Ahoj chtěla bych poprosit o radu. Chci pro dceru udělat krabici první pomoci při první návštěvě. Máte nějaké typy a rady co do ní připravit. (Na netu sem toho moc nenašla)
Moc děkuji za rady
Proste bych pripravila balicek vlozek, malych tamponu a treba menstruacnich kalhotek, nebo pokud pouzivate nejake dalsi treba menstuacni houbu tak nabidnout tu a probrat dopredu predniosti ci nevyhody danych produktu. Taky probrat co delat pokud ji bude hodne bolet bricho (nahrivaci plysak, leky proto bolesti), upozornit i na vliv hormonu - blba nalada, podrazdenost, chute atd.
Napoprvé asi vložky a v momentě, jak to přijde, bych pak nabídla další alternativy. Naše děti jiné možnosti vídají u mě, ale na výlet s sebou nebo na doma s tatínkem mi ty vložky připadají nejlepší. Časem si pak najde vlastní vyhovující systém. Hlavně se toho nebát!
Tak hlavně bych o tom mluvila otevřeně... prostě menstruace, menarche. Nevím, tohle tabuizovani, zastirani jinym slovem mi přijde, ze ve 21.stoleti nemá, co dělat 🙈 chápu, že je to o výchově, ale tahle mlada generace je jiná a dal v mnoha věcech.
Kup vložky, různé značky, ať může sama vyzkoušet, co jí vyhovuje. Pak slipove vložky. Tampony s aplikátorem a menstruacni kalhotky. Můžeš koupit i menstruační plavky, pokud má plavani rada. A určitě doporučuji, naučit slečnu na mycí gel pro intimní hygienu.
Až se první menstruace objeví, můžete to oslavit: jít do kina, na kávu a dort, koupit treba nejakou dámskou kosmetiku (řasenka, lesk na rty, apod.)... prostě si udělat ženský den na oslavu ženství.
Já jsem toho teda dopředu moc nekupovala. Koupíš kalhotky a než to příjde, můžou jí být malé. O tamponech nechtějí holky zatím ani slyšet. Dopředu dostaly jen balíček vložek, aby ho mohly vozit pro jistotu s sebou. Až MS dostaly, dokupovala jsem kalhotky dle aktuální velikosti, pak i plavky.
Upřímně, pokud žiješ s dcerou doma a používáš jednorázové pomůcky, úplně normálně bych dceři řekla, kde je mám a k čemu jsou a ať si v případě potřeby pro ně dojde ... (Já třeba první menstruaci měla ta slabounkou, že to bylo tak na intimky, učit se na ní, co s tím, až bude "normální" nebylo zdrovna praktické) ... A až zjistíš, že ti vložky mizí, tak za dcerou v klidu zajít, probrat, jestli jí vyhovují, nebo by raději zkusila třeba kalhotky, kalíšek a pod... A klidně to fakt oslavit nějkaou holčičí zábavou, ať z toho nemá jen pocit trapnosti, ale i nějaký pozitivní zážitek (tahle myšlena se mi líbí... škoda, že mám kluky :D )
Mluvit. Klidne bych ukazala vložky, proč je mít, tampony atd, asi bych se nebala ani na spodním prádle ukazat jak se ty vložky přilepí atd. Ted si vybavuju, ze se mnou mama o tomhle vubec nemluvila a nejak jsem jako tusila od holek ve třídě. A ze ms byla brána spis jako otrava o ktery se nemluví. I kdyz jsem mela problemy, vzdycky to smetla ze stolu. Tohle, ze ji nějak připravíte je super.) treba překvapí a sama rekne ze vi a co by se ji líbilo. (Ony ty holky a obecne děti ted vi vic, nez predtim my).. napoprvy bych dala asi vložky. Osobně mi jsou tampony fakt nepohodlny, ale o ty možnosti by určitě měla vědět a pak vyzkoušet a rozhodnout se. Hlavně aby se nebala říct.🙂
Proč tomu říkáš menstruační návštěva a ne menstruace? Asi bych začala tím, že normálně řeknu menstruace, není to přece zakázané slovo, tím jí dáš najevo, že je to přirozená součást a nic divného.
Pokud je dcera vyspělá a lze očekávat menstruaci brzo, asi bych jí doporučila nosit do školy kpz - taštičku s náhradními kalhotkami a vložkou, kdyby to dostala nečekaně. Já si pamatuji, že jsem první menstruaci dostala v sobotu. Zpětně si říkám, že to bylo docela štěstí, že jsem to nedostala poprvé ve škole a nemusela nějak improvizovat, protože jsem sebou do té doby vložky pro sicher nenosila.
@olikiki Do školy bych dala taštičku s třeba 3 vložkami, náhradními kalhotkami, malým balíčem vhčených ubrousků a nějakými tabletkami na bolest. Doma bych držela balíček vložek, intimky, intimní mýdlo pro slečny a něco na bolest. Tampony, houby, kalíšky apod. mi přijdou pro začátek zbytečné. Třeba časem...
Jak píšou holky, udělat ji takovou KPZ do školy. Dělá se i hodně tasticek k tomu určených. Ze začátku spíš asi koupit víc typu vložek, aby si vyzkoušela co jí vyhovuje. Pak třeba pořídit pár Ms kalhotek. Jako pojistku na dny, kdy má ms dorazit nebo na slabší dny.
