Štípanec. Mám chodit k lékaři?

15. zář 2024

Zdravím. Něco mě štíplo a já nevím co, ale vypadá to tak to vypadá. Nikomu se to moc nelíbí.. Od včera docela velký horký otok, dnes docela stejné. Chvílemi to i svědí.
Podle mě za to může komár, ale takhle moje tělo na komáří štípnutí normálně nereaguje… tak nevím😏😏
Rodina mě s tím posílá k lékaři, ale nechci tam běhat s každou “hovadinou” poraďte prosím, zda mám ještě čekat,nebo to řešit s lékařem.
První foto ze včera večer, další dvě z dneška večera

volfikovi
15. zář 2024

V rodině jsme teď měli případ po štípnutí komárem . Podobný flek a byla to borelióza. Určitě k lékaři .

hanka_12345
15. zář 2024

ten flek je zvlastni...presne!
@volfikovi

palja
16. zář 2024

Ano, určitě jít k lékaři. Mamka měla podobné fleky od štípanců a měla tam už rozsáhlý zánět. Dávali jí antibiotika. Ty komáři taky sednou na nějakou mršinu, na ho*no.. a pak vás štípnou, tak se není čemu divit.
S boreliozou zatím zkušenost nemáme, tu vyloučili odběrem. Ale ta to může být taky.

pampeliska1313
16. zář 2024

Doktor. Tohle už od pohledu fakt není ok.

sorboni30
16. zář 2024

No mě takhle něco stiplo do prstu na noze.. a měla jsem boreliózu. Tohle není normální reakce. Já bych si vzala na alergii zodac nebo fenistil prášek, mazala fenistil masti, slavitonem.. Teď z krve nevyjde nic je to brzo. Ale sledujte se a pokud vám nebude dobře (slabost, bolesti svalů/ tak za týden, dva na krev.. tam už by měly být výsledky na Borelli. K doktorovi pokud vám není zle je zbytečně chodit.. jako můžete, ale řekne vám to co píšu. Krev je brzo brát, jedine masti na úlevu

sorboni30
16. zář 2024

A ještě dopisu.. taky záleží zda je místo studené nebo horke. Pokud je stále horké tak je tam zánět takže k lékaři. Pokud je studené tak reakce alergická a postupovala bych jak jsem psala..

marge_s
16. zář 2024

@sorboni30 To bych teda netvrdila. Pokud by to byla borelioza-atb hned (u nas teda mudr pozna podle fleku) a rozhodne neni horky. Naopak pri blaznivy alergo reakci muze byt kuze horka v poho.

sorboni30
16. zář 2024

@marge_s tak to je váš doktor borec.. neznám doktora co pozná druhý, třetí den po štípnutí, že to je borelióza 👌Borelióza se pozná z krve..ale dobře. Souhlasím, ale mám na to jiný názor 😉🙏

nikoulinka
16. zář 2024

Určitě k Mudr. Předloni, i letos, jsem už řešila. Reakce na štípnutí jiná, než obvykle (obdobná tvé). Otok až do bolesti, lehké svědění. Dostala jsem pokaždé ATB - zánět. U toho prvního se mi to dokonce rozvinulo do postupujícího zánětu měkkých tkání (byla jsem hrdinka, co k Mudr nemusí a zašlo to dál, než mělo 😅). Hodně mi pomáhalo mazat i zinkovou masti od Uriage.

marge_s
16. zář 2024

@sorboni30 mne vysvetlila, ze z krve se moc nepozna, to uz je pozde. To, ze mas protilatky neznamena, ze jsi onemocnela, stejne jako to mouzou byt protilatky treba z prekonane infekce pred rokem 🤷🏾‍♂️ toliko tlumocim vysvetleni nasi mudr a mne dava smysl. Je to zapeklity sajrajt. U nas to poznala nase z fotky a jiny zaskok nazivo (poprve byla, podruhe ne. Zatim to fungovalo 🤔), nikde nepisu o fleku druhy treti den, popravde nevim, kdy se ten boreliovy dela, ale to se da dohledat

sss7
16. zář 2024

K lekarovi, vyzera to ako erythema migrans - priznak boreliozy. Cim skor sa zacne liecba, tym lepsie, krvne testy nie su potrebné. Drzim palce!

baris
17. zář 2024

Já mám takové fleky po každém štípanci a mladší dcera taky 🧐. U nás je to alergická reakce.

ninive211
17. zář 2024

@marge_s borelióza se vždy potvrzuje z krve a s jistotou se pozná až tak 3.týden po štípnutí. Ne jaždé kolo značí boreliózu...a ne každá borelióza se projevuje jasně ohraničený kolem.

