Papillomavirus "HPV", co mě čeká na biopsii?

lararose
7. led 2016

Dnes jsem byla na odborném cytologii a diagnostikovali mi papilomavirus v děložním hrdlu. Za 14dní jdu na biopsie. Co tam mě čeká na biopsie?Bude to bolestivé? Po cytologii jsem koukala co je to HPV a zjistila jsem že, že to přenašeči jsou hlavně muži 😕 Takže můj muž to má? A mě zajímá, když mě zjistili že mám HPV a můžu normálně dál s mým stálým partnerem pohlavní styk?

no_title
7. led 2016

HPV jsi mohla dostat i od předchozího partnera. A ano, pokud jste se nechránili kondomem, je tvůj partner již přenašečem. Pro něj to ale žádná rizika nemá. Tebe budou prostě víc sledovat.
Nicméně, případná rakovina je selháním více věcí, m.j. i imunity, zkus tedy posilovat imunitu, abys tomu předešla.

renca1978
7. led 2016

HPV virus je virus propustny pres kondom takze je uplne jedno jestli je sex s kondomem nebo bez.

bartovka83
7. led 2016

Ja bych jen chtěla dodat k příspěvku výše, ohledně té imunity, na tom zřejmě něco bude. Také jsem byla sledována kvůli zvýšení cytologie, stále to bylo jaks taks v normě a jednou mi to strašně vyletlo a při další kontrole uz to bylo zase lepší. Ptala jsem se Dr. jestli mohlo mít vliv, ze jsem se v te době dlouhodobě placala v různých virozach a Dr. Řekl že klidně ano, ze tělo mělo oslabenou imunitu a nezvladalo proti viru bojovat. Tak na to bych si dala pozor. U me se situace zlepšila po druhém porodu, ale i nadále jsem pravidelně sledována.

apolenka_blondynka
7. led 2016

Před pár týdny jsem také po špatné cytologii byla na biopsii, nebolí to ani trochu, pak záleží na výsledcích, mě našli CIN3 takže jdu na zákrok ale také jen na jeden den v nemocnici a pak domů, když jsem se ptala lékaře zda se má manžel jít vyšetřit, řekl mi že ne, že se to stejně nedá nijak léčit takže nezbývá jen doufat že "příště" až se od manžela nakazím tak si s tím můj imunitní systém poradí.. jinak je to pořád dokola :-/

mrazulkav
7. led 2016

@apolenka_blondynka Ten virus v sobě máš už napořád, jen se zákrokem vyřeší aktuální projev...
Mě sledují už x let... jednou jsem byla na zákroku a poté bez problémů otěhotněla. V těhotenství hodnoty ok, po 6-nedělí opět vystřelily :( Takže budu sledována asi hodně dlouho v častějších intervalech...

apolenka_blondynka
8. led 2016

@mrazulkav jojo také počítám s tím že to už bude napořád.. doktor mi doporučil očkování ale co jsem se dočetla tak 90% lékařů říká že pokud už byl zahájem sexuální život nemá očkování vůbec význam, bohužel chodím na soukromou kliniku takže berou peníze kde se dá a tahají člověka na vše...

pulecp
8. led 2016

@lararose HPV je více druhů, s velmi různorodým vlivem na pravděpodobnost onkologických "následků". Promořenost populace se uvádí kolem 80%, takže většina lidí nějaký druh HPV má. K tomu, abyste HPV "chytla" není potřeba nechráněný sex, někdy stačí i koupání v lázních. Na možné onemocnění má zásadní vliv imunita (jako ostatně na většinu nemocí). Sugerovaná představa HPV=rakovina děložního čípku je reklamní manipulace farmaceutů. Spát se svým partnerem samozřejmě můžeš (jinak by nesmělo mít sex 80% populace ☹ ).

pulecp
8. led 2016

@apolenka_blondynka Naprosto souhlasím. Nejen, že už očkování nemá význam, ale naopak, pokud už HPV máš, může to podpořit vliv na onkologický vývoj.

