Potřebuju se vypovídat...

veritanas
17. lis 2020

Zdravím všechny holky, jdu si k vám ani nevím pro co. Nemám to komu říct, kudy se vypovídat. Manžel to nechápu. Celý život trpím atopickým ekzémem. Na výšce se hrozně rozjel a to se mě drží už 10 let. Vždycky během těhotenství a porodu vystrčí strašně moc drápy a já vypadám strašně. Mám ho všude, v obličeji, na rukou, na krku... prostě všude. Strašně to svědí a jsem hrozně oteklá. Myslím, že je mi to hrozně zhoršuje kojení. Prsa mám v jednom ohni, z bradavek teče krev a chybí mi na nich kousky kůže.Víte, cítím se strašně. Jako obluda 🤢👿. Všechny ženy jsou krásné, nalíčené a já
.. Už jsem ekzému hrozbě moc obětovala, dělám všechno, jak se má.. Držím dietu, mažu se, prostě všechno a výsledek se nedostavuje. Třeba teď to totálně nezvládám, mám postižené všechny končetiny, dekolt, obličej, krk... Trpím. Trpím představou, že si mé lidé prohlížení. Že se za mě manžel a děti určitě stydí. Vždyť já bych si hrozbě přála, aby se to zlepšilo a nejde to. Každý večer pláču tajně v koupelně, aby mé nikdo neviděl. Manžel pořád říká , abych to neřešila, že se to jistě jednou spraví. Ale já nevidím cestu. Začínám ztrácet naději. Jsem objednaná k doktorce do nemocnice, pravděpodobně mí navrhnou, abych ukončila kojeni a začnou mé léčit na vyšší úrovni než mastmi.
Ale stydím se za to, že chci obětovať výživu dcery pro své dobro. Chci jí poskytnout jen to dobré a ... přitom se těším, jak kojení ukončit dostanu léky a bude zase hezká. Připadám si jako zavrženíhodné monstrum. Díky, kdo docezz až sem. ❤️❤️💚💙💛 Vím, že jsou na tom lidé i hůř a že jsou nevyléčitelně nemocní..ale..😭😭😭

malenka3
17. lis 2020

Neumím poradit, ani si to představit. Mám to štěstí, že vůbec netuším, co exzem může způsobit. Ale moc mě to mrzí, snad brzy najdeš pomoc nebo sem někdo napíše nějaký tip.
Přípravky z marihuany jsi asi zkoušela, že? Kamarádka si ji kvůli synovi i pěstovala.

any2any
17. lis 2020

@veritanas Jeje, je mi moc lito, co prozivas. Chapu, ze to musi byt peklicko. 😪 Ja od detstvi a pak hlavne v puberte trpela na jine zdravotni problemy (klidne povypravim v SZ), a vubec nic nezabiralo... zpetne vidim, ze v tom hodne hrala roli psychika, cim jsem starsi, tim vic vidim, jak je telo propojene s hlavou. Pokud jsi uz "zkousela vse" a nevis, kudy kam, co treba zkusit nejakou psychoterapii, popovidat si s psycholozkou, jit na to zkratka jinou cestou (ci vice cestami zaraz)? Jen takovy napad...

teruteru
17. lis 2020

Asi me tady ambasadorky kojeni zacnou kamenovat, ale ja bych to ukoncila. Ne nadarmo se rika: spokojena matka, spokojene deti. Udelej to pro sebe, obzvlaste, kdyz ti chybi kusy kuze a trpis. Nikdo te nema rad tak, jako ty sama sebe a nikdo te nezna a nerozumi ti lepe, nez ty sama sobe.

alenqa
17. lis 2020

@any2any přesně to jsem chtěla napsat
Moje teta trpěla na atopický ekzém, čím větší stres v práci ai s bývalým, tím horší to bylo. Teď je v pohode, sem tam flíčky na rukách, jinak nic.
Píši hodně zkrácenou verzi, ale je to hodně o psychice.
Neco na tom je😉

burnette
17. lis 2020

Kojení není všechno, nejdůležitější teď pro vaší dceru je vaše zdravý. V dnešní době existují spoustu výživné umělé mléka a není důvod aby jste se kárala zato že nebudete kojit. Pracovala jsem na kožním a vím jak se cítili lidi co trpí atopickým ekzémem hlavně ženy jak bývají z toho zničené.

