Pidi červené tečky na kůži, máte zkušenost?

monisek
1. pro 2014

holky nemáte prosím některá zkušenost s pidi tečkami na kůži? Já jsem si jich všimla na pažích v létě a od té doby to pořád pozoruju 😅 možná jich je o něco málo víc, nevím, jsou to takové pidi červené tyčinky na povrchu kůže ... jakoby píchnutí od špičinky špendlíku ... jsou tmavě červené barvy, myslíte, že to jsou hemangiomy? Jen mi jich přijde hodně, zda je možné, že se nachází i v takovém množství? Já mám sem tam červenou pihu na břiše, hrudi, ... ale ty jsou velké třeba 1mm, tohle nešlo skoro ani vyfotit, některé díky blesku nejsou ani vidět, ale zarazilo mě, že jich je pažích tolik a spíš si říkám, co by to mohlo být ...

ebsian
1. pro 2014

Já to po každém létu mám taky, jsou z toho pak takové malé pihy, prostě znamínka. Aspoň mi to připadá. Mám světlou pleť a hodně na to trpím..Musím mít v létě krém s vysokým faktorem.

monisek
autor
1. pro 2014

@ebsian a mizí ti nebo už zůstávají? Já jsem si jich právě nikdy moc nevšimla, až v létě. A máš jich taky takové množství? Jsou to fakt takové pidi,pidi tečky

ebsian
1. pro 2014

@monisek Nemám jich moc, ale každý rok na dekoltu pár najdu a zdá se mi, že některé zmiznou a některé se promění v malinká znaménka. Nijak to neřeším, mám citlivou pleť a tak mažu v létě min. 20 kou faktorem. Udělá se to ale prostě jen na pažích a v dekoltu. No a když jsem natřená nebyla, tím spíš to bylo choulostivé. Na nohách a na břichu to vůbec nemám.

medakote
1. pro 2014

Nejsou to petechie?
zkopírováno z Wiki

Petechie jsou drobné krevní výronky do kůže velikosti vpichu špendlíku, často se projevují jako mnohočetné tečkování na kůži − purpura. Nevystupují nad povrch kůže a neblednou po stlačení. Objevují se v důsledku snížení odolnosti kapilárních stěn (vrozené, imunologické, toxické, způsobené hypovitaminózou C) a poruchou destiček (trombocytopenie, trombocytopatie).

monisek
autor
1. pro 2014

@medakote no to doufám ne, jsem strašný plašan a všeho se děsím ... nepřijdou mi jako pidi modřinky, je to vyloženě červená tečka úplně na povrchu kůže, není teda vystouplá ... ty petechie jsem myslím někde četla, že jsou to jakoby modřinky ???

medakote
2. pro 2014

@monisek Ne, myslím že petechie jsou malé červené tečky (mám zdravotnické vzdělání ). Je to celkem běžná věc, občas se to objeví i mě. Myslím, že je to způsobené oslabením cévní stěny malých kapilár, vlastně takové miniaturní krvácení do kůže. Může to být známka nějakého onemocnění nebo alergie, ale často to je prostě jen drobný kosmetický defekt. Dbej na dostatek vitaminu C. Pokud se Ti to nikdy dřív nedělalo v takovém množství a máš starost, zajdi za lékařem.

monisek
autor
2. pro 2014

@medakote díky, normálně by si toho jiný člověk asi ani nevšiml, mít to jinde na těle, tak o tom ani nevím ... jen jsem si myslela, že petechie se objeví a časem třeba zase zmizí, protože já ty tyčinky mám od července a nemění barvu, velikost nic ... tak jsem se pořád spíš přikláněla k těm hemangiomům

medakote
2. pro 2014

@monisek Tak nevím. Měla jsem dojem, že petechie většinou časem vymizí, ale od července je to už dlouhá doba. Pokud to jsou opravdu pořád ty samé- pokud ty staré nemizí a netvoří se nové.

lenicka91
2. pro 2014

dobrý den, chci se zeptat zda některá z vás neměl skvrny na obličeji u mimnka? některé prý vymizí. malou jsem vyfotila, je to spíše taková mapička než slitý červený flíček. foto neni moc kvalitní. ve skutečnosti to má trochu červenější. děkuji

monisek
autor
2. pro 2014

@lenicka91 myslím že by to mohlo být "novorozenecké akné" nebo aspoň takto to nazvala naše dětská dr, oba moji kluci to měli cca ve 4 týdnech a postupně vymizelo, jsou to takové hrubé pupínky?

lenicka91
2. pro 2014

ano, to má taky ale ta skvrnka je plochá, nevystupuje ani na ní nejsou pupínky

vever.ka
2. pro 2014

@monisek Tak já mám ty tečky stejně jako ty....Akorát je už mám tak cca 3 roky co jsem si toho všimla...Mám to hooodně na rukách-pažích a mírně na břichu, ale ty jsou trošku větší....Já osobně jsem to začla zkoumat, když mě nebylo moc dobře, prodělala jsem si zápal plic, mám pořád pozitivní mycoplasmata plicní a pak mě našly celiakii - autoimunitní onemocnění...nevím, jestli to má nějakou souvislost, ale dr. na to nic neříkají.....Krevní obraz, vč. hematologie atd. mám v pořádku.....

monisek
autor
3. pro 2014

@vever.ka já jsem s tím nikde nebyla, cítím se dobře, jen náhodně jsem si toho v létě všimla a od té doby to tam prostě je a nemizí to, nemění to barvu, je to jakoby úplně na povrchu kůže, proto mě napadly hemangiomy, tak nevím ...

