Snížení cholesterolu - strava. Jak na to?

rnika
26. srp 2024

Hezký den, poraďte - kdo máte zkušenost - jak snížit lehce zvýšený cholesterol úpravou jídelníčku. Lékařka mi toho moc nedoporučila. Samozřejmě budu hledat, ale za tipy budu ráda ☺️

cilkat
26. srp 2024

Mě vlastně pomohlo vůbec neřešit tuky, ale řešit "vlákninu" ... A taky ne úplně prvoplánově přidávání vlákniny do jídla, ale prostě tím, že jsme zvýšila podíl zeleniny a luštěnin v běžné stravě (jako třetinu běžné přílohy nahradit zeleninou, Přihazovat do čistě zeleninových jídel třeba fazole a tak...)

rnika
autor
26. srp 2024

@cilkat Zeleninu jim ve velkém množství....

cilkat
26. srp 2024

@rnika Problém může být i urputná snaha snižovat tuky... ono si je pak tělo začne syntetizovat (nebo co že to) .
Ono u odborníka je na nějaké získání doporučení, co teda zlepšit, minimálně na hodinové sezení...
Takže pokud se zkusíš třeba nějak charakterizoavt, co jíš, možná to bude produtivnější (jako třeba vzorový jídelníček ze den + míra aktivity, aspoň)

aktakd
26. srp 2024

@rnika Manžel omezil maso, uzeniny a obecně živočišné tuky a výsledky se mu dost zlepšily. Jí více zeleniny, luštěniny, omezil máslo a až na výjimky do jídel nepoužíváme smetanu.

jana_zofie
26. srp 2024

To je lepsi navsteva v nutricni poradne. Nejde o to, ze zmenis jidelnicek, ale musis ho zmenit tak, ze to vydrzis dlouhodobe. Kdyz jsem s nasi doktorkou na oddeleni konzultovala dlouhodobe dietni doporuceni jeho lekarky s tim, ze fakt jako nevim, co mu mam uvarit nebo dat, usklibla se a rekla ze nic, ze tim projdou tak suchary a dobry je to tak akorat na nejaky kratkodobou tydenni dietu na akutni problemy. Nutricni uz byla vic v pohode, pekne jsme to probrali, akorat ti nereknu uz co vsechno v tom bylo zahrnuto (je to uz dlouho a vcelku uz jeho potize vicemene pominuly, takze uz jedu spis takovy selsky rozum).
Jedna z veci, co ale vim a co doporucovaly i nase doktorky pacientum, byl Arterin (ten puvodni, a fermentovanou cervenou ryzi, ten novy Arterin cholesterol ma v sobe neco jineho, ale dle recenzi funguje asi taky. Dobry je pry i Cholesterum - ten ma jak ryzi tak i to, co ten novy Arterin, tak mi to dava smysl).
Ta druha vec, kterou jsem si zapamatovala, bylo nahradit co nejvic pouzivanych tuku za MCT tuky.

levandule_k
27. srp 2024

Cholesterol můžeš zkusit snížit i tinkturou z česnáčku lékařského. (Tahle vyzkoušena na rodinném příslušníkovi a fungovala u něj.)

Cholesterol má snižovat i kotvičník, eklipta bílá, křídlatka japonská, houba shiitake.