marge_s
17. zář 2024

@ninive211 ale jiste, to nikdo netvrdi, ze kazdy flek je borelioza, proto jsem i psala, ze jednou to byla-jednou ne, on ten flek ma proste casto (tzn ne vzdy) sva specifika 🤷🏾‍♂️ ale proste je-li flek typicky, nasazuji se atb hned. Ja ji v tomhle verim . Neni jedina, kdo tento podtup uvadi jako ok 🤷🏾‍♂️

radi51cka
17. zář 2024

Toto skutečně vypadá na boreliózu. Ale to, že se přenáší komáry, to je pro mě docela novinka, myslela jsem si, že to mohou přenášet jenom klíšťata. A možná to i byl klíště, to už je nereálné zjistit.

l_
17. zář 2024

@baris presne tak.. kazdy stipanec rude kolo, otekle, teple.. proste alergie, reakce.. to bych musela mit antibiotika celorocne 🤦🏻‍♀️

ninive211
17. zář 2024

@radi51cka Tchyně měla letos borelku od muchnčky, taky si nebyla vědomá toho, že by měla klíště.

marge_s
17. zář 2024

@ninive211 muchnicky jsou pakaz 😡 to vypada pitome snad i bez boreliozy. A jeste takovy bonus 🤦🏻‍♀️

enoli
17. zář 2024

@ninive211 to spíš měla klíště, které odpadla dříve než o něm věděla (jedno takové stadium existuje). Přenos boreliózy jinym hmyzem ještě prý prokázány nebyl.

ninive211
17. zář 2024

@enoli Hele, možné je všechno...jen opakuju, co říkala tchyně a co jí říkal dr.

marge_s
17. zář 2024

@ninive211 ono je to casto slyset i od lekaru. Ale fakt je, @enoli ma velmi pravdepodobne pravdu. Ja jsem po tom kdysi hodne patrala, z osobnich duvodu me to hodne zajimalo. Dukaz, studii cokoliv jsem nenasla. Teda vlastne…v jednom clanku uvadeli, ze se predpoklada ratitni prenos v pripade, ze komar nejdriv opicha mocne nakazeneho a tu chvilku na jeho nastroji borelie prezijii. Ale tato konstelace se asi nestava kazdy den a byla to jen hypoteza (i kdyz z dobreho zdroje). A doufam, ze si to pamatuju dobre 🫢

sorboni30
17. zář 2024

@enoli mamka pracuje v laboratoři v nemocnici na mikrobiologii a věř, že boreliózu přenáší jak klíšťata, komáři tak i jiný hmyz 👌👍

autor
17. zář 2024

@l_ teď se mi udělal pupínek, jen ze zarostlého chloupku a měla jsem tam okolo toho stejný červený flek 😏 Takže to asi nejspíš nic vážného nebude

marge_s
17. zář 2024

A byl to chloupek? Nebyla to nymfa??🫢

marge_s
17. zář 2024

@sorboni30 neber to jako zpochybnovani, ale ona to stejne nema jak poznat, ne?

felis
17. zář 2024

Počkala bych 3 dny. Kup si Fenistil jak kapky, tak mast. Měla jsem v létě přes 30 stipancu najednou a z toho 3 hodně podobné jako máš Ty... jen to hojení trvalo déle. Byly velké, červené, horké, svedili. Prostě zrovna tyhle komáří svine byly nějaké víc infikované bakteriemi a tělo s tím bojovalo. Jako nepíšeš, kolik dní to už máš. Od toho bych se asi odpichla. Jestli je to 3 dny furt stejný, tak bych k dr. šla. Jestli se to zlepšuje, byť pomalu, tak ještě počkej. Ve výjimečných případech může být i na komáři stipance alergická reakce, což mě právě v létě potkalo.

sorboni30
18. zář 2024

@marge_s není tam sama ale je tam dalších x lékařů, sester, laborantů atd kteří ví, že borelióza není v dnešní dobe jen z klíštěte!
Já s bolesti přes 5 lety vytahovala žihadlo z prsty ukazováčku u nohy když jsem na "něco" šlápla..prst mi oteklé, strašně bolelo. Pak jsem nemohla chodit po schodech, byla jsem strašně unavená..šla jsem k Dr a zjistili mi boreliózu. Nasadilii antibiotika na měsíc a půl.
Kliste jsem měla ve 14 letech naposled..nemám ho ani kde chytnout.. takže z klíštěte jsem to neměla. Od komára jsem postipana v té době nebyla. Jediné s čím jsem měla problém byl prst na noze.
Já se tu nebudu s někým dohadovat jestli četl nečetl studie. Mě je to úplně celý internet co kdo kde napsal.
Píšu zkušenosti s lékaři, vlastní a i z nemocnice.
Končím debatu. Hezký den všem. Dneska má být nejteplejší den v týdnu, svítit sluníčko, zajděte ven 😉🤗👍

l_
18. zář 2024

@sorboni30 me jen bavi 'nemam ho kde chytnout' a 'nemela jsem kliste od 14'..

