Prodělání covidu - protilátky. Jak jste na tom?

lobella
23. srp 2021

Ahoj
Chci se zeptat, jak jste na tom po prodelani covidu a s vysi protilatek. Mame s manzelem 3 mesice po covidu, tak jsme se byli otestovat. Manzelovi vyslo 56 jednotek, mne konkretni cislo nenapsali, mam v papirech vice nez 400 jednotek.

j.a.n.i
24. srp 2021

@lobella No, jelikož ma kazda laborator trochu jiny postup zjistovani a jinak stanovene hranice, tak ty cisla maji asi tak stehnou vypovidaci hodnotu jako kdybys napsala, ze beres 8000, ale uz neuvedla v jake mene a jake zemi

kocvarovas
24. srp 2021

@lobella já jsem byla na odběru protilátek po půl roce od pozitivního PCR testu. Ty dlouhodobý protilátky jsou IgG a měla jsem přes 5000 AU/ml. Zvláštní, že ti nenapsali konkrétní číslo.. Nicméně si nemyslím, že každá laboratoř má jiné hranice. Jako jaký? Buď protilátky jsou nebo ne a když ano, tak kolik jich je..

jaja01k
24. srp 2021

@lobella 9 měsíců po nemoci jsem měla protilátky 65.

martulka88
24. srp 2021

@kocvarovas Každá laboratoř má jinak nastavené hodnoty, které použije ;) Máme ozkoušeno - Medila vs. RK nemocnice.

zuzineckah
24. srp 2021

@lobella hladina protilátek je jedno. Podstatné je, že je máš. A nejpodstatnější to, že si je získala přirozenou cestou. V případě dalšího kontaktu s virem si tvé tělo vyprodukuje obranu jakou bude potřebovat👍

zuzineckah
24. srp 2021

@kocvarovas takhle to nefunguje, opravdu to má každá laboratoř jinak, což moc nechápu. Já měla uvedenou hodnotu i referenční mez, máma nikoliv. Ta měla jen uvedenou referenční mez (šíleně vysokou) a napsáno že její hodnota protilátek je menší nebo rovna této mezi a žádný další údaj o hladině protilátek... Přijde mi to padlé na hlavu.

lobella
autor
25. srp 2021

To z toho ted moc moudra nejsem....mam 3mesicni mimco plne kojene a prave proto jsme se nechali otestovat, at vime skrz pripadne ockovani, chlap ze tedy pujde, kdyz mu vysly nizsi a ja to necham byt, kdyz jich mam dost, ale mela jsem za to, ze testovani je vsude stejne a ne ze v Praze mi vyjde, ze jich mam dost a jsem imunni a v Brne, ze mam skoro prd a mam jit na ocko🤷

azanka
25. srp 2021

Takhle mi vyšly protilátky před pár dny. Jsou výrazně vyšší, než jaké jsem měla v únoru pár týdnů po prodělání prvního covidu. Myslím, že jsem si v létě dala ještě deltu, měla jsem ji za zánět dutin. Jsem neočkovaná. Mamka měla v zimě covid se mnou a má po dvou Pfizerech hladinu protilátek kolem 360.

novamamina
25. srp 2021

Každá laboratoř používá jine jednotky. Ale nevyjde ti že v Praze protilátky máš a v Brně ne 🙂. Nicméně, pokud máš více jak 400 a už neuvedly kolik, máš jich ranec. V papíru nemáte napsané rozmezí?

danvitka
25. srp 2021

Ty hodnoty musí být pořád stejné!!! pokud se jedná o igg, tak po změření si to nemůže udělat každá laboratoř jinak. Prostě nějakej počet igg protilátek a ty vám změří. Rozdíl ovšem je co vám napíše do papíru, jestli nějakou mez do které vás zařadí, nebo přesné cifry. Nikdo si nemůže plést metry a centimetry a obvzlast ne laboratoř. Stejně jako vám někdo změří cukr v krvi, tak si přece každá laboratoř nemůže vyhodnotit jiný počet cukru🤦‍♀️ čili v jedné laboratoři byste měli cukrovku a v druhé ne.....blbost

j.a.n.i
25. srp 2021

@danvitka Tak v každé laboratoribti samozřejmě správně reknou, zda protilatky nemas, mas hranicni nebo mas. Ale nemuzes porovnavat, zda pani Vomackova, ktera ma na papíře z laboratoře A hodnotu 80 je na tom lepe, nez Vopickova s 1,4 z druhé.

werumka
25. srp 2021

@danvitka Není to tak. Například EUC laboratoře mají pozitivitu nastavenou nad hodnotu 0,9. Synlab nad hodnotu 10. Mají jiné jednotky, tj. jiné referenční meze.

drep
25. srp 2021

@danvitka pokud ti změří v Seattle glykémii 81, tak taky nemáš cukrovku. Závisí na jednitkách. Jinak za deset let v jedné nemocnici se referenční meze měnily tak třikrát. Když v jednu chvíli vyšetřím jednu krev ze stejné žíly v laborce a naším analyzátorem na áru, tak mi taky nevyjdou identické hodnoty. Kreatinin jsem pravidelně do studií musela sponzorovi přepočítávat na jiné jednotky, pač ve světě frčí spíš mg/dl než naše umol/l . Takže fakt ne, každá laborka může měřit v různých jednotkách a směrodatné je pak umístění dle referenčních rozmezí, nikoliv číslo.

azanka
25. srp 2021

@werumka EUC už taky přešla na "mezinárodní" jednotky, je to vidět výš v tom mém výsledku. Ale uvádějí i původní jednotky.

20190418
25. srp 2021

Taky z tech jednotek nejsem moudra. Ja mela covid velmi mírný. Protilatky jsem si nechala změřit cca 1.5 měsíce po prodelani (kvuli cestování) a vyšlo mi 11 přičemž hraniční mez byla 7,9 😄 doktorka to okomentovala tak, ze protilatky mam, ale neni jich moc a ockovani doporucuje az to bude možné (bylo to koncem brezna, kdy jeste nebylo otevřeno pro 35+). Nechala jsem sr testovat v centru cestovní mediciny na LF na Albertove v Praze. Očkování v červnu kromě bolesti ruky cca jeden den bez jakekoliv reakce.

werumka
25. srp 2021

@azanka Koukám na to - super! Já jsem právě prvně měla ty původní jednotky a pak jsem to úplně neuměla porovnat s těmi dalšími.

lobella
autor
25. srp 2021

Ja mam ve zprave toto

danvitka
26. srp 2021

@drep ale bavíme se pořád o nějaké jednotce ne o referenční mezi. Čili když si v ten stejný čas vezmu krev a budu ho měřit v nějaké jednotce, tak by měla vyjít stejně a ne úplně jinak.... Tak to prostě je. Dají se převádět. Ale nedají se vymýšlet vlastní. Ježíši!

drep
26. srp 2021

@danvitka ježíši. Viděla jsem v odběru ve stejnou chvíli (poct vs laborka) kalium 3.5 a 5.0, obé v mmol/l. Vždy to závisí na typu přístroje atd, proto tam ty referenční hranice máš.

danvitka
26. srp 2021

@drep tak referenční mez je především kvůli denní době, věku, rozmezí zbytku populace.... Dva přístroje můžou vykázat drobnou rozličnost, ale určitě ne takovou abyste v jednom případě měli třeba 1000 protilátek a v jednom jenom 2. V tom případě by se jednalo o například jiné jednotky, či vadný odběr.