Prosím nemá někdo zkušenost ze současné doby nebo nedávné se sterilizací a podmínkami?Čekám 2dítě a vím na 1000000% že další nechci. Ráda bych to ale vyřešila přes pojišťovnu...přeci jen peníze za zákrok nejsou zrovna malé.
Zalezi, jestli jen nechces nebo mas zdravotni duvod. Pokud bys rodila sekci, tak je nutne více nez mesic pred porodem sepsat a s doktorem podepsat zadost o sterilizaci. Musi tam byt ten mesic, kdy mas možnost si to rozmyslet. Bacha, obvodni gyn.,to obcas nevi a nechavaji to az k porodu.
Jak se to resi u spont., to nevim. To by na pojistovnu slo podle me fakt tezko- jen kdyz byla mela zdravotni důvody 🤔
Mě říkala gyndařka, že na pojištovnu to jde po 40. Na počtu dětí nezáleží... Nevím teda, kolik ti je.
Zde info z VZP (za pomoci uja Googla): Sterilizaci je možno provést ze zdravotních důvodů (a pak je hrazena z veřejného zdravotního pojištění), nebo z jiných než zdravotních důvodů (a pak hrazena není). Zdravotními důvody se podle zákona o specifických zdravotních službách rozumí takové nemoci nebo vady, u nichž existuje vysoká míra pravděpodobnosti vážného ohrožení zdraví nebo života matky v důsledku těhotenství nebo porodu, nebo zdravého vývoje, zdraví či života budoucího dítěte.
Podle dřívější legislativy platilo, že sterilizaci mohla žena podstoupit z důvodu vyššího věku, resp. počtu dětí (do 35 let po čtyřech dětech, u žen od 35. roku věku po třech dětech). Tyto skutečnosti samy o sobě ale nenaplňují zdravotní riziko, tedy vysokou míru pravděpodobnosti ohrožení života nebo zdraví matky nebo dítěte.
V současné době lze sterilizaci provést se souhlasem pacienta ze zdravotních důvodů od 18 let a na základě písemné žádosti pacienta z jiných než zdravotních důvodů od 21 let. Zákon to sice nespecifikuje, ale sterilizaci může podstoupit jak žena, tak muž. Navrhnout sterilizaci je oprávněn ošetřující lékař, který konstatuje riziko ohrožení na základě zdravotního stavu pacienta, resp. onemocnění, pro které ho má v péči. O provedení pak rozhoduje lékař ve zdravotnickém zařízení, kam ošetřující lékař pacienta k provedení zákroku odešle. Pokud tedy váš gynekolog v popsané situaci prohlásí, že při dalším těhotenství hrozí v důsledku komplikovaných porodů vedených opakovaně císařským řezem vážné zdravotní komplikace, je to zdravotní důvod. Sterilizace by pak byla hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Jestliže váš zdravotní stav neznamená vážné zdravotní riziko, musela byste si ji hradit sama.
Ať je prováděna sterilizace z jakéhokoli důvodu, musí ošetřující lékař pacientovi vždy předem poskytnout informaci o povaze tohoto zdravotního výkonu, jeho trvalých následcích a možných rizicích. Informace musí být podána před dalším zdravotnickým pracovníkem jako svědkem. Záznam o podání informace, podepsaný ošetřujícím lékařem, pacientem i svědkem, je pak součástí zdravotnické dokumentace. Mezi podáním informace a definitivním rozhodnutím pacienta, tj. udělením jeho písemného souhlasu, což musí výkonu bezprostředně před jeho započetím předcházet, je navíc vyžadován přiměřený odstup, aby nešlo o unáhlené rozhodnutí. Jde-li o sterilizaci ze zdravotních důvodů, lhůta musí být nejméně 7 dnů; jinak nejméně 14 dnů.
