Špinění 9 dní před MS. Znáte to některá z Vás?

hanisv
2. srp 2019

Dobrý den, mám dotaz. Už druhý měsíc mám špinění 9-10 den před menstruací. Je jen slaboučký jen po utření. V únoru jsem byla na prohlídce, včetně sona a cytologie, vše bylo v pořádku. Znáte to některá z vás? Je mi 38 těhotenství už neplánuju, jen je to trošku nepříjemný.

barulina
2. srp 2019

Ovulace?

hermij
2. srp 2019

Pokud bylo na prohlídce všechno v pořádku, tak mi do toho zapadají dvě okolnosti. Buďto jde o "periovulační" špinění, kdy dojde k uvolnění zbytků starší sliznice (barva hnědá až černá) či dokonce "čerstvé" sliznice (to pak bývá při utření červená krev) při ovulaci (ovulace je celý ten dlouhý jev, kdy praskne folikul, uvolní se vajíčko a putuje, nejenom to prasknutí, trvá různě cca. 12-24 hod.). To se u některých žen vyskytuje pravidelně. Nejde vyloženě o patologii, jen je to, jak píšeš, nepříjemné.
Pokud se nyní vyskytlo výjimečně, tak bych více sázela na pokulhávající produkci progesteronu po ovulaci. Jak dlouho se vyskytuje špinění? Jen jeden-dva dny? Anebo déle? Zkus přidat do stravy B6 a hořčík (lahůdkové droždí, oříšky, semínka - dýňová, slunečnicová..., brokolice, špenát, ...) (anebo kvalitnější suplementy, obyč laciný B komplex a šuminý hořčík nestačí). Také doplnit omega-3-MK (za studena lisované oleje, ryby). Při změnách v jídelníčku se neočekává změna okamžitě, jen ať s tím počítáš ;)

hanisv
autor
3. srp 2019

@hermij špinění je s přestávkami až do měsíčků. Jde většinou o výtok třeba jen s nitkou růžové krve, nebo hnědé. Není to ani na slipovku, vždy jen po utření. Mám to teď druhý měsíc. Jinak moc děkuju za vyčerpávající odpověď. 🌹

hermij
3. srp 2019

@hanisv Tak to vypadá spíš na ten progesteron. Nechci strašit žádnou perimenopauzou :D 💃, ale i s ohledem na věk může jít o "přirozený" pokles, ale stává se to běžně i ženám do třicítky, že hladiny poklesnou a špiní, i mladým slečnám, když jim teprve dozrává endokrinní systém. Než začneš řešit odběry krve a nákupy progesteronových krémů, tak zkus nejprve podpořit progesteron přirozeně - jak jsem psala stravou, příp. bylinné preparáty (např. maca, drmek - obojí ideálně až po ovulaci, právě proto, že podporují funkci progesteronu). Také pomáhá doplnit tělu dostatek melatoninu, což znamená dbát na "ideální" spánkový režim - chodit spát před půlnocí, večer postupně tlumit osvětlení a omezovat před ulehnutím dobu trávenou před obrazovkou (TV, mobil, PC...), při spánku mít v ložnici dostatečně zatemněno, nemít v ložnici digitální budík, nic co svítí (pokud to úplně nejde, tak pomáhají klapky na oči).

hanisv
autor
3. srp 2019

@hermij tak tím spánkovým režimem to klidně může být. Teď o prázdninách chodím spát až pozdě, dost často po půlnoci. Přes školní rok spím už v deset. Hormony doplňovat nechci. To to raději přetrpím. Nejsem zastáncem chemie. I přes to, že jsem byla u doktorky v únoru, jsem myslela, že si po měsičkách dojdu, ale jen proto, abych se ujistila, že není opravdu problém ještě jinde. Pokud nebude, budu si “vesele” špinit dál bez hormonů 😉 Ještě jednou děkuju moc za radu. 🌹🌹🌹

hanisv
autor
5. srp 2019

@hermij ještě jeden dotaz. Mé špinění stále pokračuje, vždy po poledni jednou narůžovelý výtok, pak do konce dne nic. Mám počkat až po MS, nebo zajít k dr. hned. Začínám z toho být nervózní. Kdyby to bylo až po MS, bylo by to až za 14 dní. Děkuju moc za odpověď.

hermij
5. srp 2019

@hanisv Klidně hned, pokud se necítíš... Ať udělá aspoň ultrazvuk, zda se neobjevila cysta nebo myom, možná teda ještě stěry. Můj dr. špinění nikdy neřešil, normální součást cyklu... až na konci studia fyzioterapie nám poprvé někdo řekl, že bolestivá menstruace a špinění v cyklu nejsou normální. A tak začala moje cesta za dalším vzděláváním... 🙂 Naštěstí je to většinou fakt jen ten pokles progesteronu (nemusí vyjít z krevních testů, protože hladiny neustále každý den kolísají, rostou a klesají), což se dá dobře řešit. Ale může jít i "patologický stav" typu cysta apod., tak klidně na kontrolu zajdi.

hanisv
autor
5. srp 2019

@hermij děkuju ještě jednou moc. Jsem objednaná na středu. Jinak se cítím dobře. I my přijde, že tento měsíc špiním míň, než ten minulý, ale i tak. (opravdu jen jednou denně po poledni růžový hlen) Budu klidnější. Snad. 😊