Preventivka u zubaře, velký rtg. Hradí to pojišťovna?

petramana
27. lis 2024

Ahoj holky, nedavno jsem u sve zubarky mela preventivku + delala ten velky rentgen. Odchazim od ni k jinemu zubari, vstupni prohlidku mam v lednu. Jde mi o to, zda je to vubec mozne na pojistovnu, nebo si to budu muset zaplatit? myslim tim preventivku a ten rtg kdyz bude novy zubar delat...

konidana
27. lis 2024

@petramana tak ten rtg muzes pozadat aby ti dali nebo rovnou poslali novemu lekari. Nemusis byt znova rentgenovana po par mesicich.... Ja takhle furt nechavala posilat rentgeny mezi zubarem a ortodontistou. Byli radi, ze s tim nemaji praci, kdyz dostali rovnou aktualni snimek.

1pomnenka
27. lis 2024

Leden je v novém roce, prevence by měla být hrazená pojišťovnou 1x za rok, to by mohlo vyjít. Na přeposlání rtg snímků se můžeš svého stávajícího zubaře zeptat, ale nemusí je dát, jsou jeho. U nás je mají jen v pc, záleží na ochotě. Novému zubaři můžou stačit i snímky, které si pořídí přímo v ordinaci na křesle. Kartu si také založí novou. Záleží, jak je ordinace vybavená, takže to ti tu přesně nikdo nepoví.

ileni
27. lis 2024

Preventivní prohlídky se mají konat 1x ročně s cca 11měsíčním odstupem, ale po 5 měsících od provedené preventivní prohlídky můžete přijít ještě na tzv. pravidelnou prohlídku, aniž byste měli jakékoli problémy

levandule_k
27. lis 2024

@1pomnenka Máš nárok na nahlížení do dokumentace a na pořízení kopie. V případě pořízení kopie si může dr. účtovat poplatky. Má se jedna o účelně vynaložené náklady. Ano, může se stát, že předchozí zubař odmítne, že na to nemáš nárok, ale člověk se nesmí nechat odbít. https://www.nzip.cz/clanek/242-pravo-na-nahlize...

1pomnenka
27. lis 2024

@levandule_k Já bych to neřešila, nový zubař si to pořeší úplně sám.

leiladelly
27. lis 2024

U nového zubního lékaře Ti bude prohlídka i snímek hrazen pojišťovnou. Pokud se nechceš nechat rentgenovat kvůli krátkému časovému odstupu, můžeš si snímek nahrát například na flashku. Obecně s tímto problém vůbec není. Zasílání snímků by mělo být zajištěno, bezpečný převod je dát Tobě do ruky na nějaké médium. Jinak dávky záření u moderních přístrojů jsou malé, takže ani nového snímku by ses nemusela bát.

petramana
autor
27. lis 2024

@leiladelly mockrat dekuji za informace... rtg se nebojim, novy zubar pry nic nechce - vse si udela sve podle sebe - tedy i ty snimky... slo mi spis o tu pojistovnu, jestli to nebude problem..

leiladelly
27. lis 2024

@petramana Je to optimální postup, nová prohlídka, aktuální snímek. S pojiš'tovnou problém nebude, pokud jsi u stávajícího zubního lékaře byla déle než 3 měsíce.

petramana
autor
27. lis 2024

@leiladelly dobre, dekuju Vam moc za info.. u stavajici zubarky jsem cely zivot.