svetlanalana
17. lis 2020

Doporuciji se Vám podívat na problém z psychosomatického hlediska a mám po vypátrání příčiny to řešit (které emoce, postoje to zpusobuji, co je spouštěčem) s psychologem a naucit se nove vzorce. Tak jsem to mela ja a take jsem si pripradala hrozne a citila se jako obluda atd. Diky vysepopsanemu jsem se moc rychle vylecila z hodne silneho ekzemu. Hodne stesti!

zelenaesmolda
17. lis 2020

@veritanas
Pokud ti krvaci bradavky tak ikonceni kojeni fakt neni sobecke.Podle me tam velkou roli sehrwva i psychika.

barussska1
17. lis 2020

Trochu vím jal se cítíš. Manželovi se udělal atopický exem na rukach v breznu a je mi ho lito a nemuzu mu moc pomoct. Vecer sedime u televize a krvaci mu dlane 🙁. Miminko bych odstavila, zadna ujma se nestane. Mas rozhozeny hormony z tehotenstvi i porodu. Pokud budes nemocna nebudes se moct plne starat o deti. Tak se netrap a s klidnym svedomim ji dej sunar. Preji hodne sil.

surikata131
17. lis 2020

@veritanas určitě není dobré pokračovat v kojení na úkor svého zdraví. Dítě bude prospívat i na UM, z toho nemusíš mít výčitky!

kometkak
17. lis 2020

Mě se taky vždy zhoršil v těhotenství a zmizel až tak 2 roky po porodu. Nemám ho až tak moc. Souvislost s kojením mne nenapadla. Ja měla tedy jen na rukou. Pomohly mi jedině kortikoidy, když to svědilo k nevydržení, tak jsem to používala. Na tvém místě bych kojit přestala, hodila se co nejvíc do klidu. Kojení není povinnost. A cizí lidi okolo to myslím neřeší vůbec.. každý se stará o sebe nebo hledí do mobilu. A rodina tě má ráda.. Manžel v tomhle vypadá na pohodáře.. Jiné ženy třeba zase přiberou 30kg a taky se cítí jako obludy.. Asi nevím o žádné, co by po porodu byla na vrcholu sebevědomí.

spendlik007
17. lis 2020

@veritanas zkuste na FB skupinu Svět non toxic. Holky adminky jsou skvělé a dokáží poradit, pomoci.

zuzkasim
17. lis 2020

Také jsem chtěla doporučit skupinu Svět non toxic. Já nejsem schopná jet 100% non toxic z přesvědčení, ale řekla bych, že tak 80% dodržuju, některé věci mi připadají už hodně extrémní, ale myslím, že důležité je v problematice se zorientovat a vybrat si, to čemu věřím, co mi připadá důležité. Netuším, zda jsi řešila i prací prostředky a vůbec používanou chemiii doma, nastavit nějak správnou dietu (to jsi psala, že se snažíš) a potom psychika, ta dělá strašně moc. Bohužel, doktoři dost často volí kortikoidy, párkrát v životě jsme je na to úplně nejhorší období taky použili, ale vždy se nám podařilo doléčit už přírodními prostředky. Syn se toho též nedokáže zbavit, ale dělá si to sám, je věčně nervní, podrážděný, nespokojený... pokud se nebude chtít změnit sám, tak já toho moc neovlivním (je mu 13).

me_druhe_ja
17. lis 2020

Já vím, že někdy tady z diskuzí můžeš nabýt pocitu, že pokud nekojis do 3 let jsi nejhorší matka na světě, ale fakt to tak není: ukončí kojení, bez po pořádnou léčbu a spravis se i psychicky, což na ekzémy hodně pomáhá.