holubice.petra
8. led 2016

@lararose ja se s tim potykala pred 8lety...biopsie je odebrani makeho vzorku z del.cipku...dle vysledku se pak dela leepkonizace odriznuti vrchu delozniho cipku...ja pak byka jeste jednou na kyretazi na docisteni....mela jsem nejvissi stupen cislo 4...neboj se vse delaji pod narkozou...pak jsem chodila cca 3roky na cytologii kazdeho pul roku..kdyz byly vysledky ok tak pak zase po roce...jinak jsem po te normalne donosila dva syny narodili se normalne v terminu jednoho jsem dokonce prenasela...a ano muzi jsou prenaseci ale ktery to na tebe prenesl nezjistis muzes to mit v sobe uz xy let jen az ted se to projevilo...

mika251
8. led 2016

@holubice.petra
ja len doplním, že dnes sa už konizace čípku v ľahších prípadoch dá urobiť aj ambulantne pri lokálnom znecitlivení, bez nutnosti kyretáže.
Bola som na zákroku v srpnu, trvalo to celé asi 5 minút. Potom som si ešte 15 minút posedela v čakárni, skontrolovala, či nejak hrozne nekrvácam a šla som domov.
Doba pokročila, je potrebné chodiť pravidelne na prehliadky a nenechať sa vystresovať.

apolenka_blondynka
8. led 2016

já jen pořád nechápu jak když chodím na pravidelné kontroly i na cytologii tak objevili najednou CIN3, ono to nejde postupně ty stupně?? jako že nejdřív 1 pak 2 atd...?

lararose
autor
8. led 2016

Děkuji za příspěvek.To je pravda, že nikdo neví odkud to mám...buď to ja v mládí nebo můj partner neboť v mládí prodelal kapavku,tak nevím jestli je to tím od něj nebo ne...
Chtěli jsme udělat druhé dítě,jsem po bez uspesnem 3 .ivf a po 5 IUI.Jsme posláni na reprodukční imunologii.Můžu pak normálně pokračovat ivf?Nebo mám to zakazane?

mika251
8. led 2016

@lararose ja myslím že sa možete normálne ďalej snažiť.
Inak hovorí sa, že HPV može sposobovať neplodnosť, pretože čípek je jakoby zanícený a tým pádem sa cez neho nič nedostane. Ja fakt, že ja som dva mesiace po konizácii otehotnela.
ťažko povedať, či to malo súvis.

elu
8. led 2016

@apolenka_blondynka no tak jestli uz ho mas, je blbost očkování, to je opravdu tahání peněz!!

loafeer
8. led 2016

Holky, pokud by mi vyšla přítomnost toho HPV, tak se dělá vždy biopsie? Čekám ted na výsledky, jsem 8 let po konizaci pro chronický zánět, ted jsem měla nějaké potíže, tak čekám, co bude:o(

mika251
8. led 2016

@loafeer ja myslím že biopsia sa robí až keď je nález "vážnejší". Ja mám HPV už niekoľko rokov, vždy som bola len sledovaná, až letos mi brali biopsii a potom som šla na konizáciu.

loafeer
8. led 2016

@mika251 takže stejně vlastně záleží nejvíc na tom, jak dopadne cytologie, že?

mika251
8. led 2016

@loafeer presne tak.

apolenka_blondynka
8. led 2016

@loafeer jj vse zalezi na cytologii, hpv ma kde kdo, vetsine lidi si s tim poradi imunita proto se jen sleduji, na dalsi vysetreni jako je biopsie se posila az kdyz je nalez horsi..

katerinka87
23. únor 2016

ahoj holky, ráda bych se zeptala zkušenějších.. byla jsem na konizaci děložního čípku.. doktor doporučil očkování, ale všude se píše, že pokud jste po zákroku a máte jednoho stálého partnera, tak očkování pozbývá smyslu.. nenašla jsem jeden jediný názor, že by se očkovat mělo.. jen mi není jasná jedna věc - když je můj manžel nositelem viru (ať už ode mě nebo od bývalé přítelkyně), jak je možné, že už mě znovu nenakazí? To u nich ten vir po čase zanikne? U mě se to "vyřešilo" zákrokem. Ale co muži?

