Rekonvalescence po CS, šestinedělí a bolest zad. Je nějaká doby, kdy by žena měla fungovat už bez problémů?

bustedka
1. lis 2023

Ahoj všem, mám na vás pár otázek, na které jsem nenašla jednoznačné odpovědi.
Mám 5 dní po akutním CS. Třetí porod, první císař. Rekonvalescence je u mě dle všeho trochu delší, než jsem se někde dočetla. Z klasického lehu mi pomáhá přítel, dojdu do koupelny a zpět atd atd.
- ZÁDOVÉ SVALSTVO - vzhledem k průběhu těhotenství mám povolené svalstvo, hlavně to zádové. Při jakémkoliv pohybu mě mnohem víc než bolest jizvy a břicha limitují křeče do beder. Nevydržím stát narovnaná. Máte někdo nějaké tipy, jaké cviky mohu po CS provádět na záda? (K fyzioterapeutovi se objednám, jde mi hlavně o SOS pomoc)
- HRANIČNÍ DOBA PRO FUNGOVÁNÍ - je nějaká doba, kdy by žena měla fungovat už tak nějak bez problémů? Vím, že někdo odchází z porodnice už celkem fit, ale jde mi o to, zda dlouhá rekonvalescence nemůže značit nějaký problém (prý jsem ztratila více krve a tím, že se jednalo o 3. těhotenství, tak děloha bývá často zvětšená a vše tak nějak těžší)
- POHYB - všude se člověk dočte, že by se měl především hýbat. Platí to i o pohybu do bolesti?
Máte nějaké další rady co vám pomohly k rychlé rekonvalescenci? Čekala jsem, že už po těch pár dnech nebudu mít takový problém. V noci se zlehu do sedu k malému zvedám i dvě minuty.

Moc děkuju

zirafka11
1. lis 2023

Důležité je se zvedat správně, tedy přes bok. A fungování je hodně individuální - znám ženy, kterým šestinedělí bylo málo, aby byly schopné se celodenně postarat o dítě. Určitě bych doporučila fyzio co nejdříve, stejně budeš začínat dechovými cviky

fandysek_1
1. lis 2023

@bustedka bohužel to nebudou záda, ale břišní svalstvo a střed těla. Zkus google a téma core po porodu. Já byla úplně hotová po třetím císaři, ale skutečně mi pomohlo více se pohybovat. Ale je to hrozně brzy pátý den. Ještě bych zkusila homeopatika pro lepší hojení po císaři.
Zvedáš se přes bok?

misha31
2. lis 2023

To znam, silne bolesti zad pretrvavaly asi mesic, ale musela jsem fungovat, nemela jsem pritele. Davali mi 4 transfuze a dost rozrezali, neslo jim zastavit krvaceni. Pomohl mi az cas, bohuzel jsem nemela moznosti hlidani na nejake fyzio apod - pokud ty moznosti mas, urcite toho vyuzij.