luczinek
7. led 2015

@monisek já je mám taky,objevila jsem je celkem nedávno.Šla jsem k dr,poslala me na kožní.Mám to angiomy i petechie.Pokud to nezmizí a bude přibývat,tak mám jít na odběr krve.Mám je na hrudi,pažích,břiše, stehnech a zda se mi,ze jich mám vice,takže si skocim pro jistotu na odběry.

blahova_andrea
7. led 2015

mě se to udělalo na levém prso při prvním těhu a už mi to zůstalo. myslím, že nějaké pidi mám i na klíční kosti nebo tak...prostě horní část těla. není toho moc a neřeším to. ale už jsem někde i zaslechla, že to může být nedostatkem železa, ale fakt nevím. už jsem byla mezitím znovu těhotná a chodila poctivě ke všem lékařům, takže kdyby mi něco chybělo, tak by na to snad přišli 😅

blahova_andrea
7. led 2015

@medakote aha, tak to asi mám. slabé žilní stěny totiž mám. snadno se mi dělají modřiny apod.

blahova_andrea
7. led 2015

@lenicka91 obě moje děti mají tu mapku na čele až mezi oči. mají to od narození. mají i červený zátylek. syn má "kropenatou" celou hlavičku, ale pod vlásky už to není vidět. taky to funguje skvěle jako termospot, když mají teplotu, tak jim to zrudne 😀 prý jsou tyto fleky v rodině přítele běžné a časem vymizí. no věřím v tomto víc tchýni než doktorům. ti nejdřív říkali u syna, že to zmizí do měsíce, pak do tří, pak do půl roku, do dvou let...no už to neřeším, jsou mu tři a má to pořád 😅 dcerka se narodila s tím stejným

luczinek
9. led 2015

Tak mám mírně snížené hematokrity,erytrocyty a trombocyty,dr mi brala i vyter z krku,za dva týdny jdu znovu na krev a pokud budou petechie přibývat,tak me pošle na hematoonkologii.

evule1982
9. led 2015

@monisek Z fotky to není úplně vidět, ale podle toho, jak to popisuješ, tak si myslím, že by to mohly být hemangiomy. Já jich mám několik, hlavně na hrudi....ale ty jsou o dost větší a vystouplé. Pak jich mám spoustu na rukách takovým prtavých nevystouplých, ale je to to samé.

monisek
autor
10. led 2015

@luczinek tak hlavně ať je vše v pořádku, drž se
Já jsem to ukazovala dr, když jsem tam byla s něčím jiným a ta mi říkala, že to jsou hemangiomy, že petechie vypadají jinak a dál se to neřešilo ...
@evule1982 já doufám, že to jsou "jen" hemangiomy, mám je jen na rukách na pažích, jsou to fakt takové pidi tyčinky a úplně nahoře na kůži jasně červené barvy. Na hrudi a břiše mám taky sem tam něco, větší a vystouplé taky, ale na rukách vystouplé nejsou ... nevíš, z čeho se ty hemangiomy tvoří?

evule1982
11. led 2015

@monisek Taky to tak mám, některé větší vystouplé a jiné sotva viditelné. Nevím, z čeho se tvoří, ale je to asi částečně dědičné...můj otec jich má taky dost. Ale nic to není....pouze pokud by byly větší tak hrozí, že si ho třeba rozškrábneš a bude to dost krvácet. To se mi nedávno stalo...krve jak z prasete 😉

basice
9. čer 2015

Ahoj holky, chtěla bych obnovit diskuzi. Taky jsem objevila pár takových teček na rukách a trochu i na nohách, tak zjišťuji co by to mohlo být a zda s tím zajít na kožní. Jsou to úplně stejné pidi tečky jako na fotkách od monisek.

poletuszka
9. čer 2015

@basice ja jsem tyhle pidi tecky objevila na konci prosince, kdyz jsem mela anginu, pak jsem objevila dalsi pri dalsi angine, ktera byla cca za mesic.. moje doktorka to smetla ze stolu, ze to jsou petechie a co jako??! byla jsem z toho dost vydesena, protoze v te dobe radil vsude meningokok.. a ten se projevuje mj. i temi petechiemi.. 😖 ale tecky ani nezmizely ani se nezvetsily, tak jsem se uklidnila a dal je neresila, ale puvodne jsem uvazovala i nad kozni.. jestli tam pujdes, tak please pak napis 🙂

basice
9. čer 2015

@poletuszka no právě se mi moc na to kožní chodit nechce 😒 . Já jsem před měsíce marodila (viroza) a vracelo se mi to, ale těch teček jsem si všimla asi před týdnem. Nedávno mi obvodní doktor dělal krevní obraz kvůli těm virozam a vše bylo v pořádku, tak nevím. Třeba se tu ještě někdo přidá, kdo ví, co to je 🙂

poletuszka
10. čer 2015

@basice taky jsem mela krevni obraz v poradku 🙂

eeen
10. čer 2015

@basice @poletuszka holky mám to taky...paže, hrudník, trochu břicho.Nikde jsem s tim nebyla,ale už od října mám různé zdravotní problémy, zatím nikdo na nic nepřišel, tak jestli to muze byt k tomu.Nevím.

phoebinka
21. bře 2016

Ja mám tyhle tečky na rukou už 10 let. Nic mi není. Zbytečně bych se tím netrapila.

skate.em
21. bře 2016

Já jsem petechie měla a nemyslím si, že by to byly ony...viz obrázek, tak to vypadá při větším zdravotním problému (foto z wikiskripta). Ale jestli se ti něco nezdá, tak si s tím zajdi radši k mudr.