U žen nevím, ale pokud je pro vás možnost i sterilizace chlapa, tak vím čerstvě ze svého okolí, že to stálo 15t
@uzivatelkapetra chlapa do toho tahat nechci - sice máme skvělý vztah a všechno v pohodě, ale člověk nikdy neví co může přijít...jde spíš o mé vlastní rozhodnutí, řešení mého vlastního těla - tam si jsem opravdu jistá kterým směrem se chci vydat
@mariti je mi jen 32, ale rozhodnutá jsem
@gramar jojo strejdu Googla jsem použila, jde mi spíš o "poznatky a zkušenosti z terénu" - bohužel jsem všude narazila jen na placenou možnost a mě by zajímalo jestli se to nějak dá "obejít" na pojišťovnu
@hezz17 krom svého vlastního přesvědčení, strachu z různých rakovin a nechuti do sebe ještě xy let cpát hormony žádný důvod nemám...takže bohužel vidím zatím jen placenou možnost :(
Já byla při 3. CS a platila jsem si to. Přestože dělohu mám tak tenkou, že další těhotenství by mi rozhodně nikdo neschválil. Jenže u toho CS se platí zlomek, cca desetina oproti samotné sterilizaci.
Vyjde to minimálně na 15 000. Na pojišťovnu to jde pouze ze zdravotních důvodů (např. 3x porod císařem a tak)
@sylde já o tom uvažuju už déle. Jakmile přejde pandemie a odstavím prcka,tak jdu k Dr se poradit. Samotný zákrok u nás stojí kolem 14 tis. Pokud se dělá při jiné operaci ( třeba sekci) tak mnohem méně. Jenže já všechny tři porodila normálně,takže bohužel ( u posledního kvůli poloze hrozil císař a to jsem byla rozhodnutá si o sterilizaci říct, jenže se v 36 tt otočil). Je mi skoro 38, těhotná jsem hned když je šance, HA dalších 10 let nechci, pořád kondom taky ne, tělísko též ne..chci to mít vyřešené najisto a nafurt.
Můj gynekolog mi říkal, že vzhledem k anamnéze to u mě půjde na pojišťovnu. Když jsem se pak byla před porodem domlouvat v nemocnici, měli na to jiný názor. Rodila jsem císařem a za sterilizaci platila 5tis. Což se dá.
@hezz17 díky za výčet možných způsobů ochrany...o tom co jsem doposud vyzkoušela a proč to není pro mě dlouhodobě,přijatelné nebo udržitelné a spolehlivé vypisovat nebudu...každopádně díky za názor...ikdyž teď díky tomu vypadám jak největší vyžírka😱
Jen jsem se ptala zda někdo z "praxe" nemá zkušenosti s jinou možností než to co je jasně dáno...a ne opravdu nemám problém si našetřit,na druhou stranu kdyby byla možnost jak penízky ušetřit (nevalí se jen tak na cestě,zvlášť v této době) bylo by to fajn
@andelka díky...mám to asi dost podobně nastavené jako ty
@sylde
Ahoj mohu se zeptat jak jsi to teda vyřešila ?
Já už nad tímto způsobem uvažují od roku 2018 co jsem porodila 4 chtenne dítě, s tím že mám Leidenskou mutací tudíž nesmím Antinu, nehormonalni tělísko jsem měla po 3 dítěti ale po měsící a půl se sesunulo a já přišla těhotná, nynější Dr mi sdělil že hormonální tělísko by šlo ale nedal mi 100% jistotu že se zase nesesune a tím pádem opět těhotenství apod ... Takže mi taky řekl že je plno jiných druhů antiny, kondomy, gely apod. Je mi 30 další dítě už fakt nebude (mám jich 5) proto bych ráda tuto formu už skrz zdraví, ďobání injekci které jsem si musela pichat v těhu a šestinedělí (nic příjemného) představa dalších 20 let skrz ochranné pomůcky taky nic super. Nyní jsem zjistila že jsem zase těhotná a nehoda se nám nestala takže budu toto opět řešit ale nevěřím že by mi vyhověli sterilizaci kvůli Leidenské mutací. Jelikož 15 litrů je dost co si budem povídat. Též ale záleží na doktorovi jeden řekne to a druhý kouká na Vás jak na blázna apod.
Ahoj, takto neporadím, mně ji dělali při čtvrtém CS. Byla na pojišťovnu.