mrazulkav
23. únor 2016

Jestli to dobře chápu já, tak vir v sobě máte stále... konizací se vyřešil pouze projev a stejně vás budou sledovat dál, jestli se znovu neobjeví něco víc.
Očkování podle mě opravdu nemá smysl.

adypro
23. únor 2016

@katerinka87 Rozhodně bych se neočkovala. Pokud už virus jednou máš, tak je to úplně zbytečné, já jsem ho měla taky a proto mně to už ani nenabídli a to se to tehdy těžce platilo. Oni tu vakcínu potřebují prostě udat. Navíc je celkem jisté, že nechrání před rakovinou (jen před pár typy HPV, kterých je snad 150 druhů). Takže nechytneš třeba těch pár, před kterými chrání, ale klidně nějaký jiný, který je také nebezpečný.
Jde o to spíše myslet a snažit se o lepší imunitu. A tu rozhodně očkování neudělá.

adypro
23. únor 2016

@mrazulkav Ano je to tak, konizací odstraní jen nejvíce postiženou část, virus není izolovaný jen na čípku, našel by se všude možně v těle. Konizace proto není řešení, je to jen oddálení problému a získání času ve smyslu vyřešit si imunitu, posílit, uklidnit se a řekla bych i zamyslet se nad vztahy s muži atp. Pěkně to popisuje kniha Nemoc jako řeč ženské duše od Dahlkeho (snad to píšu dobře).
Kamarádce konizace hrozila, ale odložila ji o nějaký měsíc, pracovala na sobě a problém zmizel a už je to pár let a je stále ok 🙂

pulecp
23. únor 2016

@mrazulkav Očkování dokonce, když už viry máš, spíš situaci komplikuje. Ale to už se opakuji. O tom, co se s námi děje rozhoduje víc hlava, než tělo. Pěkně to ilustruje zdánlivě jednoduchá otázka: "Kde cítím bolest?" V místě, kde "vzniká" nebo v hlavě (homunkulus)?
@adypro (Y) za Dahlkeho.

katerinka87
2. bře 2016

Děkuji moc za vaše reakce..nyní jsem už vdaná a tudíž věrná, takže vztahy s muži vyřešeny..nejsem si vědoma žádného stresu, který mohl být spouštěčem..začala jsem brát chlorellu a mladý ječmen, cítím se dobře..změnila jsem jídelníček..budu doufat, že tento zákrok bude poslední a pak se nám podaří bez problémů počít 🙂

whirpie
3. bře 2016

Holky, přidám se s dotazem, ted jsem si vytelefonovávala výsledky cytologie a dr. mi řekl, že mám výsledky stejný jako v říjnu, prý naznačená papilomová infekce, ale na buňkách prý nic není, tak se nemám bát...Jsem docela v šoku, jako mám to brát jako pozitvní nález HPV, nebo ne? Moc se tady v tom nevyznám, akorát nechápu, kde jsem co mohla chytit, s chlapem jsme si věrní, akorát mám kámošku, co má HPV, ale prý to má ted v klidu, tak mě napadá, že snad jedině ze záchodovýho prkýnka..Je to možný? Jsem z toho nějak nerv, i když řekl, že mám bejt v klidu...☹

pulecp
6. bře 2016

@whirpie Ano, už jsem někde na začátku této diskuze psal, že je možné HPV "získat" i v bazénu a že "promořenost" populace je kolem 80%.

holubice.petra
7. bře 2016

@whirpie zkopirovano z diskuze s odborniky:
Můžu se nakazit v sauně, ze záchodového prkénka, v bazénu, nebo třeba z ručníku sdíleného s nakaženým člověkem?
K přenosu viru je potřeba přímý kontakt. V případech, které popisujete, infekce nehrozí. Rodič nakažený HPV by se však neměl koupat spolu s dítětem ve vaně. Teoreticky by k přenosu mohlo dojít také v teplém bazénu se špatně ošetřenou vodou, ale v dnešní době jsou bazény vždy ošetreny nějakou desinfekcí