Paralen při kojení. Jak dlouho a v jakém rozmezí užívat?

michaela666
30. led 2021

Ahoj holky,

jak dlouho a v jakém rozmezí můžu užívat paralen 500 když kojim? Mám 10 dní od porodu, a už 2 dny horečky okolo 39,5. Volala jsem si na šestinedělí do porodnice a po konzultaci se sestřičkou to nevypadá na problém související s porodem. Nic mě nebolí, očistky odchází jak mají, jizva po nástřihu vypadá normálně. Obvoďačka mi napsala antibiotika vhodné pro kojící, ale k tomu paralenu řekla akorát, že ho mám dál brát.

cikitkapb
30. led 2021

Bolavý prsa nemáš? Nebo bouli v nich? Můžeš mít zánět v prsu. Paralen můžeš podle příbaláku. Mlíko se tvořil z krve, ne ze stravy.

michaela666
autor
30. led 2021

To mě napadlo jako první, ale nemám prsa ani tvrdé ani citlivé. Bojuju s ragádama, ale pochybuju že by to mohlo mít nějaký vliv.

baraskaska
30. led 2021

No ja kdysi byla s horeckami na gynde a taky me prsa neboleli ani nebyli tvrdy tak me poslali domu ze to neni tim. Za par dnu jsem sla teda k obdvodnimu a ten diagnostikoval zanet prsu a jeste se divil ze to nezjistili. Prsa me pak malinko bolet zacala ale nic co by clovek vubec spojol se zanetem.

baraskaska
30. led 2021

Jeste tip. Mela jsem pak jeste x zanetu a pak uz jsem to poznala. Podle teploty v prsou, pokud mas celni zkus si je zmerit. Zni to divne ale jak tam byl zanet teplota se lisila. Kdyz jsem to chytla v zacatku tao treva o 0,2 kdyz uz bylo hur tak.treba i o 1,5 stupne.

elyey
30. led 2021

Já měla taky horečku relativně pár dní po porodu, ale fakt ze zánětu - prsa bolela fest. Jinak mě v porodnici řekli, že Paralen brát po šesti hodinách, ale když mi bude fakt blbě, tak klidně dřív (dokonce mi řekli, že můžu až dvě tablety najednou), že důležitý je hlavně abych byla já v pohodě, že to je pro kojení nejdůležitější. Po telefonu mi říkali, že kojit se má do 38°C max, ale že ať kojím do 39°:D když jsem tam pak byla osobně, tak už o tom neříkali nic a dostala jsem ke kojení ještě přesný instrukce.

@baraskaska Na tom nic divnýho není, když někde probíhá zánět, tak v tom místě horkost prostě je 🙂)

cikitkapb
30. led 2021

@michaela666 Tak ragády máš ze špatnýho přisátí miminka. Ale ano, z toho se ti může udělat zánět v prsu. Ač je to k nevíře, tak hlavně hodně koj, ať miminko ten zánět vytáhne. A jak kdo poznal, že to nesouvisí s porodem, když tě nikdo neprohlídl? A jiný komplikace nemáš? Bolesti kdekoliv po těle?

michaela666
autor
30. led 2021

@cikitkapb Až na ty horečky se cítím dobře, žádné bolesti nic taloveho nemám. Malá je hrozný žrout, takže s tím přisátím jsme se snažili už v porodnici. V týdnu jsem měla mít konzultaci s laktační poradkyní, tak uvidím jestli to vůbec klapne. V pondělí jdu ještě na test kvůli covidu kdyby náhodou.... První den mě napadlo jestli to nemám z únavy, že se tělo dává dohromady po porodu,...

j.a.n.i
30. led 2021

@michaela666 Jo a pri kojeni je lepsi brufen, nez paralen. Ale i ten paralen muzes.

cikitkapb
30. led 2021

@j.a.n.i To je vcelku jedno. Mně třeba na teploty pomůže jedině Paralen. Ibáč mám jen na bolesti. Hlavní je to nestřídat po 3 hodinách.

cikitkapb
30. led 2021

@michaela666 Tak se mrkni na stránky mamila.sk a najdi si tam asymetrické přisátí. 😉 Třeba najdeš kde děláte chybu.

drep
30. led 2021

Jen bych podotkla, že dávka paracetamolu je 15mg/kg, tzv že pokud nemáš 40kg, tak je 500mg poddávkováné a dávka nemusí fungovaz.

