Rozumné hubnutí při kojení. Máte doporučení, jak nastavit jídelníček?

dejvitka
16. pro 2019

Ahoj holky, chtela bych poradit, pokud ma nekdo zkusenost. Potrebuji hubnout i kdyz kojim, vysvetlim. Jsem momentalne 5 tydnu po porodu chlapecka. Narodil se akutnim cisarem z duvodu preeklampsie (tlak pres 160/110). Cca pul tehotenstvi jsem mela problemy pohyboveho aparatu, takze jsem mela mene pohybu a nabrala 20 kg. Aktuálne mam 12 kg vylozene nadvahy dle BMI, ne dle subjektivniho pocitu. Bohuzel mi zustal vysoky tlak, chodim na kontroly na kardiologii a mam to tesne na hranici. Nechci leky kvuli kojeni. Lekarka rikala, ze by se tlak mel upravit jak budu hubnout, ze by tomu dala sanci i sama bez léků. Vaha mi dolu nejde, ale nejim pravidelne, jim sladke.
Prosim ma nekdo zkusenost s rozumnym hubnutim pri plnem kojeni ? Jak nastavit jidelnicek, co jist ? Bezne bych zaradila hoodne zeleniny, ale pri kojeni nevim moc co smim. Kojeni synka ohrozit nechci, do ciste diet se poustet nebudu. Diky moc.

Jak

areh
16. pro 2019

Určitě zařaď hodně chůze s kočárkem, postupně můžeš i běh. Ale pro začátek určitě chůze stačí. Co se týče jídelníčku, tak v něm musí být hlavně dostatek energie a kvalitních nutrientů. Nestačí jen hodně zeleniny, ale i kvalitní bílkoviny. Myslím, že by bylo nejlepší, když by ti s tím někdo pomohl. Ale najdi si opravdu dobrého nutričního terapeuta, co to studoval na VŠ, ne jen na kurzu. Jestli jsem koukala dobře, tak jsi z Prahy? Můžeš zkusit třeba Fitbee (https://www.fitbee.cz/).

dejvitka
autor
16. pro 2019

@areh dekuju. Ja jsem prave vzdy byla zvykla na pohyb, ale jsem po cisari, v nemocnici nam rikali, ze beh, kolo atd nejdriv za pul roku. Takze krom prochazek s pohybem taky nevim

dmiska
16. pro 2019

Mně sla při kojení vždy váha dolů úplně sama, spíš až moc, i když jsem jedla víc. Stačily procházky s kočárkem s pohyb kolem děti.

dejvitka
autor
16. pro 2019

@dmiska to mi rika kazdy, cekala jsem to same, ale neslo dolu ani kg. Asi moc jim, nebo nevhodne. Vzhled bych neresila, kdyz to neshodim ted, tak jednou urcite ano, ale jde mi ted o ten tlak

hezz17
16. pro 2019

@dejvitka zkus strollering. Já chodila už 3m po SC.

zelenoockaa
16. pro 2019

Denně dlouhé vycházky a ideálně si prostě najít čas na cvičení pod vedením trenéra...

codal
16. pro 2019

@dejvitka já jsem při kojení taky nemohla shodit, až teď rok po porodu, kdy kojim méně a méně, tak to začíná jít. Hodně jsem změnila jídelníček, hodně zeleniny, krůtí a kuřecí maso, králík, vepřové jen výjimečně, luštěniny... hodně jsem omezila přílohy, dám si opravdu třeba jen lžíci rýže, dvě brambory a nahrazuji to tou dušenou zeleninou. Úplně jsem ze života vynechala rafinovaný cukr, používám přírodní sirupy a kokosový cukr, když už třeba potřebuju něco dosladit (například kafe neslazený prostě nedám, tak si dám lžičku kokosového cukru), nejím bílou mouku, krom jednou týdně si občas dám těstoviny, ale bílé pečivo nejím vůbec, jednou dvakrát týdně si k snídani dám plátek žitného chléba, co si sama peču. Jinak jim k snídani bílé jogurty třeba s kouskem ovoce. Je potřeba jíst pravidelně co dvě tři hodiny, malé porce, hodně pít neslazené nápoje, ten cukr a mouka dělá hrozně moc. Já jsem teď měsíc byla zavřená doma, takže bez pohBu,, protože holky byly nemocný, a přesto šla váha dolů, mám za měsíc asi 4 kg a jednu velikost.

codal
16. pro 2019

Je pravda, že mi pomohlo, že manžel (ne kvůli hubnutí, ale protože má pocit, že mu fakt je líp), začal držet tu "dietu" se mnou, vařím pro nás všechny stejně, což je super, proste jsme celkově změnili jídelníček všichni.

eithelwing
16. pro 2019

Já jsem při kojení hubla sama od sebe, ale samozřejmě sladkosti ne... Ono přemíra cukru může mit špatný vliv i na mimco, napr. bolení briska.
Zkusila bych jist hlavně rozumně, vyhnout se luštěninám, cibuli a cesneku pro zacatek, ale rýže s nejakou normální dušenou zeleninou neublíží.
Pokud jsou důvody navic takto zdravotní, zauvazovala bych i nad investici do nutriční terapeutky, tj. s VŠ. Poradí, zohlední fakt, že jsi kojící a navíc pod dohledem lékaře.

