Operace pupeční kýly. Co byste poradily?

vesper
14. led 2020

Ahojte maminky. Chtěla bych vás poprosit o radu. V těhotenství se mi objevila pupeční kýla. Nebolí a jinak nevadí (jen ten pupík je ošklivý). Na chirurgii mi byla doporučena operace. Jeden doktor mi ji doporučil ihned, druhý prý až budu chtít.. , pro jistotu, aby nedošlo ke uskřinutí.. Mám 3 měsíční dcerku, kojím a chtěla bych kojit co nejdéle. Mala bych tyto dotazy:
1) šly byste na operaci hned, dokud je malá lehčí (cca 6 kg), inkdyž je riziko, že přijdete o mlíko? Nebo byste počkali, až malou kojit nebudete? Potom bude zase těžší a musíte celou dobu nosit kýlní pás.. hrozí uskřinutí
2) když půjdu na klasickou metodu operace, bez siťky, zahojí se břicho tak, ze by vydrželo další těhotenství? Mate zkušenost?
Děkuji moc za trpělivost a info

lucias11
14. led 2020

Odpověď neznám, jen mě zajímá vyjádření ostatních. Jsem v 7.měsíci a gyndař mi řekl, že mám velkou pupeční kýlu, která ke všemu dost bolí a po šestinedělí mi vypíše žádanku na operaci. Taky chci kojit, nedovedu si to vůbec představit. Zas si říkám, že lepší si to odbýt dokud bude mimčo nejlehčí...

zdravuska1989
14. led 2020

Ahoj, co se týče pupeční kýly tak mám za sebou 3 operace, pokud se mi udělá další, tak už mi vezmou pupík, aby se to nedělalo pořád dokola, nicméně jsem teď v 37tt, sice jak je bříško napnute tak je jizva citlivější ale nic zvláštního se neděje, hodně promazavam kokosovým olejem .. A být ve tvé situaci jdu raději co nejdřív, já jednou jela akutně a už bych do toho znovu nešla, ono to není žádná sranda když to uskrine a raději bych přišla o mliko než jiné a mnohem horší komplikace, když se to neřeší včas 😉 nehledě na to že ten kylni pás taky není všemocný, já ho nosila při první kyle a když se udělala další tak už sem se na to vyprdla 😁

lucias11
14. led 2020

@zdravuska1989 a jak dlouho trvá rekonvalescence? po jaké době přibližně můžu tahat opět dítě bez omezení?

zdravuska1989
14. led 2020

@lucias11 to záleží jak se ti bude hojit jizva, mě se první a druhá hojily jakz takž a do práce jsem se vracela po měsíci a půl s tím že min. 2,5 nic netahat, no víme jak to je ze 😉 ta třetí bohužel nic moc, popraskaly mi stehy a plus mi ještě v pupíku nevědomě nechali 2 které začaly hnisat, takže jsem doma byla 4mesice.... Co vím tak doporučuji 2 měsíce než zátěže břicha, takže zase záleží jak máš silné ruce, já tahám přes břicho vše 🤦‍♀️

lucias11
14. led 2020

@zdravuska1989 děkuji moc, koukám, že sis pěkně užila 🙈

vesper
autor
14. led 2020

@lucias11 taky si právě říkám, že bude lepší jít na operaci co nejdříve.. rezervovala jsem si nadstandard, abych si mohla vzít malou sebou na pokoj. Budu kojit až do operace. Potom po operaci, když bude vše v pořádku, mužů začít kojit až po cca 12 hodinách.. stejne z toho mám ale divny pocit..

lucias11
14. led 2020

@vesper to mi přijde jako dobrý nápad. Je to náročné rozhodování no. Já bych chtěla jít hned, ale pak jsou tu otázky co sama s miminkem doma atd. a hlavně zda to nenaruší to kojení. Jenže čím později, tím bude mimčo těžší a větší zátěž po operaci...

zdravuska1989
14. led 2020

Já myslím že to zvládneš, nadstandard je super už nechci nic jiného, ten klid je k nezaplacení 👏 a vem si to tak, že někdy člověk musí akutně na sál a nemá čas si tohle ani zajistit atd a mliko pak řeší jako poslední, ale chápu že jsi z toho nervózní, taky mám v plánu kojit, ale víme jak to je... Člověk míní 😉 každopádně držím palce ✊

kaja2016
14. led 2020

@vesper Manzel to mel a jedna operace pomohla. Jenze to je chlap. Pry se to casto opakuje☹ Ostatni ti nepovim...

vesper
autor
14. led 2020

@lucias11 právě.. asi mi nic jiného nezbyde, než jít co nejdříve.. asi to bude nejlepší. Termín už tedy mám, 11.02., ale prý ho můžu kdykoliv zrušit.
Zdravuska1989 má pravdu, ze kdyby devíti muselo řešit akutně, tak by to bylo horší a člověk by nebyl vůbec připravený..
Snad to potom půjde i doma. Budu se snažit malou moc nenosit a nepoužívat břicho při zvedání 🤔 snad to nějak půjde

vesper
autor
14. led 2020

@zdravuska1989 děkuji moc za info 👍 máš pravdu, že asi nemá smysl čekat, že by to mohlo být horší, kdyby se tam něco uskřinulo. Takhle se můžu alespoň co nejvíc připravit.
Nadstandard bude určitě super. Budeme mít klid a my taky nebudem nikoho rušit. 🙂 Jinak to sis tedy pěkně užila s kýlou... Začalo Ti to taky až v těhotenství?
Můžu se ještě zeptat? Jak dlouho po operaci se může vstát z postele? Taky Tě pustily den po operaci domů?

