Polyp ve střevech, máte zkušenost?

myskin
15. pro 2016

Zdravím všechny, při kolonoskopii mi našli 5mm polyp (ve zprávě je přisedlý polyp sigmatu), který při vyšetření odstranili kličkou, ovšem polyp nezachytili, takže neproběhne histologie. Kontrola za 3 roky. Jsem z toho špatná, mám vážný zdravotní problém, který mě psychicky dost vyčerpává a teď ještě tohle. Jak jsem byla oblblá, tak jsem se doktora na nic nezeptala. Máte někdo zkušenost nebo radu? Je mi 40, trochu brzy na polypy. Pokud už jsem jeden měla, budou se dělat dál? Taky mě štve že nebudu mít tu histologii, to by mě uklidnilo, kdyby vyšla dobře. Nejde třeba z místa kde byl polyp odebrat dodatečně vzorek na rozbor?

8slunicko6
16. pro 2016

Dobrý den,nejsem sice lékař ale v rodině jsme řešili dost velký problém, který se týká tohoto tématu, tak myslím že vás snad mohu uklidnit, jelikož s nádory a polypy střev bohužel zkušenost máme- na kolonoskopii chodí můj tatínek a babička. Pokud vím, tak taťkovi také seškrábli polyp a nikam nic neposílali-bylo mu řečeno, že teprve cca za 5-10 let se z polypu vytváří nádor. Babičce také šekrábli asi 3 polypy a nikam nic neposílali-a to je po operaci nádoru tlustého střeva s chemoterapií (byla vyšetřena na jiném pracovišti než taťka (v rámci prevence), a tam jí také bylo řečeno, že z polypu se teprve nádor stane během dlouhé doby). Takže myslím, že se nemáte čeho bát, že samotný polyp nevadí. Pokud by se to zvrhlo v nádorové bujení, lékaři by to jistě poznali podle určitých znaků které nádory provázejí (tvar, zapouzdření atd..). Jinak podle dalších informací přímo od lékařů-polyp se skutečně opakovat může, proto je doporučeno dělat preventivní kolonoskopické prohlídky (pokud se v rodině vyskytla rakovina tlustého střeva, tak je nárok na vyšetření už od 40 let). Vzít histologii z místa kde byl polyp, je kontrakprouktivní protože postižená tkáň už je pryč. Bylo vám uděláno kolonoskopické vyšetření, kde byl pouze polyp, takže střeva máte nyní "čistá". Můžete se ale zkusit objednat třeba ještě na CT (pokud máte strach, že by někde něco bylo) nebo zkusit udělat onkomarkery z krve.Ale myslím, že to je zbytečné... Jdete sice až za 3 roky, ale dle mého názoru to není zas tak dlouhá doba a pokud by byl problém jistě ho podchytí včas. Moje babička kvůli těm nádorům sice chodí každého půl roku na kolonoskopii, ale to je nejspíš jiný případ.Držím palce ať vám vše dobře dopadne, a zkuste se zbytečně nestresovat.

myskin
autor
16. pro 2016

@8slunicko6 moc děkuji za informace. Co jsem dohledala na netu, tak všem dělali histologii, i v malých polypech někdy našli rakovinové buňky. Kdyby mi doktor polyp zachytil, tak by ho na histologii poslal, tak to říkal, ale dodal že to nevadí. Jak mi to šrotovalo v hlavě, tak jsem se tam dneska stavila, s doktorem jsem nemluvila, ten se o práci bát nemusí, lidí tam bylo fakt hodně. Ale sestra mi to ochotně vysvětlila, i nabízela že si to můžu ověřit u doktora, ale od ní mi to stačilo. Říkala, že když je ten polyp takhle malý, tak se někdy nezachytí, ale že to nevadí, že doktor, kdyby se mu nezdál, tak odebere aspoň kousek sousední tkáně a že se nemám bát, že u takhle malého polypu by histologie byla negativní. Tak jsem se zeptala, jestli nemám přijít na kontrolu dřív, třeba za rok, ale tvrdila, že se není čeho obávat. Tak jí zkusím věřit. Ale myslím si, že je určitě lepší histogii provést i u malých polypů, někdy když je pozitivní, tak se rozhoduje o odstranění kousku střeva (to jsem vyčetla na netu, to je snad lepší si nic nehledat 🙂. Tak snad doktoři vědí co dělají, myslím i u vaší babičky. Já mám trochu problém s důvěrou k doktorům, protože u mého dost vážného zdravotního problému se můj doktor moc nepředvedl. Taky jsem zhrzená, že ve čtyřiceti mi našli polyp, nekouřím, nepiju a jím zdravěji než kde kdo, ale spravedlnost v tomhle nefunguje. Takže se budu snažit neskučet a brát to tak, že se budu o své zdraví ještě trochu lépe starat a nestresovat se 🙂.