Roztroušená skleróza, ataka a roční dítě

9. čer 2021

Dobrý den ,

Chtěla bych moralní podporu , povzbuzeni ,
Mam roztrousenou sklerozu , prave prodalavam ataku - mam paralyzovane nohy , brní mě nohy a nemuzu chodit , hrozne to boli , protoze je mam u ztuhle a kdyz chodim tak to zhutne nejste víc , brní me to až k pasu ..

Jde o to že mam rocní dite a musim se o nej starat 🥺 jenze to nezvladam protoze nemuzu chodit , takze s ni nemuzu doma blbnout nebo jit ven , rodina pamaha , i pritel doma ale ja se citim k nicemu , protoze se o ni staraji jiný🥺🥺.
Chci byt co nejdrive fit a zase byt s ni a venovat se ji naplno .
Jenze se bojim do kdyz budu muset byt v nemocnici - bojim se ze me pak ani mala nepozna a nebude u me chtit byt ale nechci na to radeji ani myslet ,

No chtela bych i po vzbudit ze pri RS je zdravy pohyb pred malou jsem cvicila kazdy den , pak 12 hodin v praci behala takze jsem pohybu mela vice nez dost , jenze ted ho je mene , i kdyz beham kolem male .

Napadlo me ze budu chodit , plavat a do posilky treba jednou tydne nebo jak budu mit hlidani .
Ale mam vycitky ze nebudu s malou , ze je to jak kdyz ji opustim abych mohla si delat neco pro sebe .
Ale nemam duvod mit vycitky ne? Mala je u babicek rada je takova ziva , hraje si ,

Taky chodite taky nekam takhle ?
Dekuju

merope
9. čer 2021

chodila jsem od cca půl roku - většinou teda na cvičení maminek s dětmi, protože to bylo problematické s hlídáním, ale chodila jsem 1x týdně do práce na hodinu a pů (učím) a bylo to úplně úžasné vypadnout aspoň takto. A když šlo vypadnout ještě na večerní cvičení bez něj, tak super. I teď zjišťuji, že prostě mít možnost "dobít baterky" je prostě skvělá a přijde mi, že to pomůže jak dítěti (hlídané děti mají menší problémy se separační úzkostí, táta je taky rodič) tak i mně (odpočinout si je nutné). Možná ti ta ataka naopak naznačuje, že potřebuješ hlavně psychicky zpomalit, roční dítě je opravdu náročné.

merope
9. čer 2021

Ještě - malý má 2 roky a jak teď byly zavřené školky, cvičení, všechno, tak mi přijde, že já uštvaná, on doma zpruzený, chyběly mu děti, prostě na bednu. Když je ve školce na dopoledne a pak jsme plně spolu, tak to je super.

garpova
9. čer 2021

Dobrý večer, chápu vaše výčitky ohledně toho, že pokud budete dělat něco jen pro sebe, pro svoje zdraví, že se vám zdá, že okrádáte svojí dceru o čas s vámi. Ale pokud máte možnost hlídání, je vám někdo k ruce, tak bych neváhala a šla si "uvolnit tělo". RS je zatím bohužel nevyléčitelná, lze ji jen zpomalit. Tak neztrácejte cenný čas, který vám později, až bude dítě mnohem více aktivnější, bude zatraceně dost chybět. 😉

drep
9. čer 2021

Fyzická aktivita je strašně důležitá a pořád dost podceňovaná. A obzvlášť důležitá je u maminky, která má nějaký handicap. Děláš to nejen pro sebe, ale i pro dceru, ona potřebuje funkční mámu. Výčitky asi do nějaké míry cítí každá máma, co není s dítětem 24/7, ale nenech se jimi paralyzovat.