veritanas
autor
17. lis 2020

@zuzkasim
@spendlik007 Skupinku i stránku znám, jak říkáte adminky jsou někdy trochu extremistky... samozřejmě všechna režimová opatření doma zavedený mám... NT život vědu také tak na 80% mám ráda ekologii a šetrné zacházení s přírodou, takže mi spoustu věcí přijde sympatické. Tohle všechno mám už za sebou...u nás doma frčí jedině čistě ekologické čistící prostředky, práci prášky a podobně..

zuzkasim
17. lis 2020

@veritanas Tak to je mi líto, že nemám co jiného poradit. Dcera měla teď ošklivě rozjetý ekzém na rukách, zinková mast nijak nepomáhala a chystala jsem objednávku u Nobilisu, zaujal mě jejich Konopný olejový multigel a protože se může mimo jiné dávat i do koupele a ona se jinak koupat nesmí (přece jen, naše tvrdá voda dost vysušuje a na ekzém to není dobré), zkusila jsem ho s tím, že jí i tu koupel ve vaně můžu prostě jednou za měsíc dopřát. Četla jsem recenzi, že je potřeba používat déle, třeba měsíc. Po 2 týdnech mazání večer i ráno se začal ekzém výrazně lepšit, teď jsou to 3 týdny a už na rukách vůbec nic nemá. Vydržím ještě týden a uvidíme. Syn mi tvrdí, že jemu to nepomáhá, ale on se nemaže pravidelně 2x denně, některý den vynechá úplně a je s ním těžká domluva, někdy má náladu dělat naschvály, takže těžko říct, jak by to bylo u něj, kdyby opravdu vydržel. Přípravek nejspíš přísným non toxic požadavkům nevyhoví, ale v rámci možností mi připadal dobrý. Jinak si nemyslím, že by se na tebe lidi nějak divně dívali. Měla jsem spolužačku s těžkým atopákem na střední škole, trápilo ji to dost, jako bylo to vidět, ale zvykli jsme si na to a prostě jsme věděli, že to k ní patří stejně jako blonďaté krátké vlasy nebo brýle. Nikoho to nijak nepohoršovalo... víš co, když má někdo jizvu, tak si taky všimneš, oči to přitahuje, ale řešíš to? Já ne. Manžel tě má rád takovou, jaká jsi, a tvoji přátelé taky. Nevzdávej zkoušet, co by ti mohlo pomoct, ale netrap se tím, jak to vypadá, akorát nejsi v pohodě a to ti škodí. S kojením neporadím, zkušenost vůbec nemám, neměla jsem problém, ale jestli máš dojem, že ti to nedělá dobře, nemá smysl se trápit, UM by tvému prckovi určitě taky svědčilo. Drž se!

skororozvedena
17. lis 2020

Ahoj. moc mě mrzí co prožíváš. Já řeším sice něco jiného (astma) ale je to prostě autoimunitní onemocnění. Nedávno jsem objevila docela zajímavé stránky. Když tak mrkni na https://terezafeltoni.cz (ne, nedělám reklamu, dotyčnou neznám). Jinak já jsem začala držet bezlepkovou dietu. Neříkám, že je to řešení pro všechny, ale může pomoci. A určitě - jak už bylo řečeno, psychika. Ta především!!! Tak držím palce, ať je líp!

alik20
18. lis 2020

@veritanas ahoj, moje kamaradka to ma od narozeni po celým těle, nic nezabiralo, same masti nahovno. A teď uz rok podstupuje nejakou lecbu mozna biolecbu ale nechci kecat, jednou za 14 dni si picha injekce, hradi ji to i pojistovna. A je bez ekzemu. Lecba trva cca 3 roky. Jednou taky drzela dietu, ale to skoro nic nejedla lepek, laktozu atd takze jen maso a přílohy vetsinou zeleninu.
A me dceři zase pomohla homeopatika, na kozni me taky odbyli s mastickama a starej se. A dva mesice na homeopatikach a nic nemela.

hanyzka11
18. lis 2020

Ahoj, holky už napsaly vše. Podle mě je to hodně o psychice a dokud se budeš na sebe dívat takto, lepší to nebude. Mysl je hrozná potvora. Neboj se ukončit kojení a zkus jinou léčbu 🙂 A rozhodně bych se nebála vyhledat i psychologa. Držím palce ♥️

levandule_k
18. lis 2020

@verinatas a čím se mažeš? Mně jedna mastička od kožní pálila a nedělal mi dobře, ale nevzpomínám si, která. Navíc mi nabízeli pouze kortikoidy a že už budu mít ekzém navždy. To jsem nechtěla.

