Psycholog. Jít rovnou k němu?

19. dub 2024

Dobrý den, prosím, potřebuji poradit.
Dlouhodobě se potýkám se špatným psychickým stavem, mám úzkosti, deprese, volně dostupné preparáty ( čaje, bylinky...) nepomáhají. Cítím se čím dál hůř a už "melu" z posledního. Vše se stupňuje. Co dělat? Jít k obvodní a ona mě nasměruje k psychologovi? Nebo jít rovnou k němu? Jaké jsou čekací lhůty? Pomůžou antidepresiva? Co do té doby? Chodím samozřejmě do práce, ale je to náročné...

zuzkasim
19. dub 2024

Antidepresiva píše psychiatr, ten má medicínské vzdělání. Psycholog má obvykle vystudovanou filozofickou fakultu, k tomu nějaký terapeutický výcvik, ale léky předepisovat nesmí. Jen abys věděla. Asi bych to viděla na toho psychiatra, on si s tebou taky popovídá, pokusí se hledat příčinu (nemusí vůbec psát léky hned, je schopen poradit úpravu režimu, stravy...). Obvodní doktor dá doporučení. Čekací lhůty jak kde, pokud vím, tak u nás cca měsíc, ale jestli už je to akutní, dá se jich obvolat víc a poprosit o brzký termín, popř. pokud jim někdo vypadne.

martulka88
19. dub 2024

Mně obvodní doporučil lavekan - poslední měsíce jsem velmi nervozní a vůbec nevíme proč. Ten mi skoro nepomohl. Teď mám bachovy esence a jsem spokojená. Jinak kdysi mi na úzkosti obvodní napsal nějaké AD. Takže nějaké i on napíše. Ale asi záleží i "na co".

konidana
19. dub 2024

@martulka88 ano i obvodak napise zakladni antidepresiva, ale zdaleka nema takove moznosti ani znalosti jako psychiatr. Doporucuji spise odbornika. Psychiatra, a s tim pak prubezne resit i psychoterapii.

konidana
19. dub 2024

Jestli meles z posledniho jsou i psychiatricke pohotovosti, krizova centra, kde te vezmou hned. Take jsem v jednom jednou skoncila , kdyz jsem to furt zvladala, a najednou to uz vubec neslo. Vyslechnou te tam,daji medikaci, kdyz je potreba a nasmeruji kam dal...

autor
19. dub 2024

@martulka88
Jaké přesně máš? Můžu to ještě vyzkoušet. Jsem už bezradná, nevím kudy kam.
Nejtěžší je to začít s někým řešit 😞😢
Mám to dlouhodobě, ale v poslední době už se cítím opravdu bídně.

konidana
19. dub 2024

Neodkadej to😘

levandule_k
19. dub 2024

Bachovky jsou alternativa, obsahují výluh z květů a to si ještě nejsem moc jistá, kolik toho obsahují. Klidně vyzkoušej, objednat se dají na netu, ale zároveň to řeš i tradičně. Zajdi za praktičkou. Můžeš mít i rozházenou štítnou žlázu a to tě může házet do úzkosti, deprese.
Při depresích se doplňuje magnézko. Něco se dá koupit volně, něco může napsat praktička. Základní antidepresiva může předepsat i praktička, psychiatr má větší výběr. A chtělo by to i obrátit se na psychologa, psychoterapeuta, aby sis zpracovala čím procházíš.

alexandria80
19. dub 2024

@martulka88 mohu se zeptat,jaké máš Bachovy esence?Děkuju😊

autor
19. dub 2024

@levandule_k
Magnesko beru už dlouho. Pravidelně.
Také různé třezalky, meduňky, zkusila jsem ledacos a beru pořád, ale necítím změnu k lepšímu ( beru to dlouhodobě).
Avšak asi poslední měsíc i přes to, že vše poctivě užívám mám teď už silné, nesnesitelné, depresivní stavy, úzkosti, napětí v těle, hlavě. Nejhorší je, že nechápu proč. Měla jsem období, kdy to bylo lepší...Ale teď je to šílený, cítím že jedu z posledních rezerv. Za MUDR se mi nechce, cítím se trapně, nevím, co ji tam budu vykládat. Jsem introvert.
Cítím hrozný neklid, nedokážu se plně uvolnit. Nevím co to může být , ale určitě jsem nějak psychicky nemocná 😢

reeeza
19. dub 2024

Terapie je zaklad, muze ti pomoci se zbavit i veci, na ktere by ti zbytecne predepisovali antidepresiva. Jedna vec je uzivat ruzne preparaty jako bylinky ad atp. Ale pravy lek je si sednout s terapeutem a naucit se chapat sve emoce a pocity, naucit se na ne reagovat tak aby ti to co nejmene uskodilo a naucit se zit tak aby se ti takove stavy navozovaly co nejmene.
Holka vim o cem mluvim, 3 roky jsem zila s brutalnimi uzkostmi a panickymi ataky a posttraumatickou poruchou. Delala jsem vsechno mozny i nemozny abych se toho zbaila, ale pomohla mi az rocni intenzivni terapie. Uz je to rok a pul co jsem nemela uzkostny zachvat ani jednou!!!
Drzim palecky 🙂

martulka88
20. dub 2024

Neodkládej to. Mně je sestavila "na míru" ma diabetoložka - její manžel se věnuje bachovým esencím. Musíš pohledat, kdo je ve tvém okolí dělá. A určitě ale zvol i psychologa/psychoterapeuta/psychiatra, když už jsi v takové fázi.
@alexandria80 Hele já už nevím (má to napsané má dia, kdybychom chtěli něco změnit), mám jich 5 - lze zkombinovat 7esencí. A je to dle toho, co popíšeš za problém.

levandule_k
20. dub 2024

Někdy je toho na člověk moc, tlak na výkon (všude), neseme si toxické vzorce z rodiny, máme za sebou vztahy, které nás sejmuly atd. Já nevím, co řešíš za problémy, ale něco tě ničí. Na to bys měla přijít na terapii a naučit se s tím pracovat. Možností je poměrně dost od klasického terapeuta, psychologa až po různé alternativy typu regresní terapie, kineziologie, ženské kruhy, knížky z osobního rozvoje. Protože to vypadá, že to máš hodně rozjeté volila bych klasiku, psychiatr + psycholog a jestli je ti blízká alternativa, tak i alternativu.

