Po každom jedle musím na velkú, čo robiť?

beruska3011
24. čer 2015

Ahoj, idem si k vám pre radu . Je to trošku nepíjemna tema ...
Po každom jedle musím na velku. Snídane obed večere, i svačina.
Co robit ? Mate niekto nečo podobné ?

emisekkk
24. čer 2015

může to být cokoliv. Jsi něčím rozdrážděná, jako rozdrážděná střeva, nebo třeba alergie.
Já mám něco podobného, co popisuješ - syndrom dráždivého tračníku - nejhorší je to v období stresu. To s epak najím, zahučí ve mě a do půl hodiny po jídle musím na záchod. Pak mám zas období klidu.

beruska3011
autor
24. čer 2015

@emisekkk no u mne je to stejne ked som v klude i ked som v stresu. .. Myslíš že sa to nejak ma liečit alebo sa to upraví samo ???

emisekkk
24. čer 2015

@beruska3011 no ono na to moc není. Je potřeba se uklidnit, ale to se lehce řekne...ty už si myslíš, že jsi v pohodě, ale střeva a žaludek furt makají a jsou vystresovaný, protože mají moc nervových zakončení, které prostě "jedou" i když je hlava už dávno v klidu.
Každý na to zkouší něco jiného, existují léky, ale ty jsou na předpis. Co jediné bez předpisu, v případě průjmu, je imodium. Je fakt, že potom se mi to vždycky kapku zklidnilo. Co mi dělalo hrozně zle, tak probiotika. Taky když jsem v akutní fázi, tak nemůžu moc vlákniny. Pomáhá mi jíst i 6x denně, ale po malých porcích. Protože jak zatížím moc žaludek, tak se mi rozhýbou střeva.
U nás v práci to má ještě jedna kolegyně a taky s tím bojuje. Je to prostě hrozně otravné a nepříjemné, protože nevíš, kdy to na tebe přijde...
Ale je možné, že to máš i nějakou dietní chybou a střeva jsou jen rozdrážděná...

Pokud máš průjmy - zkusila bych to imodium. Jinak bych i tak vydržela, třeba se to upraví samo. Střeva, než se dají dohromady, vždy jim to dlouho trvá.

beruska3011
autor
24. čer 2015

@emisekkk mne to trva už nekolik mesiacov ... :/
nieje to uplnny upujem , a není to ani normalna stolice, je to neco mezi :( Už si neviem rady, diety nedžím , jem všetko , nedavam moc soli, a maličko korením

emisekkk
24. čer 2015

@beruska3011 a u doktorky jsi byla? Že by udělala výtěr a aspoň zjistila, že toto je O.K.

beruska3011
autor
24. čer 2015

@emisekkk No prave že nebola ...
No ale pred cca 4mesiacmi, som bola na kolonoskopii , koly hemeroidum, a tam mi nic nevraveli

emisekkk
24. čer 2015

@beruska3011 jo, tak kolono mám taky za sebou, taky (naštěstí) nic nenašli, takže mi řekli, že je to syndrom dráždivého tračníku a bylo vymalováno

beruska3011
autor
24. čer 2015

@emisekkk No tak to asi pujdu zase k DR :/

evulina77
24. čer 2015

no syn mojí kamarádky to taky měl a zjistili mu alergie na mléko, moje neteř měla zase časté nadýmání a bolení střev a taky řidší výstup a nakonec jí byla diagnostikována celiakie, měla to dlouho a měla k tomu i alergii na mléko, jakmile vysadila lepek, alergie na mléko jí do roka zmizela a mléko už může. Může to být cokoliv, chtělo by to doktora

beruska3011
autor
24. čer 2015

@evulina77 mam ist k praktickej ?

emisekkk
24. čer 2015

@beruska3011 určitě, ona tě pak pošle dál

beruska3011
autor
24. čer 2015

@emisekkk No tak asi pojdem ... ach .. to budem červena až na zadku :(

emisekkk
24. čer 2015

@beruska3011 ale proč červená....já až jsem se o to začala zajímat kvůli mým problémům - tak jsem zjistila, že takových je nás mrak...co kakají a kakají 😀
Já myslím, že ti udělá výtěr a pošlě na vyšetření alergií. Super je, že už máš udělanou kolono.

evulina77
24. čer 2015

@beruska3011 hlavně, chceš se cítit líp, ne?

naomi6
24. čer 2015

@beruska3011 Ahoj, já se přidávám, taky mám takové potíže. Už několik měsíců. Chodím často na wc, ale průjem nemám. Normální mi to ale nepřipadá. Skoro po každém jídle musím jít. U doktroky jsem nebyla, ale jak to tady čtu, tak by to asi bylo vhodné. Držím všem palce 😉

beruska3011
autor
24. čer 2015

@evulina77 tak volala som radšej na gastroenterologii tam kde som bola na kolonoskopii, vravela som o ma trapi a objednana som na 16.7