Já se promaštění kůže jsem používala kvalitní olivový olej a vnitřní sádlo, které jsem si sama vyškvařila. Jako léčivá mast se mi na ekzém nejvíce osvědčila lopuchová mast od značky Dr. Popov, dobrá byla i měsíčková. Na jizvy je super rakytník.

Druhá věc, co mi pomohla, byla psychosomatika. Kdy nemoc je jako signál, že něco není v pořádku, že ze sebou zacházíme špatně. Tady musíš hledat sama v sobě a být k sobě upřímná. Taky jsem to zažila ten pocit marnosti, dělám vše správně a žádné výsledky. Ve skutečnosti jsem vše správně nedělala, provozovala jsem pouze formu bez obsahu, a to je dost těžké si přiznat.

Kdysi jsem četla, že ekzém může symbolizovat problém s hranicemi, kdy lidi nerespektují tvoje hranice a neustále ti je narušují, ale našla jsem ti tenhle přístup ekzém je ukazatel potlačovaných agresivních emocí, které na nás tlačí, abychom je vyjádřili a odžili. viz. tady https://empatia.cz/priciny-duchovnich-nemoci/ek...

Máš spoustu nezpracovaných emocí a musíš se naučit mít ráda, jaká jsi a zacházet ze sebou s láskou.

Západní medicína je skvělá, co týče léčby infarktu, ale co týká léčby ekzému, je to bída. Léčí jenom příznaky, ale ne skutečnou příčinu. Takže bych hledala pomoc v psychosomatice.

Nejsi špatná matka, protože se potřebuješ uzdravit a nebudeš kojit, ale můžeš mít oboje, protože cítím, že je pro tebe kojení důležité.

Většinou, kdo si tím neprošel, to těžko chápe, když tě něco svědí, tak že ani nemůžeš spát, pokud to nerozeškrábeš do krve

Já jsem měla ekzém, ale v mnohem menší míře než ty a nebyla jsem do toho těhotná ani nekojila. Ty mateřské hormony budou působit jak zesilovač.

Omlouvám se, jestli je to napsané chaoticky, ale chtěla jsem napsat vše důležité.

Kdyby jsi si chtěla více popovídat napiš do zpráv.

aneta15
18. lis 2020

@veritanas já mám otosklerozu. Postupně hluchnu. Zhoršují to hormony ( těhotenství i kojení) Dvě děti jsem odkojila a u třetího jsem cítila, že se to horší. Přestala jsem ho kojit ve dvou měsících. Obrecela jsem to ale jsme oba v pohodě. Přece nebudeš kojit do roztrhání těla, tělo Ti dává jasný signál abys přestala.

dominge
18. lis 2020

@veritanas ahoj, úplně vím o čem mluvíš. Trpěla jsem tedy na něj v pubertě, ale úplně stejně hodně. Nepřemýšlel si vyhledat někoho kdo vyrábí konopné masti? Ne z obchodu, ty jsou k ničemu. Mě celkem dost zabraly. Budu ti držet palce a kdyby něco, klidně mi napiš 🍀🍀🍀

konidana
18. lis 2020

"Ale stydím se za to, že chci obětovat výživu dcery pro své dobro. Chci jí poskytnout jen to dobré a ..." - tak to se nemáš za co stydět, protože pro dceru je úplně nejvíc maminka v pohodě. A pokud tvá léčba se nebude slučovat s kojením, tak holt nebudeš kojit, ale budeš na tom zdravotně a i psychicky lépe - a to je pro domácí pohodu a výchovu dítěte to nejdůležitější. Opravdu neměj výčitky! 😘

bruckner
18. lis 2020

Hlavně ae přestat stresovat, to je to hlavní a pak.....marihuana....manželovi pomohla na 100%.... v jakékoliv podobě (doufám, že mě nesmažou😂)

mysule9
18. lis 2020

Zkoušela jsi ovesnou koupel? Uvaří se ovesná kaše z vloček a vody, nechá zchladnout, aby byla teplota příjemná a nanese na tělo. Nechat působit. Potom promazat čistým bambuckým máslem. Je možné též po uvaření propasírovat přes sítko a namazat se vzniklým slizem/gelem. Žádná chemie na tělo. S podobnými problémy radí třeba Karel Hádek.

