Opakující se strach z RS (roky)

9. led 2023

Mam tetanii, vim o ni asi tak od roku 2008. Trapi me občasné brneni. Byla jsem s tim nekolikrat u neurologa, vzdy me jen proklepnul, jednou jsem byla na emg vysetreni. Nejakou dobu mam vzdy klid a vetsinou v období podzimu/zimy se mi objevi ruzne obtezujici priznaky, které ve me vyvolavaji strach z RS. Je to to brneni, brni mi jazyk, ruka, noha, ted mam v posledni dobe nutkani jit hned na malou, citim, ze musim jit rychle, nekdy si i rikam, ze snad divne vidim, sleduji manzela, dite a premyslim jestli je nevidím nejak divne, snad dvojite. Poradse divam a premyslim nqd tim. Parkrat me zabolelo hodne za okem. Byla to rychla bolest, asi do 5 sekund. Brala jsem asi 2× antidepresiva, vzdy po složité zivotni situaci ale mela jsem tendence je nasadit vícekrát. Myslim, ze ad by me zklidnilo, ale mam obavy, aby jen nezakryly nejaky muj zdravotní problem. U neurologa jsem byla naposledy na podzim, neshledal na me nic, napsal mi rehabky na ztuhlou pater. O tom mocovem mechyri jsem mu nerekla, tolik me to jeste netrapilo. Nejraději bych, aby me poslal na MR ci me proste radne vysetril. Obcas se mi i pletou slova, neurologovi jsem to říkala. Pry je to z uzkosti. Mam o sebe proste strach. Jinak dve deti, momentálně na md, hodně prace, malo casu na sebe.

petulkadodo
9. led 2023

Nepsala jsi tu stejný dotaz už před rokem? Pokud ti na ty stavy zabírají AD, tak to určitě není RS. Nevím, proč sis vybrala zrovna tuhle nemoc jako svého největšího strašáka. Jsou mnohem horší nemoci.

autor
9. led 2023

@petulkadodo taky nevím proc jsem si ji vybrala. Nebo vlastne vim. Protoze kdyz si dam do googlu brneni,tak mi vyskoci tady tato nemoc. A jo psala jsem to i loni. Rekla bych,ze se mi to vraci ty pocity ve vetsi míře na podzim, v zimě

petulkadodo
9. led 2023

Léčím se s RS už 10 a první, co mi po sdělení diagnózy zakázali, je googlit si RS. Internet je plný strašidelných informací, ale naprostá většina lidí s touto nemocí žije a funguje, aniž by jejich okolí poznalo, že jsou nemocní. Já taky žiju normální plnohodnotný život. Ty se v tom točíš pořád dokola. Buď si na neurologovi vydupej MR, ať víš, na čem jsi a nebo to řeš s psychologem (i pacienti s RS chodí k psychologovi, stav téhle nemoci taky hodně ovlivňuje psychika). Mně třeba na psychiku nejvíc pomohla jóga a meditace.

aarriel
10. led 2023

@petulkadodo presne, ja se lecim 15 let a ja sama jsem si zakazala googlit 😉

jijulka
11. led 2023

ty priznaky mas z tetanie, neurastenie. Kup si horcik, ten uzivej velmi pravidelne. A ber antidepresiva. AD nezakryji žádný problem který ma pricinu v tělesné nemoci.

autor
11. led 2023

@jijulka a co to nutkani na moceni? To může byt taky z nervu? Ja mam tendenci jit znovu k neurologovi jestli by me neposlal na MR. S tim,ze bych mu teda rekla o tom moceni. Ja se porad tocim v bludnem kruhu,mam o sebe strach. Docela ted i zapominam,pletou se mi slova. Jsem ted rok na rodicovske dovolené a posledni 4 mesice bych rekla,ze to na sobe pozoruji.

jijulka
11. led 2023

jo, to bych rekla k tomu. Neurologove RS poznat umi. Spis fakt jdi k psychiatrovi.
Jo a nezapomen, ze psychika je mocná, člověk kolikrat ma takový stres z nemoci az si tu nemoc vyrobí