Potíže po odstranění krčních mandlí u dospělého

daisyveronica
10. pro 2018

Ahoj, mám dotaz na ty, kdo prodělali odstranění krčních mandlí. Minulý rok v říjnu jsem byla na zákroku. Vše se zdálo být dobré, operace proběhla ráno, ale odpoledne jsem začala vykašlávat krev a spustilo se silné krvácení. Sestřičky mi krk ledovaly, dostala jsem do pusy kostku ledu, jako pokus o zastavení, ale krvácení bylo tak velké, že mě znovu uspali a ránu po odstranění levé mandle museli znovu ošetřit. Vše se zhojilo, i když rekonvalescence byla náročná. Bohužel mě však na té levé straně od té doby jakoby tahá, stále mě tam něco dráždí. Všechny kontroly byly doteď ok, nikde mi nic neřekli, jen že je vše v pořádku a nic v krku nevidí. Také mám v zimních měsících neustálý dráždivý a suchý kašel, což jsem před odstraněním mandlí neměla. Byla jsem i na plicním, spirometrii, rentgenech, ale nikde nic. Tak se ptám, trpíte na toto také někdo? Teď mě čeká ještě alergologie, ať mám jistotu, že se mi nerozvinula nějaká alergie (máme doma 2 králíky). Tak uvidíme....zatím se utěšuju tím, že levá strana mě tahá a dráždí proto, že se tam na dvakrát šila rána a holt to neproběhlo vše hladce, no a kašel by mohl být možná z toho, že se mi otevřely díky odstranění mandlí více dýchací cesty a holt jsem trochu náchylnější. Každopádně budu vděčná za případné rady nebo zkušenosti, ten kašel je nepříjemný a trvá kolikrát i déle jak 3 týdny. Děkuji.

cherris
10. pro 2018

Ahoj, já na odstranění taky byla už jako dospělá, musela jsem se znovu učit polykat, protože jsem byla zvyklá, že mám v krku místo sotva na hrášek. Ale k tvému dotazu: kašel v zimě mě trápil asi první 4roky,hlavně venku při mrazech a mlhách, pomohlo mi dýchat přes šátek a hlavně si dávat pozor, ať se nezadychas. Při podráždění suchým vzduchem je dobré pořád něco popíjet, uklidňující jsou lipové čaje a určitě neublíží ani sléz. Bolest po operaci jsem cítila dlouho, to tahání by snad ještě mohlo ustoupit...

zmrzlinka
10. pro 2018

Ahoj.Ja jsem byla na odstranění ve 20 letech.Taky mi to krvácelo ,ale naštěstí jsem nemusela znovu na operaci.Ja jsem žádný kašel neměla a ani nemám.To co popisujete s tím kašlem mi spíš přijde jako astma.Ventolin nebo jiné dychatko Ti nezkusil dát?

daisyveronica
autor
11. pro 2018

@zmrzlinka Dobré ráno, děkuji za odpověď. Nezkusili. Zatím mi dávali různé prášky proti alergii, pak něco na zklidnění. No čeká mě další kolečko po doktorech. Každopádně se zkusím optat i na tuto variantu. Už je to unavující.

daisyveronica
autor
11. pro 2018

@cherris Děkuji za reakci, s polykáním mám to samé. I po roce musím opatrně. Každopádně něco na tom bude, co píšeš. Přes jaro, léto nic a jen co příjde podzim, zima, tak kašlu a kašlu. Už vypadám jako hypochondr před obvoďačkou a kolikrát se fakt přemáhám, abych tam nemusela jít jí zase vysvětlovat, že to neustupuje 🙄 Zkusím zvlhčovat, jak doporučuješ. To je pravda, že i třeba tím, jak topíme, je v domě sucho a může to dráždit. Jinak furt něco piju, neustále mám na stole čaj a vodu.

nikolaamiminko
11. pro 2018

Ahoj, sice krcni mandle stale mam, ale take me trapil suchy dusivy kasel a to vic nez pul roku (zloooo) plicni, astma, alergie vse ok, pak se prislo na to, ze mam refluxni chorobu jicnu - jen tip, co by mohlo zpusobovat ten kasel....

daisyveronica
autor
11. pro 2018

@nikolaamiminko Ahoj , a jak ti na to přišli? Byla jsi na gastru? Gastro mi dělali loni právě kvůli tomu (tenkrát jsem měla kašel snad 2 měsíce a nedostala jsem ani povolení od Mudry, abych mohla pracovat v soukromé školce). Ale nic znepokojujícího mi tenkrát neřekli. Že vše ok. Občas fakt lituju, že jsem do té operace šla.

nikolaamiminko
12. pro 2018

@daisyveronica Ano na gastru na to prisli, tak v tom pripade to asi bude neco jineho... Preji at je brzy lepe!

cherris
12. pro 2018

@daisyveronica mě hodně věcí dráždilo ke kašli, první dva roky jsem si zvykla, ale už to mám 12 let a zpětně nelituju. Kromě jednoho zápalu plic, který nemusel být tak zlý, kdyby ho doktor rozpoznal hned, jsem nebyla nemocná.