vesper
autor
14. led 2020

@kaja2016 děkuji moc za info. Budu doufat, že bude stačit jedna operace a nebude se to vracet.. i když to asi nebude lehké.. mám doma ještě klučinu, má 20 měsíců, ale toho už nutně nosit nemusím 🙂

zdravuska1989
14. led 2020

@vesper nene mě to začalo v práci, tahanim věci a už to jelo.... Po operaci další den, ten operační ne skrze narkozu, i když sem chtěla aspoň na WC tak mě nepustili abych nespadla a neprdlo to... A pustili mě 3.den po operaci, až se vytáhl dren z břicha, to záleží no v tomto těžko říct, každý to má jinak ty poop stavy 🤷‍♀️

zdravuska1989
14. led 2020

@vesper ale máš za sebou porod, mě to teprve čeká, ale troufám si říct po tom všem co jsem zažila v tehu, že operace kýly je oproti tomu lalac 😁

vesper
autor
14. led 2020

@zdravuska1989 aha.. no, taky si říkám, abych po operaci mohla s malou vůbec nějak manipulovat.. no, uvidíme.. kdyžtak tam se mnou zůstane chvilku manžel a bude pomáhat 😜😉
Už mám za sebou 2 porody a v dětství 2 operace páteře.., ale když má člověk děti, tak to všechno vnímá úplně jinak..
Porod taky zvládneš 😉 je to přirozené. Dle mé zkušenosti, je nejdůležitější psychika. Člověk se musí snažit být v pohodě a uvolněný a kontrakce vnímat opravdu jako pomocníky 🙂

kaja2016
15. led 2020

@vesper Chapu no. Ja vubec nevim, jaky vliv na to muze mit tehotenstvi. Kazdopadne manzel take cas od casu neco zvedne, na operaci byl pred 5ti lety. Jediny chlap v rodine a mame 3,5 letou dcerku. Drzim pesti.-)

vilibalda
7. únor 2020

@vesper Pokud jde "jen o škaredý pupík", s operací bych počkala. Mám pupeční kýlu 5 let, kdybych na ni neupozornila doktory, asi by o ní nikdo nevěděl. Na chirurgii řekli, že to nespěchá a po těhotenství by se mohla udělat znova. Tak jsem s kýlou zvládla i těhotenství a porod a nikdo z doktorů kvůli "divnému" pupíku nic neříkal (nekomentoval, nedoporučoval).

alena_
7. únor 2020

A byla jste u fyzioterapeuta? Já měla kýlu (maličkou) při obou těhotenstvích, diastázu břišních svalů jak blázen, na chirurgii doporučili operaci, ale pomohlo cvičení na tu diastázu..

vesper
autor
7. únor 2020

@vilibalda @alena_
asi mate pravdu holky 🙂 já se předevčírem rozhodla, že na operaci nepůjdu. Po několika telefonátech do různých nemocnic v Praze, mi bylo všemi lékaři doporučeno nyní neoperovat. Mám přijít až když malou nebudu kojit. Navíc mi bylo sděleno, že nejlepším řešením je síťka, ale všitá pod břišní stěnu. Pokud by se kýla šila klasicky nebo by se siťka všila nad břišní stěnu, tak by to prý na 70% prasklo znovu..
Navíc jsem četla články na několika německých serverech, ze ve většině případů se kýla vznikĺá během tehotenstvi po nějaké době stáhne sama.
Budu zkoušet ještě cviky doporučené fyzioterapeutkou, na stažení diastázi a budu doufat, ze to zmizí 🙂
Už jsem to sem chtěla napsat, abych předala svou zkušenost, ale předběhly jste mě 🙂😉
Ale děkuji moc také za podporu a váš názor 😘 utvrdila mě to v tom, co jsem se dozvěděla 🙂

lizzie001
18. srp 2021

@vesper Ahojky, četla jsem tvojí diskusi ohledně břišní kýly. Koukala jsem, tě to bylo už před rokem, tak jsem se chtěla zeptat, jestli už jsi byla na operaci? Jak pak probíhala rekonvalescence? Děkuju!🍀

vesper
autor
6. zář 2021

@lizzie001 Ahojky. Na operaci jsem nebyla. Zkouším různé cviky a správné držení těla.. Když poctivě cvičím, tak se to zlepšuje, ale nyní když jsou děti malé, tak je to těžké.. ještě je hodně nosím, tak tím se to znovu zhoršuje.. budu ještě zkoušet. Věřím, že kdyby člověk měl ideální podmínky, tak by se to zatáhlo

lizzie001
9. zář 2021

@vesper Super, díky, ty podmínky určitě přijdou. 👍