Chtěla bych se zeptat, jestli někdo nemate podobnou zkušenost. Mesic zpet jsem mela anginu,brala jsem 10 dni ospen a vse ok, za dalsi tyden me zas začalo skrabat v krku a i bolet v usich,tak jsem sla na orl pohotovist,usi pry ok a krk trochu bolavy,tak jsem mela cucat pastilky halset a zajit si k dr na krev a stery z krku,tam jsem byla minuly tyden, krev uplne v pořádku, ale v krku pry streptokok, jenze me vubec nic neboli, neskrabe me v krku, neboli polykani, prostě nemam zadnyy priznaky, v tom krku me bolelo naposledy cca 10 dni zpet a od te doby nic. Dr se tomu divila, ze me nic neboli a pry mam prijit jeste radeji příští tyden na kontrolní stery. Myslite,ze jsem tedy nemocna, ze mam toho streptokoka nebo to mohlo samo zmizet? Ster mi byl.delan presne pred tydnem, muzu byt ted nejak nakazliva? Ja se cítím úplně v pohode,ale teda vubec nevim,co.si o tom mam myslet. Dekuju za nejake odezvy🙂
@michaela1010 dcera několikrát měla streptokoka v krku a byla bez jakýchkoliv příznaků. Vždy dostala antib. Nakazliva určitě být muzete.
@michaela1010 ahoj , zkušenost nemám .Ovšem z odborného hlediska je to takto : pokud ti alespoň po 14 dnech od užití Ospenu byl sterem zjištěn streptokok , který je citlivý na tebou užívaný ospen , může ti lékař napsat ATB ještě jednou .Při kontrolním stěru tam 1) buď už nebude 2) nebo bude a je to uzavřený tak , že si přenašeč .Ten stěr by se ovšem skutečně měl dělat až tak 10-14 dní po douzivani atb
Pokud ti nedělá žádné problémy není co řešit , v opačném případě by to měli konzultovat s antibiotickým centrem .
Skvělý je cucat šalvějový bonbony a úplně nejlepší je salvejovym čajem kloktat dutinu ústní aspoň dvakrát denně .Uklidňuje to.Hlavne žádný heřmánek , ten dokáže nadělat neplechu .
@michaela1010 jo a ještě jeden poznatek z praxe .Pokud máš dítě či partnera , popros doktorku ať udělá stěr i jim .Občas se stává že si to rodinka takhle krásně mezi sebou donekonečna předávají 😉
Dekuju za odpovedi, no prave chci napsat,ze pokud toho streptokoka mam,tak je divny,ze pritel i dcera (rok a pul- furt se chce mazlit a pusinkovat a spime vsichni spolecne) jsou v pořádku ...no jako i ja se citim uplne v pohode, doktorka mi právě volala a rikala,ze ty antibiotika jeste nasazovat nechce,ze mi krev i crp vyslo vse v poradku, jen ta kultivace z krku je pozitivni na streptokoka :/ ster byl delan 13 dni po dobrani atb.
@lery92 dekuju za rady, urcite to vyzkouším🙂
Já takhle měla stafylokoka a nikdo z rodiny to neměl. Nasadilia jsem kapky z lichořeřišnice a příští kontrolu už tam nebyl. Takže to zřejmě zabralo. Držím palce. Někdo tyhle bacily prostě má, nemusí to ani ohrožovat okolí, spíš jeho vlastní imunitu.
@michaela1010 Mám zkušenost se zlatým stafylokokem v krku, půl roku se mi pořád vracely nemoci. Nic nezabíralo, nakonec ho zničila vakcína Luivac.
@michaela1010 a ASLO ti taky z tý krve kontrolovali? já takhle od syna chytila streptokoka - angina jak blázen, horečky, nasazeny atb...když už jsem si myslela, že jsem z nejhoršího venku, tak dušnost, bušení srdce - pohotovost a 14dní na kardiologii..myokarditida. Brala jsem asi troje atb, mrcha nechtěl zmizet, vysoký aslo i výtěry furt pozitivní..byla jsem chodící mrtvola...nakonec mi museli vzít mandle, protože byl zapouzdřený nejspíš tam...to naštěstí pomohlo..u syna stačily penicilinové injekce a byl pak v pohodě, manžel taky radši na kontrolní stěr..vše ok...je to prostě na imunitě toho konkrétního člověka no..jinak mi bylo řečeno, že školky jsou streptokokem promořený, ale ty děcka se s tím většinou vyrovnávají líp..naštěstí..
No nakonec jsem se rozhodla ,ze atb nasadim rovnou, ja se sice cítím uplne v pohode, ale tak abych nahodou nekoho nenakazila. Doktora rikala, ze krk mam trochu cerveny, tak jestli to chci prelecit hned a necekat dalsi 2 tydny (to mi puvodne doporucila), tak muzeme. Vzheledem k tomu,ze mam malou dceru,tal mi prislo blbost cekat. Ja jsem atb nemela tak 5 let a ted teda po mesici mam druhy, ale tak snad to zabere🙂 vseci kolem me vypadaji taky zdrave, al radeji jsem pritele na pondeli nahlasila,ze na ten vyter taky pujde a zitra zajdu i s malou. Pry se da i v lekarne koupit nejaky test primo na streptokoka, nemate zkusenost?🙂 ty moje stery toriz trvaly.tyden,nez prisly vysledky :/ rada bych,abych to u male vedela hned.
@vrabcak0007
@zuzousinek
@swetlusska
@michaela1010 no o testu z lékárny nevím a to jsem zdravotnik .Spíš to bude tah na peněženku .Lepší je když zajděte normálně do ambulance , ať vykultivujou i citlivost .
@lery92 tak znamej lékař mi řekl, že prý pokud malé vubec nic není, tak je zbytečný ji stresovat sterama u dokortky, achjo tak ja zas nevim, zase kdyz ji budu tahat k doktorce,tak je jeste i sance, ze by mohla tam zbytečně neco chytit...přece když ji nic neni, tak na co ji tahat po doktorech a stresovat ji (vzdy tam rve i kdyz jdeme jen na kontrolu a nikdo ji jic nedělá)
@michaela1010 já tě chápu .To že se boji lékařů , stěr se dělá z nosu i pusy většinou naráz .To dítě stresuje , pláče a to že jste se s lékařkou tak domluvili , není nic špatně .
Já jen chtěla poukázat na to , že testy v lékárně , které maji ukazat streptokoka v krvi , HIV či dokonce prý existují testy na určení pohlaví dítěte ??!!(vau ..) mi přijde prostě jen jako reklamní tah , já bych ta to neutracela
@lery92 no je fakt,ze je ti nejaky divny, ze kultivace trva tyden a nejakej test z lekarny by mel fungovat hned. Nakonec jsem se rozhodla,ze pokud neni důvod ,tak k doktorce chodit nebudeme
Muzete byt bacilonosic. Nebo jste nebyla uplne dolecena. Nebo ho tam proste mate.... spousta lidi ma.treba hemofila.a.nic.jim nedela.