Svojí Dr. řekneš to, co píšeš tady. Ideálně tohle: "Avšak asi poslední měsíc i přes to, že vše poctivě užívám mám teď už silné, nesnesitelné, depresivní stavy, úzkosti, napětí v těle, hlavě. Cítím hrozný neklid, nedokážu se plně uvolnit. Nevím co to může být." Ona by tě měla nasměrovat k psychiatrovi, který napíše antidepresiva, která zaberou cca po 4-6 týdnech, nebo ti něco napíše i tvoje Dr. a dá ti asi i žádanku k psychologovi.

Tohle je těžké i pro každého a říct dr. jsem totálně psychicky v pr****.

2veverka
20. dub 2024

Hele, kolikrát i první setkání s dobrým terapeutem naprosto rozčísně vzduch, psychiatr v mnoha případech není nutný. Možno i on-line.

lamiaaa
20. dub 2024

Můžeš se rovnou objednat k psychologovi, nemusíš kvůli tomu k obvoďákovi. Psychology, ač to nejsou lékaři, najdeš třeba na stránkách známý lékař, kde si můžeš vyhledat nějakého ve svém okolí, bývají tam i hodnocení od pacientů.
Také mám psychické problémy, dlouhodobě, a nevím si rady...možná tu je někdo, kdo řešil podobný problém: chci taky zkusit psychologa, ale bohužel u nás ve městě už nepřibírá nové pacienty, a dojíždět nikam nemohu, protože chodím do práce po-pá a volno v týdnu dostáváme pouze na lékaře. A po pracovní době než bych k někomu dojela, tak už jim končí ordinační hodiny...řešili jste někdo? Jak jste vyřešili? Můžu akorát tak čekat, jestli se neuvolní místo, ale to asi hned tak nebude. On-line terapii si nějak nedovedu představit, radši bych opravdu osobní kontakt.

2veverka
20. dub 2024

@lamiaaa Já poskytuju běžně i terapie on-line, v tísnivé situaci opravdu mohu doporučit. Dobrý terapeut ti vytvoří zázemí a bezpečí i v takto.

lamiaaa
20. dub 2024

@2veverka zapomněla jsem dodat, že přítel má stejnou pracovní dobu, takže i doma je stejně jako já a nedokážu si představit, že bude doma, když já budu probírat s psychologem ty nejtěžší věci, co mě trápí, se všemi emocemi, bohužel máme malý byt.

2veverka
20. dub 2024

@lamia Mas moznost se zavrit v mistnosti na 50 minut? To je delka klasicke terapie. Staci domluva s partnerem, at se jde mezitim projit.

konidana
21. dub 2024

Jestli mas depresi nebo uzkosti, tak to jsou psychicke nemoci. A nemoci se musi lecit. Neni to nic jeneho nez trochu jina nemoc nez chrioka. Akorat psychiske nemoci jsou nemoci mozku. Opravdu si dojdi k doktorovi. Aspon k obvodnimu, ale opravdu by ten psychiatr byl lepsi. Neni to nic za co by ses neka stydet. Vim ze to je tezke, ono se vlastni psychicka nemoc dost spatne odhaduje, mozek je nemocny ale nechce si to pripustit. Ale kdyz se zacnes lecit, vylecis se! A budes zas uplne v pohode. Zdrava. Jestli to budes pdklafat tak se z toho uz sama vyhrabes tezko. Opravdu si nech pomoct. Mluvim z vlastni zkusenosti.
Najdi v sobe tu silu😘

autor
21. dub 2024

Neměl by tu prosím někdo kontakt na on-line terapii? Zkusila bych to, také nemám možnost dojíždění. Jak to vlastně on-line funguje? Je možnost dostat léky on-line? Moc děkuji.

autor
21. dub 2024

@konidana
Děkuji, snažím se, je to už hodně špatný..
Mám teď volný den, ale jsem pořád v úzkosti a stresu, vůbec si od toho neodpočinu 😞 Nevím kdy k mudr jít, volno v práci teď nedostanu.
Je to začarovaný kruh 😞

konidana
21. dub 2024

Na doktora s nemoci mas jistojise pravo. Nemocna nemuzes preci chodit do prace. A je fuk, jestli mas anginu, zlamany nohy, nebo nemocnej mozek

konidana
21. dub 2024

Jinak nove leky, ktery jsi jeste nebrala/neberes ti online nikdo nenapise. Doktor te musi videt a vysetrit.

konidana
21. dub 2024
konidana
21. dub 2024

A tady je orientacni test, ktery ti rekne, zda muzes mit depresi

https://www.psychotesty.psychoweb.cz/rozcestnik...

autor
21. dub 2024

@konidana
Děkuji, jsi úžasná, moc jsi mi pomohla 😊😘

konidana
21. dub 2024

Neni vubec zac. Hlavne at se das dokupy😘

2veverka
21. dub 2024

Jestli chces, napis mi do IP.