Psychika a onemocnění. Poradíte mi, prosím?

renduna
14. čer 2020

Dobrý den všem
Chci se optat. Nejsem úplný znalec psychosomatiky, ale trpím špatným polykáním. Beru i AD a byla jsem na dost vyšetření a ukázalo se, že to je psychikou. Vypuklo mi to minulý rok před maturitou, ještě hádky doma, pak se to zlepšilo a zase to začalo. Momentálně mě čeká maturita, protože jsem úmyslně propadla. A žiju s kamarádkou. Bohužel se mi tohle město nelíbí, byt také ne - je tu strašný bordel a kamarádka je taková laxní, neuklízí, často se stává, že nemá už finance v půlce měsíce. Je matka samoživitelka. Když jsem byla naposledy u rodiny, bylo to o něco lepší, mohla jsem se najíst. Teď je těžké něco spolknout a jakoby mám bolesti do toho krku. Je tu někdo, kdo by mi mohl poradit? Myslíte si, že toto prostředí zatěžuje psychiku? Já to všechno přehlížím, kamarádce jsem říkala, ale nic s ní bohužel nehne. Takže si hledám pozitiva. Ale můj zdravotní stav se zhoršuje. Jinak stres moc nepocituji díky AD. Vím, že jsem spíše NEŠŤASTNÁ. Ale snažím se brát život takový jaký je.
Také mám problémy s páteří. Tak přemýšlím, zda to není od toho.
Děkuji.

lv
14. čer 2020

Maturita, bydlis tak, jak ti to nelibi, ano může s tvymi potíži souviset tento stres

veroniqess
14. čer 2020

Pokud jsou AD antidepresiva, bylo by dobré to řešit s tvým psychiatrem. Pokud jen předepisuje léky, pak určitě s psychologem/terapeutem. Ale určitě ne tady.

piskoteka
14. čer 2020

@renduna Negativní emoce způsobují nemoce. Pokud člověk dlouho žije stylem který mu vadí, v prostředí které ho stresuje a s lidmi co mu berou energii, tak to nechává následky. Tohle bude hodně těžké, ale jediný způsob je odstranit stresory.

esselte
14. čer 2020

Ahoj, chcela by som sa spýtať, či nemá niekto zvyšný rivotril, ja ho užívam k ad paretin a už sa mi mina, u nás na Slovensku nie je v lekárňach ďakujem

levandule_k
14. čer 2020

Mně se líbí tahle definice z psychosomatiky, ale je to hodně zjednodušená. Nemoc je informace pro člověka, že něco děláš špatně, že ve svém životě potřebuje něco změnit.

beruna84
15. čer 2020

Může to souviset a být to opravdu psychosomaticky. Proste mas v životě něco, co doslova jen tak 'neprekousnes', nespolknes. Taky to může znamenat třeba něco nevyrcenyho, napr nez dělat zle tak to radši spolknes nez říct někomu, ze se ti něco nelíbí.. Stres možná nepocitujes, může se ti ale projevit právě tím stavem. Kromě ad bych se zaměřila na změnu, sama píšeš že ses spíš nešťastná.. Umíš si představit žít jinak než s kamarádkou? Mít ten život zařízenej co nejvíc dle tebe tak, aby to tobě vyhovovalo a ty jsi byla spíš šťastná? Co psychiatr nebo psycholog na to?

renduna
autor
15. čer 2020

@beruna84 ano, představit si to umím, že bych třeba žila sama, jen se trochu bojím samoty, ale zase vím, že mám dost přátel, takže bych nebyla úplně sama. Jen je to docela těžké na to být sama. No, právě, že jsem chtěla úplně jiný život, hlavně studium, jenže me rodina nepodporuje a zároveň chci mít zázemí. Chtěla jsem něčeho v životě dosáhnout a zatím je to vše jinak. A to, že jsou věci, které v sobě dusím, je taky pravda, protože i když jsem upřímná, nenastal žádný posun z druhé strany. Takže jsem se na to vykašlala. Psychiatr mi předepsal AD, vůbec nezabírají. Nevidím rozdíl v tom, pokud je beru nebo neberu. Spíš jsem taková, že se vše snažím brát tak jak to je. Na terapie začnu teď docházet, jak byla korona, musela jsem přerušit.
A děkuji za komentář 🙂

renduna
autor
15. čer 2020

@levandule_k je to hezká definice a souhlasím s Vámi. Taky si často pokládám, co mi tělo chce říci. Někdy je to lepší, někdy horší.

renduna
autor
15. čer 2020

@piskoteka dalo by se říci, že ve stresu žiji 5 let, samozřejmě ne každodenní stres, ale bylo to hodně vše stresové, já sama jsem si to třeba neuvědomovala, že je to špatně. Dokud jsem nezačala mít zdravotní problémy.
Já už mám tento psychosomatický problém rok. Myslíte si, že když odstraním stresory a delší dobu budu psychicky v pohodě, že se to vrátí zase do pořádku? Někde jsem práce četla: "uzdraví se duše, uzdraví se tělo"

levandule_k
15. čer 2020

@renduna nikdo z nás nemá křišťálovou kouli, takže nevíme, jak to v životě dopadne. Když se odstraní stres, tak by se ti mělo ulevit. Ten stres a co jsi prožila musíš umět zpracovat a naučit se být na sebe hodná a nevyčítat si chyby z minulosti.

renduna
autor
15. čer 2020

@levandule_k dobře, zapracuji na tom, děkuji za rady.

levandule_k
15. čer 2020

Mám ráda knížky od MUDr. Hnízdila, který v léčbě používá psychosomatický přístup. Jsou tam krátké příběhy pacientů. Na youtube jsou s ním nějaké rozhovory, třeba tě to inspiruje na tvé cestě k uzdravení.

renduna
autor
15. čer 2020

@levandule_k ano, o tom jsem už také slyšela, určitě se podívám.