První MS po porodu. Mohu používat tampóny nebo raději ještě ne?

31. srp 2022

Ahoj holky, chci se prosím poradit. Ještě kojím, tudíž jsem MS dostala poprvé teď skoro po 2 letech. Jen se chci optat - vždy jsem používala tampóny, po porodu jsem samozřejmě raději měla vložky a teď nevím zda si nechat raději vložku, když mám jakoby první MS nebo už klasický tampón?
Včera to bylo v pohodě, ale dnes je to druhý den a mám to silné, tak nevím. Děkuji

terkezz
31. srp 2022

Já dostala první MS hned po šesti nedělí a byla jsem dost šitá takže jsem ani tampon nesnesla. Ale po 2 letech bych se toho nebála 😄

jjasmina
31. srp 2022

Pokud si byla zvyklá na tampon, tak si ho vem. Já popravdě tampony nesnesu a používám vložky

autor
31. srp 2022

Mockrát děkuji 🙂

tridvajedna
31. srp 2022

Taky jsem dostala první MS až skoro po 2 letech. Byla hrozně silná, i silné tampony protekly během půl h. Začala jsem používat kalíšek a menstruační kalhotky, ke konci už jen ty kalhotky, mimochodem super pohodlná věc.

evaviki
31. srp 2022

ja ho pouzila jeste v 6 nedeli 😀 Tdea ne tech prvnich 6 tydnu, ale mela jsme ho 3,5 mesice, krvacet 3 mesice nonstop s vlozkou jsem nezvladla.

autor
31. srp 2022

@tridvajedna Já s tím nemám absolutní zkušenost, tudíž se prosím nezlob když se zeptám.
Slyšela jsem na obe věci super rezence, ale mně to přijde nechutný asi.. Kalíšek jestli chápu dobře - zandáš, máš ho třeba 4-5 h a pak ho jako vyndáš a vyleješ tu krev, umyješ a dáš zpět? A kalhotky to nechápu už vůbec 😁
Máš je třeba taky 4-5 h a pak je sundáš vypereš a nebo jak? Neprotečou?
Já jsem ještě stará škola vložka, tampón😀

autor
31. srp 2022

@evaviki Tak tomu naprosto rozumím, mně štve, že zítra jdu na důležité vyšetření znaménka a mám ho překvapivě pod zadkem.. mám to silné, takže mám ty velké poporodní vložky, takže to bude akorát čouhat, jen vstanu a mám pocit no sotva chodím😏😀

evaviki
31. srp 2022

a co kalhotky? Snuggs najdes i v DM, abys byla v klidu, tak bych je dala tesne pred vysetrenim. Jinak pokud nejsi sita vevnitr, tak bych pouzila i tampon.

autor
31. srp 2022

@evaviki No já je ještě nikdy neměla, tak nevím právě jak fungují, kord když to mám silné😔

evaviki
31. srp 2022

jsou i na silnou menstruaci. Pokud si je das pred vysetrenim, urcite to bude ok a vydrzi to. Chapu, ze budes nervozni, kdy je budes mit poprve, taky jsem byla. Ale je to ok. Vzdy je nejdrive vyperu v ruce, az pak hazim do pracky.

autor
31. srp 2022

@evaviki Děkuji

tridvajedna
31. srp 2022

Ano, kalíšek smotáš a vložíš, tam se rozvine a naplní se. Někomu vydrží třeba 12h, já ho při prvních MS po porodu vylévala co hodinu, protože už přetékal a potřebovala jsem ještě k tomu vložku. Proto jsem si přikoupila MS kalhotky (zn.Dorina), které byly jako pojistka, když kalíšek přetekl. Intenzita MS po několika cyklech zeslábla, takže mi stačily jen kalhotky bez kalíšku. V silnější dny měním i po 2h, ke konci vydrží celý den. Použité hodím do PUL pytlíku, peru je najednou po 2 dnech, před vložením do pračky vymáchám ve studené vodě (nesmí se třít a ždímat v ruce).