Oční trombóza a let letadlem. Máte zkušenost?

18. dub 2024

Ahojte, ma niekto s tym skusenosti? Moji rodicia by k nam mali prist do zahranicia. Let trva 2 hodiny, ale mame predvcerom nasli v oku malu trombozu. Isla k dr, lebo nevidela dobre na 1 oko. Dostala lieky, ale ma absolvovat kuru injekciami do oka.
Najprv ale treba ist k internistovi, aby dal papiere, potom naspat k ocnemu, aby vedeli POZIADAT poistovnu, aby oreplatila tie injekcie. Ako no komment.....

Zabudla sa ale opytat teraz od lekara, ci sa moze cestovat lietadlom, a akurat minuly tyzden sme objednali listky...

1pomnenka
18. dub 2024

Tak ať tam zavolá nebo tam napiš e-mail a hned budeš vědět. Nikdo tu neodhadne například rozsah poškození sítnice, neznáme její nález. 2 hodiny v letadle nic není, ale lékař může mít jiný názor.

esmeralda11
22. dub 2024

Ahoj🙂 napřed vysvětlení toho požádání pojišťovny. Nevím, zda jsou vaši v ČR nebo SR, ale u nás je to tak, že pacienti musí splňovat poměrně přísná úhradová indikační kritéria, jelikož léčba je drahá, výsledek ne úplně jistý a pacientů, kteří by ji mohli potenciálně využít je dost. Jsou tedy nastavena tak, aby byla uhrazena lidem, u kterých jsou studiemi prokázané nejlepší výsledky.
Co se té trombózy týče, je důležité si uvědomit, že je to důsledek špatně kompenzovaného interního stavu a že maminka má zjevně zvýšené kardiovaskulární riziko. Teď se to projevilo na oku a výsledkem je "jen" horší vidění jednoho oka, ale příště se může to samé stát i v druhém oku, v mozku, dolních končetinách, nebo se špatně kompenzovaný stav projeví mrtvicí nebo infarktem. A výsledek už může být fatální. Proto je třeba co nejdřív vyhledat internistu a nastavit správnou léčbu, aby se stav kompenzoval.
Co se týká samotného oka, nemyslím si, že by let letadlem mohl stav nějak zhoršit. Ale pokud jde o riziko trombózy jako takové a nutnosti ředění krve z interního hlediska, to už takhle říct nemůžu a měl by vám dát stanovisko on.

autor
23. dub 2024

@esmeralda11 ale z coho to moze byt? Nikdy nemala ziadny problem? Ja ked som bola na hematologii, zistili mi iba nepodstatnu mutaciu, ktora nic nesposobuje. Tolko povedal este lekar, ze sa tam jej nalepila zvnutra. Mava aj vonkajsie na oku, kedze robi nocne smeny pri pocitaci a velmi sa jej oci unavia. A nepouziva ani umele slzy.... Nemoze to byt z toho? My v rodine nemame ziadne taketo problemy. Nema ani vysoky krvny tlak, nema tlak ani v oku. Dnes bola u internistky a vsetko bolo v poriadku. Dali jej ten papier a ocna dr uz objednala aj tie injekcie.