j.a.n.i
30. led 2021

@cikitkapb A me treba brufen... Ale o to nejde, jde o to, ze spodta lidi mysli, ze se brufen pri kojeni nesmi. A proc to hlavne nestridat?

baraskaska
30. led 2021

@elyey to ano, ja to spis myslela ze to je takovy divny si merit prsa.🤣 Ale u mne to byla vzdy tutovka. Pak jsem si vzala ibalgin a tim jak je i protizanetlivej, stacil vetsinou jeden max dva za tu dobu zanetu a bylo po nem.

michaela666
autor
30. led 2021

Děkuju za rady. 😉

krupka3
30. led 2021

@j.a.n.i mas nejakou studii, ktera to dokazuje? Ja mam pocit, ze to je jen fama, co se traduje...

j.a.n.i
30. led 2021

@krupka3 Neni to fama, ma to minimalni prostup do mlika. Je to mam pocit i ve specifikaci.

priefi
30. led 2021

@michaela666 paralen můžeš, ale ne dlouhodobě a musíš dodržovat rozmezí minimálně 6hodin. Od 3m věku dítěte je pak možné i Brufen. Ale teoreticky kdyby bylo nejhůř a teploty neklesala, můžeš si vzít i ten Brufen. Ale ne dříve než 4h po Paralenu. U Paralenu se musí dávat pozor, aby nedošlo k předávkování paracetamolem. Jinak gratuluji k miminku

priefi
30. led 2021

@elyey kdysi se radilo, že kojit pouze do 38,5, ale to se ukázalo, že je blbost, je to přežitek. Kojící maminka může kojit, dokud to fyzicky zvládá. Tohle mi řekli na oddělení šestinedělí.
@michaela666 ještě mě napadlo,pokud to je zánět v prsou, hodně pij, jež probiotika po kojení si chlad prsa. Držím pěsti, ať je brzo lépe.

michaela666
autor
31. led 2021

@priefi Děkuju....Probiotika mi manžel donesl hned v pátek. Zatím to vypadá fakt na nějaký zánět protože antibiotika zabírají. Včera odpoledne už jenom zvýšená teplota. Snad se z toho brzo vyhrabu, zítra už jde chlap do práce a musím zvládnout péči o malou sama, což mi s horečkou moc nešlo.

j.a.n.i
31. led 2021

@krupka3 Jinak k té tvé fámě - tohle je uvedeno přímo v oficiální SPC k léčivu: Kojení
Ibuprofen a jeho metabolity přestupují do mateřského mléka pouze v extrémně nízkých koncentracích (0,0008 % dávky podané matce). Vzhledem k tomu, že množství ibuprofenu v mateřském mléce je minimální, jeho eliminační poločas krátký a dosud nebyly zjištěny nežádoucí účinky u kojených dětí, je ibuprofen považován za lék první volby k léčbě bolesti a příznaků zánětu u kojících matek, zejména při krátkodobém použití. Bezpečnost při dlouhodobém podávání nebyla stanovena.

j.a.n.i
31. led 2021

@priefi Ve specifikaci k Brufenu nic o 3 měsících dítěte není, naopak je tam uvedeno, že se může.

priefi
31. led 2021

@j.a.n.i mi to řekla lékárnice v lékárně. Ale když si to vezmu kolem a kolem, tak Nurofen pro děti je také od 3m, ale je tam výjimka že jednorázové podání po očkování je možné. Když jsem se na to ptala doktorky, tak mi řekla, že to je hlavě proto, že neproběhly na tak malé miminka klinické studie, že to je moc drahé. Takže teoreticky by se to mohlo, prakticky není to akorát vyzkoušené. Každopádně mi to doporučila dodržet a Brufen vzít jen, když to je nezbytně nutné. Což v tomto případě podle mě je.

priefi
31. led 2021

@j.a.n.i fakt, že se může? Já teda vždy četla tu formulku, pokud jste těhotná nebo kojící konzultuje se svým lékařem a že by se neměly podávát, nebo něco takového. Musím mrknout, zda to teda nezměnili. A který Brufen máš? Každý výrobce v podstatě může si udělat dodatečné studie.

priefi
31. led 2021

@michaela666 tak to je fajn 😊

j.a.n.i
31. led 2021

@priefi tahala jsem přesné znění přímo ze SUKLu, zadala jsem základní brufen.