Dobrý den, dcerka téměř 6 měsíců 12.12. Pozitivní moč na krev a bílkovinu a CRP 62. Nasazeny ATB Ospamox po 8 hodinách. Lék zabral, ale po doléčení 25.12. pro změnu covid pozitivní. A nyní od včerejška opět nález v moči + CRP 20. Nasazeny opět ATB, tentokrát Sumetrolim. Malou myji po každé stolici v umyvadle, je dobře oblečená, myslím že dost pije (cca 900-1000ml UM/denně). Už neví., co dělat ☹ maličká si toho užila za krátký život tolik, na svět přišla o 6 týdnů dřív, koncem pánevním s 2x omotaným pupečníkem a teď během měsíce 3x nemocná a 2x ATB. Máte někdo podobnou zkušenost a co vám zabralo, aby se to již neopakovalo :( děkuji
@zmrzlinka zatím jen pošle zítra sterilní moč na kultivaci 🤷♀️
@nikishkaaaa tak měl by malou poslat aspoň na sono ledvin.Druhej zánět u takhle malýho dítěte by měl řešit dětský nefrolog.To je běžná praxe.
@zmrzlinka zeptám se na kontrole. Děkuji za doporučení.
Držím palce.A bere malá nějaké probiotika?
Vyšetřit na nefrologii, už byste měli mít žádanku. Může mít reflux, to se z kultivace moči nezjistí. Já se s tím narodila.
@zmrzlinka ano, od narozeni
@malenka3 já vím, že se to z kultivace nepozná. A jak se řeší ten reflux?
@nikishkaaaa reflux se pozná speciálním vyšetřením s kontrastní látkou. Prvotní je ale sono ledvin. Řeší se to podle typu nálezu, u mě to bylo tak, že jsem brala trvalé ATB do 2 let (na reflux mimo akutní epizodu se berou nižší dávky ATB), jako dítě trpěla na opakované záněty močových cest. Srovnalo se to až v pubertě. Každopádně s malou to mám za sebou už dvakrát a už po té první epizodě mi řekli, že při druhé budou vzhledem k mé anamnéze indikovat další vyšetření. Máme zatím za sebou jen sono, kde se nic neukázalo a čekám na další epizodu. Snažím se s tím bojovat tak, že při prvním náznaku průjmu (po kterém se nám to stalo) nasazuju Uroval akut, kde je d-manoza. Takže jsme už třičtvrtě roku bez recidivy. Ale nemám tucha, zda to můžou tak malé děti.
@nikishkaaaa tak to je dobře.Jinak kultivace by se měla dělat před každým nasazením ATB na zánět či už močáku nebo močových cest.Hlavne u takhle malého dítěte.
@nikishkaaaa určitě se objednej na dětskou nefrologii.Je potřeba holčičku vyšetřit.Pediatr Vás nikam neposlal?