danask88
16. pro 2019

@dejvitka
@dmiska
Je to zajímavý, ale né každý při kojení hubne. Já třeba vůbec. A to i kdybych se na hlavu stavěla, dokud kojím tak moje tělo si kila nechává. Po prvním šly první kila dolů až když jsem přestala kojit a po druhém jsem to už ani tolik nehrotila, ale v momentě kdy jsem snížila počet kojení z cca 7-8/den jen na 2-3 za den jsem během měsíce shodila 3 kg aniž bych změnila jídelníček nebo zařadila pohyb. Je to hlavně hormonální záležitost a každý to má jinak. A to jsem sama fitness trenér a studovala jsem výživu na VŠCHT. 🤷‍♀️ Samozrmejmě sladké omezit tím nic nezkazíš a zelenina by při kojení měla být ok. Nedoporučuje se vyloženě nadýmavá zelenina nejen kvůli miminku a prdíkům, ale ani tobě by po sekci nebylo dobře nadmuté.
Pro začátek zkus jíst á 3h malé porce a hodně pít, to laktaci jen podpoří, kojíš určitě cca také po +/- 3hodinách tak se po každém kojení najez ale malou porci. Velké porce jako oběd večeře si nedávej vůbec a sladké vynech nebo náhraď ovocem. Pokud budeš mít na něco sladkého neodolatelnou chuť tak to odlož na druhý den na snídani. Jinak bych větší změny nedělala, hubnout je potřeba pomalu a při kojení obzvlášť.

tervi
16. pro 2019

@dejvitka 5 týdnů po porodu je ještě brzy, já jsem byla na své váze po 3m. A to jsem nabrala 19. S tím jídlem musíš opatrně kvůli kojení. Stáhni si aplikaci na měření kroků a dej si cíl, že denně ujdeš s kočárem určitou vzdálenost ideálně část do kopce. Po 14 dnech vlez na váhu a pokud bude kladna změna, pokračuj. Pokud ne, zvýšila bych vzdálenost.

hankaros
16. pro 2019

Nebo jíš málo a tělo má pocit, že si musí dělat zásoby. Omez jednoduché rychlé cukry, dost komplexních sacharidů typu celozrnne/zitne pečivo, rýže, brambory atd, kvalitní bílkoviny, ovo/zel. Neřešila bych omezování množství, jsi po velmi krátce po porodu, navíc císařem, tělo se uzdravuje, regeneruje, nesmíš mu vzít zdroj energie. Co s pohybu týče, procházky s kočárkem jsou super, zkus si domluvit individuál s fyzioterapeutem, on ti poradí cviky vhodné po císaři, potřebuješ znovu aktivovat panevni dno a celý spodek. Někteří chodí i ke klientům domů. Doporučuje se opatrně rozmasirovavat jizvu, pokud jsou stehy venku a je zacelena, pak by ti mohlo zatuhnout celý břicho a problémy se mohou přenášet do jiných částí těla. Hodně odpočívej, pokud můžeš, nestresuj a dej tělu čas a hyckej ho, vyrobilo nový život. Buď k němu trpělivá a laskavá.

sailen
16. pro 2019

Doporučuju vydržet alespoň tři dny zapisovat jídelníček do kalorických tabulek, abys viděla, jak jsi na tom v množstvím a kvalitou stravy a měla se od čeho odpíchnout. Když uvidíš, kolik kalorií denně přijmeš, můžeš si to úměrně snížit (a přidat např. tu chůzi).
Jinak na bazální metabolismus jsou různé online kalkulačky a pro kojení se počítá +500 kCal, to by měla být "nepodkročitelná hranice".

kukulinek87
16. pro 2019

@dejvitka Jsou ženy, které při kojení prostě samovolně nehubnou. Já jsem toho důkazem, co jsem nenechala v porodnici už dolů prakticky nešlo než jsem přestala kojit. Zbožňuju komenty holek, kterým to prostě samo jde dolů, i když se ládují a tvrdí, že to tak půjde všem. Promiň, ale to mě vždycky namíchne. Je třeba hodně silnou vůli a ideálně i rady odborníka, v období kojení to je s tím doma sestavovaným jídelníčkem trochu nešikovné, abys tělu a poražmo synkovi dala vše potřebné. Určitě souhlasím s každodenními dlouhými a svižnějšími procházkami, to udělá moc dobře vám oběma. Držím ti palce!!!

danask88
16. pro 2019

A ještě mě napadá - mluvila s tebou doktorka přímo o dietě na snížení tlaku? Tak to hlavní asi dodržuješ už kvůli kojení : žádný alkohol, žádný kofein (černé čaje, káva, limonády), žádná sůl (ani minerálky). Mrkni i na to ;)

zizibou
16. pro 2019

@dejvitka pokud můžeš, přestaň jíst sladké v umělé podobě - prostě cukr, uvidíš sama, co to všechno s tvým tělem udělá. I tlak půjde lehce dolů 😉. Procházky s kočárkem jsou ideální. Neboj, váha dolů půjde 🤗. Pokud se zajímáš o dobré stravování, doporučuji Margit Slimákovou, je to odborník na pravém místě. Můžeš ji sledovat na fcb nebo si přečíst její skvělou knihu: Velmi osobní kniha o zdraví. Je to čtivé 😉

dejvitka
autor
18. pro 2019

Holky vsem moc diky za fajn rady, vyuziju. Zkusim nejdriv sama - zapisovani jidel, ozdraveni jidelnicku, vynechabi cukru a dlouhe prochazky (na jine sportovani se zatim necitim) a kdyz to dolu nepujde, zkusim nejakeho profika. Mockrat diky vsem 🙂 !!