Dobrý den,
v poslední době jsem celkem skokove přibrala - obvykle jsem po porodu měla 63 kg ( +- 1 kg). Ale váha mi nikdy nešla nad 65.
Minulý týden jsem se zase vážila a váha byla na 66,2 kg. Zajímavé je, že když se měřím metrem, tak jsem na tom pořád stejně, v některých partiích dokonce 2, 3 cm min. Ale necvicim.
Hned mě napadla hypofunkce SZ, v pátek jsem byla na odberech u praktické lékařky. Včera jsem volala pro výsledky. T3 mám prý v normě, ale T4 se mi prý „snižuje“. Takže mě poslala na endokrinologii…
Jsem z toho teď ve stresu, protože se obávám, že je to skutečně hypofce a budu muset brát hormony a dále třeba pribirat. Moje paní doktorka mi ještě řekla, že to pribrani nemusí s tou zlazou souviset, že to prostě může být celkovými hormon. změnami po porodu, že tělo se změnilo a že to tak u žen po porodu bývá, navíc mi už letos bude 33. Chci se Vas zeptat, jestli snizujici se T4 automaticky implikuje hypofci, nebo to může být třeba jen izolovaný jev a příští odběr už může být v pořádku?
Na sonu SZ jsem byla před rokem na jaře, tam to bylo ok.
Doplnění : Příspěvek jsem si nachystala včera. Dnes jsem to nevydrzela a opět vlezla na váhu - 66,9! Nerozumím tomu. Měřila jsem se i centimetrem, tam jsou hodnoty stejne, jako když jsem se měřila naposledy 4.kvetna.
Další věc je, že oblečení mi sedí stejně, jako když jsem měla těch cca 63 kg.
Ještě jednou chci podotknout, že necvicim. Jednou denně beru Helicid, půl tbl. Citalecu - půl proto, že nyní vysazuji a ještě jsem brala tak čtvrt roku obvykle 2,někdy 4 kapsle psyllia denně. Ode dneška už psyllium neberu.
Opravdu tomu nerozumím a jsem z toho špatná. Děkuji za příspěvky, pokud by mi poradil nějaký lékař, tím líp. Měřím 165 cm.
Anonym - zdravotní stav.
@malytlustyhroch Baterky mám měsíc nové 🙂 Nožičky jsou ok. Nekojim, v prsou nic nemám. 🙂 Bojím se té SZ. Vezmou mě až koncem července. Tak uvidíme.
Výkyvy váhy můžou být v závislosti na menstruačním cyklu, zadržuje se voda, klidně 2-3kg nahoru před a během menstruace. Taky některými potravinami ovlivníš zavodnění. Vážíš se vzdy ve stejnou dobu, např. ráno, po wc?
@lv Ano, vždy ráno, po wc, nahá. Jak tvrdí někdo, že stolice klidně udělá 2 kg, tak u mě ani ne to jedno kilo.
Tak možná ten m. cyklus?
Já nekontrolovaně přibírala, i když správně cvičila a měla nastavenou dietu. Dolů nešlo ani kg. Mám sníženou funkci šž hodnoty ti neřeknu protože ani sama.nevim. nicméně je to běh na dlouhou trať zrovna to jsou hormony které se mění v důsledku jakýkoliv změn. Takže správná léčba může trvat i několik let než se ustálí. Takže ti dám řadu pokud ti je oblečení pořád dobré, neřeš váhu nebo se z toho vystresujes ještě více.
@nijij A váha se ti pak zastavila? Při té lecbe? A kolik jsi celkem pribrala?
Celkově nevím mezitím jsem stihla otěhotnět, po porodu mi přestala fungovat šž a nabrala 20kg... Jinak vždycky budeš mít dobu kdy je klid a pak kdy budeš cítit že ty hormony zase nesedí.. ale nejlépe ti poradí endokrinolog
@nijij Tak to jste mě nepotesila, už vidím, že budu jak vorvan. Mají čas na endokrinologii až koncem července, takže do té doby nebudu lézt na váhu.
Mám autoimunitní hypofunkci štítné žlázy. Před tím, než mi byla zjištěna jsem skokové nabrala cca 5 kilo ale bylo to znát na obleceni a všude. Jinak u štítky jsou pak potřeba pravidelně kontroly. Já za inala cca před deseti letech na nejnižší dávce a teď, po dvou porodech mám na svou váhu dávku nejvyšší. Ale i kdyby to byla hypofunkce tak se jedná pomerne o běžné onemocněni, stací nastavit správnou dávku hormonů a vše včetně váhy se srovná
@mia255 Děkuji za povzbuzení! Opravdu mám silný pocit, že ze SZ to bude, bohužel.... Nechám si ještě ale naději, že to tím nebude 🙂
Mám autoimunitní zánět štítné žlázy a hypofunkci, vážím 54kg na 173 cm, mám opačný problém a to přibrat (kromě těhotenství, při něm jsem přibrala skoro 30 kg a do dvou měsíců všechna kila byla pryč aniž bych hla prstem, kromě lítání kolem malý, - nekojila jsem) takže bych to ŠŽ úplně nepřisuzovala, pokud nemáš dost špatný výsledky. Jinak se na to berou hormony a - alespoň tady - se chodí na kontroly co půl roku, v těhotenství co 3 měsíce + sono. Uvidíš co ti řeknou na endokrinologii.
@andrea93133 Snad máte pravdu! Včera jsem našla, že fT4 může být nízký i proto, že je v těle málo jódu. fT3 byl v normě a asi i TSH. Tak uvidím.
Moje zkušenost: zkontroluj si, že ti nedochází baterky ve váze, nebo že se váze nerozštelovaly nožičky.
Jestli si po porodu, tak taky můžeš mít ty kila v prsou (mlíko). Případně i když necvičíš, tak nošení dětí je taky posilování (mě s mým neodložitelným miminkem narosly takový bicepsy, jaký jsem v životě neměla 😀)