Ahoj všem, po porodu se mi začalo stávat, že z ničeho nic začnu špatně vidět. Trochu to popisu. Koukám napříkad na nějaký předmět, obličej někoho, koukám mu na nos, vidím nos, ale například pusa pod nosem zmizí a část obličeje taky. Jako by to bylo rozmazané, nebo neviditelné, prostě to nevidím. To samé např.s textem, čtu, pohoda, najednou jak kdybych přestala vidět části stránky, řádků .... Pak se mi k tomu přidá do zorného pole taková ozubená vlnovka,která se vlní a pomalu pohybuj. Byla jsem na vyšetření, nic nezjistili, diagnóza oční migréna. Teď jsem to měla zase. Ani nemusím psát jak mě to pokaždý vyděsí k smrti. Jsem z toho hotová. Netrpí tím někdo taky? Prosím o vaše zkušenosti. Moc děkuju
@domza Trpím tím taky a vyděsilo mě to poprvé také k smrti a to pracuji v optice. 😄 Také diagnóza oční migréna, prý je důležitý klid, zavřít oči a prostě to nechat odejít. Trvá to někdy i přes půl hodiny.
Holky, a jak dlouo se vám to děje přibližne? Kolik let a jak často? Mně to vždycky totálně rozhodí, vubec nevim jak s tim pracovat ....
Já to mám jen teď během těhotenství. Asi se mi to stává 1x za dva měsíce a pravdou je, že když moc nespím nebo jsem hodně unavená.
A jak přesně se vám to projevuje? Jako mně?
Podobně, najednou se mi rozmaže obraz, periferne vůbec nevidím a mám tam barevné obrazce. Bála jsem se, aby to nebylo něco jiného a volala jsem hned k doktorovi, s kterým spolupracujeme. Řekl mi, že v těhotenství nebo potom se to stává, je to vlivem hormonů a mělo by se to srovnat pokud jsem na to netrpěla předtím. Důležité je, že se to netýká jen jednoho oka, ale začne to na obou a pokud to potom přejde více jen do jednoho už je to jedno. Je normální i to, že tě pak může hodně bolet hlava nebo za očima.
Mám to už od dětství, poprvé si to časově pamatuju v osmé třídě, ale asi to bylo už i dřív (teď je mi 30). Někdy v pubertě jsem to řešila i na očním + na neurologii a tam mi neřekli ani tu migrénu. Jsem prý v pořádku a jsou věci mezi nebem a zemí. Teď se to čas od času objeví, ale je to značně nepravidelné, nevypozorovala jsem nějakou příčinu. Jen u mě to ve většině případů v lepším pokračuje migrénou a v horším ještě poruchou řeči. Chtěla jsem to řešit o obvoďákem, ale teď přes kovid nechci moc otravovat, jak jsem doma na MD, tak mě ty stavy tolik neomezují, nejsou navíc úplně časté, v práci by to bylo horší.
Teď jsem znovu těhotná a na levé oko prestavam vidět komplet a to budu řešit příští týden a jsem zvědavá, co se z toho vyklube. Podle takových těch obrázků “jak vidí člověk s “ to vypadá jako šedý zákal, ale trochu mám strach, jestli to není něco horsiho
Já mám to samé.. akorát mě se k tomu za cca ani ne půl hodiny přidá šílená migréna, že nemůžu absolutně nic.. takže když začnu vidět tuhle auru, vím že je to v prd*li a budu se snažit neskočit z okna a modlím se aby někdo byl doma (manžel, mamina, taťka) prostě kdokoliv, aby se o malou postaral, protože toho já při migréně nejsem schopná a to nejsem žádná bábovka.. po porodu se četnost migrén zvýšila.. na neurologii jsem sledována a verdikt jen migréna s aurou, léky mi na to žádné nepomáhají, ani ty drijáky od neurologa 🤦♀️
Tak koukám, že v tom nejsem sama........ Já tam žádné barevné obrazce nemam, spíš prostě jako by mi vypadlo kus zorného pole, kus toho, na co koukám, ale ne přímo v centru oka, ale jakoby "pod", jak jsem psala, třeba se koukám na nápis skládající se ze 3 řádků, čtu ten první a ten pod tím tam najednou jakoby neni. Nebo jako kdyby se mi tam překrývaly nějaké obrazce,taže to nepřečtu, jakoby to ujíždo.....Anebo když se třeba koukám někomu na obličej, tak ten obličej pořádně nevidím, pak se mi do toho přidá ta ozubená vlnovka, které se pomau pohybuje na kraj oka až zmizí a zatím to trvalo většinou tak mx půl hodiny....... Je to fakt hnusný tohle zažívat a pokaždý mě to horzně vyděsí.
