Rakovina jater?

20. pro 2024

Holky, jsem dnes nepouzitelna.
Byla jsem dnes na sono bricha. Mam na jatrech 2 loziska. Jedno 19mm a druhe 36x31x32 mm. Napsano:
Dve nehomoge. temer izoechog. leze.
Dostala jsem prednosti objednani na CT. To me trosku vydesilo, pry jsou terminy i pul roku, ja jdu 16. Ledna. Slo videt, ze se to panu doktorovi nelibi. Nevim co mam delat, budu svatky, silvestr, alkohol… chtela jsem si tohle vse uzit😓
Mate nekdo s timto zkusenosti? Co by to mohlo byt?😭mam maleho syna, od rana jen brecim… jestli to je rakovina tak je to muj konec😭

misha31
20. pro 2024

Prosimte vubec se nestresuj!!!
Ja mam 4cm lozisko, byla jsem s tim i na magneticke rezonanci a je to hemangiom - coz je proste vetsinou...mamka je tam ma taky. Snejvetsi pravděpodobnosti to rakovina nebude.
Navic se pise, ze to jsou temer izoechogenni leze, podle me rakovina byva vice videt (ma daleko vetsi sytost na utz apod) - neni jak okolni tkan.

misha31
20. pro 2024

A jake mas potize, ze jsi byla na sonu?

autor
20. pro 2024

@misha31 mesic cca citim neco pod pravym zebrem, a zaclo me to uz stvat😄takovy tlak, nekdy dokonce se protahnu a citim, ze tam neco je.. tak jsem si radeji zasla.
Moc dekuji za uklidneni🩷

levandule_k
20. pro 2024

Zkušenost nemám, jen přeji, aby to bylo dobré.❤
Když jdeš zavčas, dá se to léčit.

autor
20. pro 2024

@misha31 nejaka dieta nebo neco je treba? Ja mam krevni testy v poradku, konkretne -ALT

levandule_k
20. pro 2024

Asi bych ty játra nezatěžovala alkoholem.

autor
20. pro 2024

@levandule_k ptala jsem se prave mudr. na nejakou dietu, rekla mi: ted vubec nic nedelejte.. 🙈

rajdamajda
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
anetka1701
20. pro 2024

Mám 3 ložiska, chodím na sono... Nic to není, jen mě hlídají...

Omez alkohol a tučné, nasaď Ostropestřec 🙂 dietu úplně ne, ale tuky jsou pro játra fakt pekelné...

Myslím že to bude dobré 🙂

misha31
20. pro 2024

Me to taky jakoby tlacilo a moji mamku rovnez tak a hemangiomy. Dietu ja nedrzim zadnou a mamka omezuje tuky (ta ma ale jatra prave i ztucnela). Na ostropestrec bacha, ponaha jatrum, na druhou stranu ale zatezuje ledviny

levandule_k
20. pro 2024

Tak asi všeho s mírou.

Můžeš zkusit pít čaj z řebříčku, je dobrý na nemoci a poruchy jater.

lvl16
20. pro 2024

Já mám nález taky, už mnoho let a jde o neškodný hemangiom. Když ho před lety objevli, tak mě poslali na CT snad ještě ten samý den 🙂. Kdyby si mysleli, že půjde o zhoubný nádor, tak tem podle mě ženou na CT hned.

utrikocku
20. pro 2024

Ano častý je hemangiom nebo u žen v reprodukčním věku nezhoubný nádor jater - fokulární nodulární hyperplazie. Často se dělá více ložisek.

autor
20. pro 2024

@utrikocku ahaa, moc dekuji za odpoved, verim, ze to bude ono.

alubif
20. pro 2024

Může to být cokoli benigniho- hemangiom, fokální modulární hyperplazie, adenom... Jako ano může to být i něco jiného, ale primární multicentricky karcinom je v tvém věku málo pravdepodobny. Za mě hlasuju pro tu FNH. Takže bych byla v klidu.

monbonaa
20. pro 2024

@utrikocku to já mám taky 🙂 jen mě častěji hlídají ..

konidana
20. pro 2024

@utrikocku na sonu mi to taky rikali. Neco na jatrech, to je u zen bezne...
Tak jsem jim verila.

No a ani rakovina neni konec😉 kdyby to teda byla. Ale nebude!

hanka_12345
20. pro 2024

@lvl16 ale.to jestli je nebo neni zhpubny se nepozna z CT ale jen z biopsie ne?

alubif
21. pro 2024

@hanka_12345 i z CT nebo MR nebo kontrastniho UZ. Mají typické znaky a není potřeba dělat biopsii.

konidana
21. pro 2024

@alubif
@monbonaa no a z krve k tomu. Daji se dokupy vysledky vice/mnoha ruznych vysetreni. Nejde to z jednoho nebo ze dvou,...

alubif
21. pro 2024

@konidana ano, většinou benigní i maligní leze jater mají v zobrazovacoch metodách znaky podle, kterých lze s jistotou říct, že jsou benigní/maligní . Pak jsou samozrejme leze nejisté, tam už jsou potreba i laboratoře a biopsie. Třeba u HCC se biopsie dela všem i když je z obrazu i laboratoři jisty i z důvodu kvůli pojišťovně a extrémně drahé lecbe.

utrikocku
21. pro 2024

@konidana fakt moc mě mrzí, že jsi neměla štěstí na lepší diagnózu ☹

autor
21. pro 2024

@konidana kdyz je krev v poradku? Asi to neni pozitivnejsi, ze? Cetla jsem, ze i pozitivni nadory maji dobre vysledky…

autor
21. pro 2024

@konidana drzim palce, aby se ta svine uz nikdy nevratila. ❤️
Clovek si v takovych chvilich uvedomi, co je opravdu dulezite… 😞

drep
21. pro 2024

Standardně se neberou v krvi onkomarkery, to se event. Doplní dle toho CT, ale onkomarkery nejsou diagnostické, sloužil spíš ke sledování efekt léčby a zachycení případné recidivy. A souhlasím s holkama, že nenádorove diagnózy jsou mnohem pravděpodobnější.

konidana
21. pro 2024

No vratit se mi zatim nemuze😂😂😂 nedriv se ji totiz musim zbavit😅

autor
21. pro 2024

@konidana strasne moc se omlouvam, myslela jsem, ze je poražena.. 😔 drzim palce a verim, ze to zvladnete💪🏻

konidana
21. pro 2024

Neni zac se omlouvat. Nemuzete to vedet 😉 a diky😊