Polycystické vaječníky. Doporučíte skvělého odborníka?

7. srp 2024

Ahoj holky, po druhém porodu se mi diagnóza zhoršila a každý měsíc, kdykoliv v průběhu, opravdu trpím. Nicméně nechci zacházet do detailů. Můj gynekolog mi řekl, že to můžeme řešit hormonálním tělískem (nechci) nebo léky na zmírnění příznaků PMS, jinak prý nic.
Chci vás poprosit o doporučení nějakého gynekologa, se kterým máte dobrou zkušenost skrz tuto diagnózu. Ráda bych slyšela názor dalšího odborníka.
Hradec, Pardubice, Olomouc, Brno, Praha…
Děkuji ❤️

levandule_k
14. srp 2024

Já jsem PCOS měla, na gyndě to řešili klasika antikoncepcí. Po čase jsem vysadila HA, ms nikde, tak jsem ji zase začala brát, po druhém vysazení smířená s tím, že ms bude chodit jednou za čtvrt roku, protože už jsem dál HA brát nechtěla, přišla normálně a od té doby pravidelně každý měsíc. Tenkrát mi moje exgynekoložka na otázku, proč mám zase normální cyklus, když to mělo být na pořád, řekla, buďte ráda. Což o to, já jsem ráda byla, ale potřebovala jsem vědět proč. (Já si pak časem sama našla odpověď v psychosomatice, která dává smysl mně.)

Nějakou dobu se mi nedaří otěhotnět, tak mě můj gynekolog odeslal do CARu. Tam jsme řešili anamnézu a říkám, měla jsem PCOS a dr., ne to ještě pořád máte, tak jsem se s ním "trochu" dohadovala, že nemám. Na to mi řekl a já vám řeknu, proč. Vy jste taková ostřejší, máte tmavé vlasy, oči. (Jo taky se mi ukládá tuk víc na břiše, ale to nijak nekomentoval, ale jistě si toho všiml.) Tedy trochu mě naštval tím, že zpochybňuje moje slova. Pak jen tak meziřečí zmínil, že gynekologové to často řeší antikoncepcí, ale že to není úplně ideální postup. (Tím vylepšil můj dojem, protože HA problém neřeší, jen překryje.) Na utz mi řekl, že neví, kdo mi takovou blbost řekl, že mám PCOS, že já PCOS rozhodně nemám. (Vzhledem k tomu, že jsem v sobě měla vaginální sondu, tak to nebyla úplně ideální vyjednávací pozice, abych mu připomněla, že jsem použila minulý čas, kdyby mě pořádně poslouchal že.)

Můj dojem byl, že tento problém řeší i jinak než HA, akorát se prostě nesetkal s tím, ono se to samo spravilo.

Jestli tě to zaujalo, tak mi napiš sz, ti řeknu, kde jsem byla.

PS Tenhle dr. má trochu přidzrlý, upřímný komunikační styl, ale rozhodně není arogantní ani zlý, byť to tak může na někoho působit. Vyjadřuje se na rovinu, hledá optimální řešení pro pacienta.