jika10
Autor odpověď smazal
Zobraz
mandala
9. čer 2021

Myslím, že každá máma by si měla udělat čas sama na sebe, tím spíš, když je to potřeba kvůli zdraví...
Já jsem fyzicky zdravá, ale mívala jsem podobné pocity jako ty. Chtěla jsem všechno zvládat sama a měla jsem výčitky, když jsem nezvládala být na třech místech najednou. Pak mi začala kolabovat psychika. Rozhodla jsem se tedy zpomalit a začít se věnovat svým zálibám a cyklistice. Moji první jízdu na kole jsem probrečela, protože jsem si vyčítala, že místo, abych byla např. s dětmi na hřišti, si klidně trajdám na kole. Postupně jsem zjišťovala, že pohyb mi na psychiku opravdu pomáhá a začala přehodnocovat svoje přesvědčení. To prozření, že najít si čas sama na sebe není nic špatného, mě pomohlo dostat se ze dna, myslím, že bez toho by to nešlo... Tím jsem chtěla říct, že kromě toho, že ti pohyb pomůže fyzicky, tě nabije i psychicky a třeba budeš i celkově spokojenější, musíš si ale přestat vyčítat, že děláš něco špatně, protože neděláš... Držím pěsti, ať je brzy lépe... ♥️

autor
10. čer 2021

@jika10 vcera jsem mela kapacku jednu a zbytek jsem dostala domu vypit a snad to zabere

jika10
Autor odpověď smazal
Zobraz
levandule_k
10. čer 2021

Podle mě je důležitý si to vnitřně nastavit tak, aby jsi si to nevyčítala. Jednak psychika je důležitá u každé nemoci a malá jednou za čas ataku přežije, když bude bez tebe, když budeš jinak v pohodě. A čas, kdy je sama s prarodiči bez rodičů, je pro ni taky důležitý. Kolik je malé?

aarriel
10. čer 2021

Ahojky, predem mas muj obdiv a chci te uklidnit, pohyb a cas pro sebe je dulezity, rozhodne dite o nic neokradas. Taky mam RS, ja mela ataku v tehotenstvi, ochrnul mi oblicej, takze jsem do maly v pupiku narvala medrol a pak ho brala v minimalni davce cele tehotenstvi, moje telo to asi bez avonexu nedavalo. A ja pak mela slusnou depku, co jsem to moji holcicce provedla, ze jsem ji narvala chemii a jeste ma matku s ochrnutym oblicejem, ktera se na ni nemuze ani usmat. Skoncila jsem na antidepresivech, ale moc mi pomohly. Byla jsem v klidu a nestresovala se. Casem se muj oblicej srovnal a ted uz to neni skoro poznat. Ale i ten vnitrni klid je u RS dulezity, takze to ze nekam vypadnes, delas pro sebe a vlastne pro celou rodinu, protoze spokojena mama rovna se spokojeny dite a nakonec i chlap 😉 a pohyb je celkove dulezity pro vsechny, budes mit lepsi naladu i kondici, jen se to asi nesmi lamat pres koleno a poslouchat svoje telo. Taky ziju aktivne, beham, chodim tury, cvicim kruhac, obcas jogu. Hlacne byt v pohode 😉 takze budu drzet palce at se zase srovnas a neboj, tvoje holcicka casem pochopi, ze jsi nemocna a udelala jsi pro ni vsechno, co je v tvych silach. Moji je 6 let a uz je to bezva partak, uz vi ze mam sklerozu a vi, co to se mnou dela, takze mi klidne rekne at si jdu odpocinout.

monii007
10. čer 2021

Taky mam RS a dokazu si představit jak se asi citis. Ale vubec si totak neber 😘 tve telo ted potrebuje hodne odpocinku aby se dalo dohromady a mohla jsi zase fungovat. Neboj, dopijes piticka abude zase lepe. Ikdyz je to humac 😄🙈
Jinak je skvěly, ze jsi takto aktivni, to ta roza potrebuje, ukazat, ze se nebojime. Jen tak dal. Ted drzim palce, aby jsi byla brzi fit a mohlas delat, co chces, potrebujes, co te bavi.

autor
10. čer 2021

@monii007 takze ty piticka zabiraji?

autor
10. čer 2021

@levandule_k je ji rok ☺️

autor
10. čer 2021

@monii007 ja se jen bojim ze uz se ty nohy neuzdravi budu o berlich nebo hur

keksik002
10. čer 2021

Neporadím, ale držím vše co můžu abys byla v pořádku a šťastná i tvoje dítě 🍀🍀🍀

monii007
10. čer 2021

Neboj, zabiraji 😉 treba to bude trvat dele, ale bude zase dobre. Urcite.