@tynka9 Kolik ti je? to šedý zákal snad nebude! určitě napiš, jak jsi dopadla!
@domza děkuju a určitě ti napíšu!
Je mi 30. Podle pravdy - pokud by to mělo něco být, tak možná dobrý šedý zákal, který se dá poměrně dobře řešit než něco horšího. Trochu doufám, ze by to mohlo být tehotenstvim a pak se zase upravit, ale kdo vi
Já taky doufám že to je těhotenstvím a porodem a ze to časem zmizí....jinak si to půjdu asi hodit
Tak podávám drobný report. Oči mám v pořádku - dioptrie se mi nějak zvlášť nezhorsily, tlak v pořádku, oci mi i rozkapal na vyšetření očního pozadí, zase vše v pořádku, žádné stíny, zákaly, odchlípení sítnice. Jediné co, tak mu přišel oční nerv světlejší než u druhého oka, ale není v jeho možnostech říct, jestli je to ještě ok nebo ne. Nemá to ani s čím porovnat (starší snímky). Mám se stavit ještě před porodem na vyšetření periferniho vidění (ale to mám subjektivně v pořádku). A pak se uvidí co dál. Hospitalizace pro další vyšetření se 3 detma a v současné situaci nepřichází v úvahu (ani z mého hlediska). A pak už asi jen ta neurologie. Anebo doufat v zázrak - upravení stavu po porodu. Takže jsem zase kde jsem byla - připadám si jako hypochondr, na oko skoro nevidím, ale podle všeho je oko v pořádku 🤷♀️
@tynka9 to mě hrozně mrzí, že to máš až tak hodně tyhle problémy. A na to oko nevidíš jak. Myslím tím že prostě máš černo nebo se ti ten obraz mihotá? Nebo bliká? Chtělo by to fakt pořádně vyšetřit. Jak staré máš děti? Nemohl by je obstarat manžel, nebo babičky třeba? Jako taky bych se vyšetření bála, ale s očima to není sranda! I když jsi psala, že jsi těhulka.... To asi moc vyšetření teď dělat nemůžou😕
Já mám migrénu s aurou, hodně se mi rozhodila z hormonů kvůli těhotenství,porodu, kojení a zkoušení všemožné antikoncepce nejhorší je když mě to chytne venku nedej bože v autě, půl hodiny mi bliká před očima a hlava bolí i dva dny
Vidim, jakoby přes hustou černou záclonu. Co vidim, tak vidim ostře, ale tou “záclonou” mi trochu mizí i perspektiva a podobně barevné,.. těžko se to popisuje. Nějak dál se to určitě řešit bude, ale teď by mě ani v nemocnici neměli kam dát. Oční je tam překopané na kovidárium a funguje snad jen ambulance pro akutní případy. Tam fakt otravovat nechci, mají toho až nad hlavu všichni. Domluvim se po tom dalším vyšetření s očařem...
Děti mám 3 a čtvrt a 22 měsíců, plus k tomu v 27. týdnu se třetím...
Ahoj teď mi začala oční migréna ozubená vlnovka.jsem těhotná mám strach 😓
Po prvním porodu se mi to také začalo stávat. Také nic nenašli a řekli ze to je migrena. Ze mužů mít tyto problémy s očima a nemusí k tomu být ani bolest hlavy. Souvisí to prý hodně se stresem. Je pravda ze v těžších dnech se to stává a ze začátku jsem z toho byla hodně vydesena. Když to prislo na procházce třeba někde venku s detma tak jsem se bala ze ani nedorazime domu. Naštěstí se stačí uklidnit a počkat a do 20ti minut to většinou bylo ok. Čím víc jsem celkove v klidu a hlavně dobre vyspana tím méně se to stává. Beru to jako takový signál ze zanedbavam sebe a musím se věnovat i sobě. Pokud budeš potřebovat někdy uklidnit klidně zkus napsat i do zprávy. Já si pamatuji jak jsem na začátku měla strach ze mám snad nádor na mozku a tak tak ti plne rozumim.