levandule_k
18. lis 2020

Můžu se zeptat, jak jsi přišla na to, že manžel za tebe stydí? Má hloupé narážky, shazuje tě? Odmítá s tebou chodit kamkoliv chodit? Říká ti, že jsi ošklivá? Určitě ti tohle neříká, když ti manžel říká, že se to spraví a to je dobré, máš v něm podporu, ale víc to dát najevo neumí.

Jestli chceš jeho větší podporu, tak mu na rovinu řekni, že to nezvládáš a že se mu potřebuješ každý večer vybrečet na rameni a že potřebuješ jenom slyšet, že to bude dobrý. Nevíš, jestli to budeš dělat takhle týden nebo půl roku.

Můj osobní poznatek, je že muži jsou neuvěřitelně tolerantní, co se týče vzhledu žen. Nevšimnou si a neřeší jestli má žena např. tlustá stehna, pokud mu to žena tisíckrát za den nezopakuje.

Neřešila bych jestli se lidi blbě koukají a odsuzují to, ekzém není infekční, takže nikoho nenakazíš a pokud si nevěříš a nemáš se ráda, tak by tě stejně odsuzovali i kdyby jsi byla miss world.

levandule_k
18. lis 2020

@bruckner tak to by měla hodně vysmátý dítě :D

nicole1
18. lis 2020

@veritanas ja ti doporucim moji kamaradku - na FB kosmetika Helenka - buduje non toxic kosmetiku a nyni resi atesty veskere sve kosmetiky, pomohla vsem z naseho okoli.. napis ji a ona s tebou vse probere a poradi ti.. neni to otazka par dnu, ale vidim srovnani po case a je to neskutecne.. takze napis ji a odkaz se na Nicole K., ze jsem ti ji doporucila

patapuf
18. lis 2020

@veritanas Ahoj. Já bych doporučila k přečtení knížku Louise Hay Miluj svůj život, píše mj. o souvislostech mezi nemocemi a mentálními návyky a myšlenkami. A z potravinových doplňků ostropestřec mariánský (užívám ho krátce, ale zlepšila se mi lupenka) a probiotika. I vitamín D3. Případně nějaké gemmoterapeutické kapky. Každopádně držím palce, ať se ti ekzém vyléčí nebo co nejvíce zklidní.

miba10
18. lis 2020

@veritanas jsem také atopik a dcerka to má po mě. U mě to tedy není tak hrozné,ale i když mě to zasáhlo nejvíce ruce,které mám pak rozpraskané do masa a krvácí mi to,tak si neumím představit co musíš prožívat ty. Nicméně chtěla jsem ti jen zkusit doporučit.... Já si koupila vitamíny Revihair od Dr.Max. Musím říct,že se mi to vše výrazně zklidnilo, zlepšilo a na některých místech i zmizelo. Já tedy primárně řešila padání vlasů,ale je to i na kůži a nehty.
Zkus se pozeptat a třeba i vyzkoušet pokud budeš chtít. Každopádně moc držím palce

lutu11
18. lis 2020

Ahoj, kdyz SE me objevil ekzem, bylo mi receno, že SE ho nikdy nezbavím. Pry je to hodne záležitost stresu. Taky vykoukl na vysce, ale po vysce sám zmizel. Jediné, čo delam je, že nedelam nic. Nemyju SE zadným mydlem, gelem. Nemaluju SE a ani ničím nenatiram. Nejim nič vostryho a jsem cajk. Ja bych zkusila to opravdu neresit. Zbytočne si tím vyvolavas stres, a rozjizdi SE to.