Sklony k trombéze a očkování Covid. Máte zkušenost?

emamir
6. črc 2021

Hezký večer, v prvé řadě bych chtěla zdůraznit, že rozhodně nechci vést žádné vášnivé diskuze o očkování, každopádně bych byla ráda, za vyjádření někoho, kdo má obdobný problém aneb trpí sklonem k tromboze a zvažuje očkování proti Covidu.

Abych nastínila mou situaci. Od dětství mám dědičné sklony k tromboze, při první (a díky bohu poslední) tromboze jsem málem přišla o zrak, naštěstí se tomu tak nestalo a léčba zabrala. Časem se stav zlepšil, jsem hlídaná jen za situace - těhotenství, sádra, cestování letadlem... Můj praktický lékař mě poměrně "tlačí" do očkování, (ještě jsem covid neprodělala), i přes diagnózu, jenž mám. Já rozhodně nezlehčuji onemocnění covidem (zemřel nám tatínek, jenž neměl doposud žádné komplikace) ale zároveň se děsím toho, co by mi mohla způsobit vakcinace.

Máte některá zkušenost? 🤷🏼‍♀️ Poradil vám dr. něco jiného?

klokanka31
6. črc 2021

@emamir Já bych byla opatrná...moje mamka je taky člověk který by očkování neměl dostat, její celoživotní doktorka (nyní už jen na částečný úvazek) očkování výslovně nedoporučuje. A nová doktorka by jí zas klidně naočkovala. Ani u těch doktorů teda člověk neví čemu věřit.

kekita
7. črc 2021

@emamir manzel ma leidena, cca pred rokem trombozu. Probiral to jak s hematolozkou, tak s zilarem a oba dva shodne doporucuji ockovani. Vsichni rikaji, ze chytit covid je mnohem vyssi riziko srazenin, nez ockovani...
Prober to s doktorem, kteremu duverujes. Ale rekla bych, ze je to hodne o osobnich preferencich - jestli je antiockovac, nebo naopak.
Jo, a jeste kazdy rekl, ze ma jit do velkeho ockovaciho centra-hlavne ne astru.

uzivatelkapetra
7. črc 2021

Myslím, že mrna vakcíny nemají problémy se sraženinami, jen astra a j&j. Takže bych šla do pfizera nebo moderny

betysch
7. črc 2021

Domluvila bych se se svým hematologem.

kevi1
7. črc 2021

po covide je vacsie riziko tromboz jak po ockovani - slova kazdeho mojho doktora. Mam tiez problemy so zrazanlivostou.

pipi_puncocha
7. črc 2021

V tomto případě určitě očkování ano, mám Leidenskou mutaci a očkovaná jsem, právě proto, že mám velký strach z možné nákazy Covid v těhotenství a rizika trombózy (vše toho zvyšuje násobně riziko trombembolických příhod). Vakcinace má naprosto zanedbatelné riziko trombózy oproti samotné nákaze Covid-19, případně se poraď s tvým hematologem o preventivní dávce Fraxiparine v období kolem aplikace vakcíny, pokud bys takto byla klidnější.

jako_mala_holka
7. črc 2021

Manželovi asi dva týdny zpátky zjistili leidena, na očkování zatím nebyl, ale půjde, jen se ještě dělají nějaké doplňující testy, má víc problémů ohledně srážlivosti

kevi1
7. črc 2021

@pipi_puncocha no presne, v Podoli, ked poculi, ze mam covid a som tehotna a mam poruchu zrazanlivosti krvi, skoro umreli na mieste. To som zvedava, co bude, ked zistia, ze mam ten covid tehotna druhykrat. Ja uz ani nespim obcas, co sa bojim a neznasam cely tento zdravotnicky system, ktory zakazoval ludom 90 dni po prekonani covidu sa ockovat. Ockovanie ma uplne ale fakt uplne zanedbatelne riziko trombozy, zatial co clovek, co chyti covid aj netehotny a ma hemato problemy, je automaticky rizikovy..

klea81
7. črc 2021

Mám kamarádku, měla v prvním těhotenství trombózu v třísle, od té doby si v těhotenství ředí krev. Ptala se cévního lékaře na názor a ten jí očkování Pfizerem doporučil. 🤷‍♀️Každopádně se jí poté náhle zhoršil zrak na blízko i na dálku, tak nevím jestli udělala dobře.

evsi88
7. črc 2021

Já má leidena a mám za sebou první davku comirnaty od pfizeru - neprodělala jsem zatím trombozu takže neberu ani prasky na ředění a zatím vse v poradku. Tata je už po obou davkach vakciny od Moderny, taky leiden a bere prasky na redeni (cmp před dvěma lety) a je ok. Vidim urcite vetsi riziko v prodelani covidu🙂