zo_ja
24. čer 2015

Stejný případ jako popisuje evulina. Akorát že já mám všechny testy na celiakii negat., krev, sondu atp. Všude ok, hodnoty nad hranicí. ALE! Při odborném posouzení kvalitním imunologem a internistou došli nezávisle na sobě k tomu, že jo, ať zkusím dietu... A ejhle, úleva přišla mému zuboženému tělu za 14 dní. Ale to mnohým praktikům stejně jako internistům prostě nevysvětlíš... Ale kdo má zkušenosti a bere pacienta KOMPLEXNĚ, tak to rozklíčuje. Chci říct, že testy samotné pouze potvrdí diagnozu, pokud je nemoc rozjetá a laboratorně se demonstruje. Pokud ne, tak to neznamená, že ji nemáš. Já už měla docela velké a vleklé problémy.
Někdo zase výsledky má, třeba z krve, a má asymptomální průběh.
Zkus zajít k dr., nech se poslat na testy - když nebude chtít, tak ji popros, že proto, abyste to mohly vyloučit.
Budeš vidět. Pak bych bez ohledu na výsledek zkusila vysadit ten lepek - já měla střevní problémy i když v jídle nebyl - tělo bylo rozhozené a reagovalo tak na vše. Po obědě to bývala často tragedie neudržitelná a jiný puch. Ale ne vždycky.
Nech si udělat taky železo - to bývá velmi častá a první porucha absorpce při neléčené celiakii.

evulina77
24. čer 2015

@zo_ja no u neteře to taky nebylo jasné, ale úleva to byla téměř hned. Ona sama se uklidnila, protože si už myslela, že má rakovinu (měla ve stolici občas i krev). U ní to bylo zjištěno až z vyšetření klku ze střeva, krev měla taky negativní...

beruska3011
autor
24. čer 2015

no skusím vysadit mliečne a potom celiakii a uvidím co to so mnou spraví ...

1anetta11
2. říj 2018

@beruska3011 sice stará diskuze, ale jak jsi vyřešila tento problém? Našli ti něco nebo se to samo uklidnilo, případně co ti zabralo?

hanasedla
7. říj 2018

@1anetta11 Copak te trapi? Nevim jestli pani vyresila svuj problem, ale jestli by te cokoli zajimalo, tak se ptej 🙂. Taky uzivam probiotika a je mi konecne dobre 🙂.

1anetta11
7. říj 2018

@hanasedla A mohu vědět jaký jsi měla problém? Mě se občas stane, že trpím náhlými průjmy, ale připadá mi že ve stravě jsem nic nezměnila, ale taky jsem si všimla, že tím trpím po tom co piju mléko. Říkala jsem si že budu alergická na bílkovinu kravského mléka, ale u jogurtů nebo jiných výrobků z mléka mi to nedělá, tak tu jsem vyloučila.

hanasedla
9. říj 2018

@1anetta11 S mlekem jsem taky mela problem a na cas jsem ho vysadila, zacala jsem uzivat probiotika a je mi dobre. Asi jsem mela neco ve strevech a trpela jsem hlavne prujmy. Hlavne v obdobi menstruace jsem to uplne nedavala, ale ted mam konecne klid, ale taky jsem vynechala par jidel ktere mi nedelaly dobre. 🙂

1anetta11
9. říj 2018

@hanasedla Tak mě se to objeví cca jednou až dvakrát do měsíce a trvá to třeba tři až čtyři dny a vůbec nevím čím to může být. A jaké protiotika bereš prosím tě?

hanasedla
10. říj 2018

@1anetta11 Beru Symprove a jsem s nima spokojena, je to na dlouhodobe pouzivani a jsou super, maji same zive bakterie 🙂. Co stres nebo to mas vylozene v urcitem obdobi?

1anetta11
11. říj 2018

@hanasedla Ne se stresem bych to asi nespojovala, ten vlastně ani nemám 🙂, jen klasický normální ze života, ale nějaké nárazové stresy nemám. Jak dlouhodobé užívání to asi je? Dívala jsem se trochu na internet, ale pár věcem jsem tam moc nerozuměla.

hanasedla
13. říj 2018

@1anetta11 Cemu pak jsi nerozumela, klidne se me ptej, No dlouhodobe asi jak budes potrebovat, ale alespon ten zakladni 12 tydenni program bych doporucila a pak uvidis 🙂.

hanasedla
13. říj 2018

@emisekkk Mohu se zeptat jak jsi zjistila ze jde o syndrom drazdiveho tracniku? Byla jsi na nejakem vysetreni? Pripadne kdo ti ho delala, jestli to lze vyridit pred obvodniho lekare nebo rovnou za nejakym odbornikem? Dekuji 🙂.

hanasedla
13. říj 2018

Holky a podstoupily jste nektera kolonoskopii? Jak to probiha a jak jste se citili a hlavne by me zajimalo jestli jste nejak uspane nebo tak nejak?

kika266
13. říj 2018

@hanasedla Ja jsem ji osobne zatim nepodstoupila, ale kamaradka ano, byla z toho vydesena, ale rikala ze byla celou dobu uspana, mozna i kvuli tomu. Nebylo ji potom moc dobre, ale jinak v pohode a mela hodne velke problemy se zaludkem, prakticky zacinala jist vsechno od znova aby veela, ktera potreva ji dela tak spatne.