autor
11. čer 2021

@monii007 děkuji dnes jsem to vypila je to pekne hnusne teda - ale dala jsem to . Jenze hodinu na to se mi pritizilo a necitim nohy ke kolenum , a bojim se ze ochrnu 😟
Ja chci aby to bylo dobry porad si to opakuju

monii007
11. čer 2021

To je tvůj prvni solous?
Neboj bude zase dobre, drzim moc place! Ty bolesti muzou byt z tech piticek, to by melo prejit. Ja kdyz jsem byla na medrolu, tak jsem nemohla den chodit a to jsem mela ataku na oku, ne na noze.

autor
12. čer 2021

@monii007 tak snas mas pravdu moc dekuju ☺️ Snad to prejde je to pravda ze ty bolesti velky a tuhnuti zaclo hodinz potom ,, co jsem vypila prvni , no mas jeste dve 🙈

autor
12. čer 2021

@monii007 a davas si treba neco nezdraveho jako jidlo?
Ja jsem si dala ted trochu zmrzliny a bojim se to bude horsi🙈kdyz vsude pisou ze strava je dulezita

monii007
12. čer 2021

Ne, stravu si nehlidam. Nemyslim, ze to ma az takovy vliv😉 dulezity je hlavne vitamin D. Mas nejakou lecbu? Hodne si chvali i ty alternativni doplnky jako CDB kapky a tak 😊
Ja si pichala Avonex a ted, jak jsem tehu, tak jsem bez lecby a musim rict, ze je mi teda lepe. Pocitove.
Holt je to zakerna nemoc, musime se prát 😊 ale zase bude dobre, urcite, nebojte se. A klidne, jestli mate FB, se pridejte do skupiny roztroušená skleróza. Jsou tam fajn lidi a vzdy se vsim poradi, pomuzou, podeli se o zkušenosti. Je to hodne velka podpora.

autor
12. čer 2021

@monii007 moc dekuju ☺️ Tak drzim palce s tehu ☺️ A se vsim 🙏 at jste zdravy ☺️ Ja beru jen prednison , pry ze na jinou lecbu nemam narok kdyz nemam 2 ataky do roka , a nedavno mi nabidla studii sar442168
Nic pry jineho pro me nema

monii007
12. čer 2021

To je kravina 🙈 nekteri doktori... Ja mela jednu, prvni ataku a hned mi dali lecbu. Biologickou.
Ale vim o hodne lidech, co jim rekli to stejne co vam. Coz je skoda. Tak uvidite casem, snad vam neco nabidnou a bude vam lepe a ataky se vam vyhnout obloukem 🙏😊

jika10
12. čer 2021

Tak to je pěkná hloupost. Myslím, že Vaše lékařka z MS centra na Vás pěkně šetří. Určitě máte nárok na léky první volby a co vím, tak máš nárok na copaxone, rebif. To jsou injekční léky. Já byla ve studii na Rebif právě kvůli tomu, aby mohli v ČR schválit tyhle injekce pro lidi hned po diagnostice RSky. A mám pocit, že od r. 2014 právě na tyto léky nárok je

autor
13. čer 2021

@jika10 no pry nemam narok kdyz nemam ty dve ataky . Tak dlouho nemela ani zadnou studii a ted ji ma tak mi ji nabizi .. nevim premyslim ze zmenim RS centrum treba do prahy

levandule_k
13. čer 2021

Nenech se odbýt, zjisti na co máš právo.

monii007
13. čer 2021

Rozhodne, ja bych ho opravdu zmenila 🙏

autor
13. čer 2021

@levandule_k moc dekuju ☺️

autor
13. čer 2021

@monii007 dekuju asi ano v teplicich na te neurologii je jich vic ja chodim k primarce ,, pritel rika mam zmenit jen doktora tam ale to mi prijde blbe , radeji bych cele centrum

autor
13. čer 2021

@monii007 mozna uz jsi to psala ale jak dlouho treba ti trvala ataka ?
Ja po tydnu porad zadne zlepseni 😫