@olikiki taky jsem zrovna nedávno chystala KPZ, tím spíše že dcera je polovinu času u táty. Jak píšou holky, pro začátek vložky. My teda o tom doma mluvíme otevřene, "vzdělávám" I syna. Latkovky, MS kalhotky, houba, kalíšek, to až časem nabídnu k vyzkoušení.
@olikiki jakou krabici? Prostě menstruace...
Patri to k životu holek, až to "přijde" dcera ví, proč používám tampony? je jí 10let, jaksi v 21.stoleti nebudu z menstruace dělat tabu 🤔
Teď už je toho víc na trhu, takže že začátku možná vložky, pak menstruační kalhotky atd.
A tak zase ten nadpis upouta, ja to rozklikla proto, ze mi to porad nedavalo smysl, jako jaka navsteva 🤣
(Btw normalne dam 2-3vlozky do kapsicky batohu a vyreseno. Alternativy muzeme resit pak aktualne).
Ještě mě napadlo probrat s ní menstruační kalendář, buď papírový (v tom případě bych ho tam spolu s nějakou pěknou propiskou přihodila) nebo aby věděla o existenci aplikací. A termofor. Chválu slýchám i na hřejivé náplasti z DM, ale nemám vyzkoušeno.
@cilkat tak to já dostala menstruaci poprvé ve škole a rovnou v plné síle. Do teď si pamatuju, jak jsem si vycpávala kalhotky tím 50x zrecyklovaným smrdutým školním toaleťákem a modlila se, aby ty zakrvácené kalhotky neprosáhly na kalhoty😅 Nic jsem s sebou jako první pomoc nenosila, vložky ani náhradní kalhotky. No napodruhé bych stejnou chybu už neudělala😁
Asi bych primárně nedávala do kpz léky proti bolesti, protože si nemyslím, že je dobré si automaticky vzít lék proti bolesti, ať ji neučím návyk. Mám ms, automaticky si vezmu ibalgin. Jen bych jí řekla, že může cítit napětí v podbřišku, nepříjemné pocity, že někdo má ms ani o tom skoro neví a někdo ji má bolestivou, ale napřed ať zkusí naslouchat svému tělu, lehnout si, dát si hřejivý polštářek na břicho, uvařit si heřmánkový čaj (je dobrý proti křečím) a pokud by to bylo nesnesitelné tak ať ti řekne a prášek bych jí dala, nemá cenu se trápit.
@esmeralda11 chápu, ale to není na krabici, ale ziplok se dvěma vložkama a jednima kalhotkama ... Je pravda, že připravit dceři tohle do školního batohu do nějaké ne moc používané kapsy se hodí.
Proč krabici? Na záchodě máme ve skříňce běžně vložky a tampony k dispozici. Dceři je 10, zatím má čas,ale ví.. Az menstruaci dostane možná budu uvazovat o menstruačních kalhotkách pro ni, do školy mi to přijde docela dobrý.
Jako pokud myslíš do školy, nebo prostě někam s sebou taštičku, tak bych jí tam teda rozhodně nedávala žádný velký množství značek druhů a pod. Taštičku první pomoci do školy by mít měla, to je pravda, ale dala bych jí tam čisté kalhotky, intimní ubrousky na otření, pár vložek normal.. jak se to používá a pod by samozřejmě už Nela od tebe vědět, a až to přijde, následně probrat možnosti a ona ať si pak vyzkouší, co jí bude vyhovovat
@cilkat ja mam DIKY BOHU kluky a nemusim to resit :D vubec nevim jak bych to načla
@hanka_12345 já mám díky Bohu 2 dcery... 😉
@cilkat no jasně, jen první pomoc, krabice je taky myslím zbytečná😀
Krabice první pomoci??co to jako je??? mám teda zatím holky malý,ale vložky mám normálně na záchodě ve skříňce a prostě až přijde čas,tak ji do tašky dám 2-3 vložky a náhradní kalhotky pro případ...informace jsou samozřejmostí,ale ty opravdu chystat do ,,krabice,, nehodlám
@izz76 tak v 10 už jsou i holky co mají první MS….
@veroniquecz Hrozny, tak brzo,chudinky. To už musí být,ale vysoké vyspělé holky. Dcera v 10letech měří 137 a všechny holky ve třídě jsou spíš takové hubené,dětské, menstruace asi ještě nehrozí.
@izz76 dcera je ve čtvrté a pár holek MS má. Jedna dokonce i velmi drobná, na to asi taky těžko spoléhat. Raději být připravena než překvapena 🙏
@veroniquecz Dcera je taky ve 4tr a nic neříkala o tom, ze někdo ma menstruaci. Pokud je holčina mala drobná,tak je to docela blby, protože hrozí, že už moc nevyroste.
@izz76 taky mám MS od 10 let, byla jsem ve 4.třídě. Dceři bude v létě 10 let a nějak mi přijde malá na menstruování 😀
@petrasipkova1 Me po 10 roce začaly růst prsa, menstruace přišla až ve 13. U straší dcery stejně od prvních příznaků dospívání to trvalo skoro 3 roky než dostala menstruaci. Předpokládám tedy,že mladší 10 letá na tom bude podobně. Myslela jsem, že to takhle má většina děvčat, ale je tedy možné, že někdo má nejdřív menstruaci a až pak začnou růst prsa? Nebo všechno začne najednou, nebo jim rostou prsa už v 8 a v 10 mají ms..
@izz76 Prsa jsem dle fotek ještě neměla, takže buď to začalo nějak najednou, nebo i později.
https://www.maluna.cz/prvni-menstruace/176704-s...