Ty nehodis nikdy na zadny travnaty plac? Ani pobliz? 🤨 Ja si je nosim ze sve 'maxizahrady' a stejne tak pes.. a nemela.. no ja kdyz videla svoje posledni kliste..... Melo 1mm a kdyby nebylo na miste kam vidim, normalne ho 'vydrbu'.. protoze to proste jen svedilo a nic nebylo na prvni dobrou ani videt..

Takze ve finale jsi mohla byt infikovana uz predtim a zihadlem se to jen projevilo..

sorboni30
18. zář 2024

@marge_s teď jsem si to četla po sobě a vypadá to jak kdybych do tebe jela..ne! Omlouvám se za reakci, tak to není.. Letos na jaře prováděla jedna holcina bakalářskou práci na téma zda komáři přenáší boreliózu. Jsou tam studie, pokusy na komarech..zjistili, že klíště přenáší borelii proto, že dokáže sat několik dní krev takže přenosem se přenáší pomalu schinikie (nevím teď přesně jak se to píše) které jsou v borelii. Kdežto komár vysává krev jen chvilku, ne několik dní takže je méně pravděpodobné, že by schinikie za tak krátkou dobu byla schopna přejít.. komár by musel dát infikovanou krev borelii a být infikovaný 96 hodin aby to mohl sáním předat dál. Což se jeví jako málo pravděpodobné... Takže výsledkem bylo, že komár nepřenese infekci borelie. ALE jiny hmyz ano takže klíšťata a jiný hmyz..což dále specifikováno který nebylo. A jak jsem psala v předešlém příspěvku. Mě něco stiplo do nohy a zůstalo mi tam něco jako žihadlo..musela jsem to vytáhnout (zahnuté, velké, tvrdé..jestli to mohlo být ze škvora? Nevím ale něco takového..Šla jsem totiž bosa po trávníku. Po vytažení mi tam něco zůstalo ještě pár dní a pak jsem to dlabala jehlou, protože to stále bolelo a bylo tvrdé..takže možnost přenosu tam být mohla tímto pádem, protože jsem to nevytáhla hned.
Každopádně i po vyléčení se borelioza vrací, mě se po roce vrátila znova a museli mě znovu prelecovat antibiotikama. Lidi se slabou imunitou to tak mají. Stejně jako virus Herpes simplex. Normální clovek chytne opar na rtu..u lidí se slabou imunitou (po transplantacích) virus Herpes symplex napadne imunitní systém..tento virus je v těle každého člověka, ale spí. Může být aktivován (stres, nemoc).. Já jsem po stresu a těžké psychické zátěži tento virus bohužel dostala v podobě napadení nervového systému. Ochrnula jsem úplně komplet celá. Byla jsem měsíc ležák a jen hýbala očima, mluvila..ležela jsem na jipce a nevěděli co se mnou je..až po odebrání krve na tento druh virusu zjistili co bylo příčinou ochrnutí. Pak mě začali léčit. Učili mě chodit v lázních..
Pak se vše vrátilo do normálu. Jinak tento virus se u mě aktivoval před své měsíci teď. Cítila jsem na sobě už jak jsem slabá,.měla jsem závratě a neviděla jsem. Odvezla mě rychlá. V nemocnici řekli, že jsem byla dehydrovaná..byl tam lékař Ukrajinec, ten mě neposlechnul aby mi vzal krev na Herpes symplex. Večer mě po kapackach zavodnění pustil domu. Na druhý den se mi udělalo znova zle. Zavolala jsem obvodakovi kamarádovi zda mi vezme krev..to udělal. Do pár dní byly výsledky, že mám aktivovaný Herpes. Nasadili Antivirotika včas. Kdyby to neudělal ochranu znova. Bohužel tohle je strašně nebezpečné..když se to vcas nezačne léčit, může to napadnout mozek a to už vrátit nejde...
Takže tak že zkušeností a co jsem chtěla. A teď uz fakt, hezky den 😉👍🤣

sorboni30
18. zář 2024

@l_ cti , já jsem to musela dál dopsat 🤣 ano nechodím na zahradu, protože tu nemáme..máme jen anglický trávník který seká můj muž, já chodím jen v botech už, protože se bojím ať mě něco nehryzne a opravdu vím a poznám když je něco spatně. Od roku 2008 na sobě poznám opravdu vše, moje tělo je citlive na všechno. Jsem po transplantaci jater a tělo se změnilo. Dokážu vnímat a poznat co je a není špatně.. ale to asi neznáš když jsi nezažila třeba něco takového? Lidé někteří kteří vnímají takto tělo po velkých zákrocích, operacích mají tuto schopnost vnímání a poznají když se děje něco co nemá.. Jinak ano výsledek toho štípnutí či co to bylo do prstu nohy mi v nemocnici potvrdili že jsem byla nakažená tímto způsobem, přenos hmyzu jiného než klíště. Takže ne nebyla já infikovaná předtím, protože bych to poznala.. bohužel mám i s trávením tyto poznatky. Tělo u mě reaguje rychle, jinak než u zdravého člověka.