Očkování proti Covidu při kojení. Jaký máte názor?

1. pro 2021

Hezký den, uvažuji, že se nechám naočkovat, abych případně snížila možnost horšího průběhu, byla jsem pevně rozhodnutá, ale znáte to, červík hlodá a můj praktický lékař se k tomu staví stylem "není dostatek klinických studií, ale ano, lze to" a já jsem stále na vazkach. Logicky si říkám, že očkování stimuluje imunitní systém matky a miminku jdou protilátky. Co vy? Jaký máte názor? Bohužel musím přiznat, že jsem k tomuto dospěla v moment, kdy po covidu totálně odpadli mladí lidé z mého okolí, kteří byli zdraví, s ničím se nelecili. A tím odpadli myslím hospitalizaci v nemocnici a velmi špatný průběh. A prosím o slušné chování, děkuji.

areh
1. pro 2021

Já jsem se nechala naočkovat,kdyz bylo synovi asi 9m. Konzultovla jsem to se 3 doktorama a všichni doporučili. Obvoďák to ještě spešl konzultoval s kolegyní. Žádnou reakci syn neměl. Kolem mě jsou všechny maminky taky očkované

autor
1. pro 2021

@areh Já kojím plně 5mesicni dceru právě a přiznávám,že jsem myslela, že mi to dr s úplnou samozřejmostí odkývne, což se nestalo a trošku mě to znejistilo, ale pořád jsem víc nakloněná k tomu se očkovat nechat.

mamikry
1. pro 2021

Je to na tvem uvazeni. Ja osobne jsem sla. Mam dve starsi deti, jedno ve skolce, druhe ve skole. Takze u nas byl covid jen otazka casu. A taky ano. Aktualne jim cela rodina prochazime. Vsichni mame lehky prubeh, vcetne babicky 60+. Nejhur jsem to odnesla ja, mela jsem dva dny teploty, max. 38,5. Ostatni ryma, unava a ztrata cichu a chuti. Kamaradka v mem veku se nakazila jeste pred ockovanim a slozilo ji to na tri tydny tak, ze malem skoncila v nemocnici, taky kojici mama, stihla, bez nemoci. Ockovat jsem se nechala hned po sestinedeli, aby se to do zacatku skolniho roku stihlo komplet. Krome tridenni slabosti po druhe davce, mi nebylo nic, malemu taky ne. Covid ale od brachy chytil, ac test mel negativni, ale priznaky stejne jako starsi, takze s ta protilatkama uplne nevim, mozna to bude individualni.

carameels
1. pro 2021

Možná moje blbost, ale já to teda nekonzultovala s nikým a sama jsem se rozhodla pro očkování při plném kojení. Nechci covid zažít znovu v takové míře, v jaké jsem ho měla. Syn měl při očkování 4 měsíce. Naprosto bez problémů. Pak jsem akorát říkala laktační, že jsem do toho šla… Tak mi řekla, že pokud jsem to tak cítila a myslela si, že je to správné rozhodnutí, tak jsem tím nic nepokazila. Už je to víc jak 3 měsíce a vše stále v pohodě.

autor
1. pro 2021

@mamikry Děkuji za názor, my máme kromě miminka školkáče, takže je to taky riziko. A přesně, jak píšeš, je to prostě loterie, co to s kým udělá.

mamikry
1. pro 2021

My mame kontakt jak ze skoly, tak ted ze skolky. Je toho ted opravdu hodne.

alcar
1. pro 2021

Ja bych do toho asi sla. Pres to MM se toho k diteti tolik nedostane a pokud ano, tak pres ten travici trakt se mu prilis protilatek nevytvori. A pokud ano, tak asi jedine dobre. 🤔

petralp
1. pro 2021

Já jdu zítra na první dávku a taky kojim. Dřív nebo později by mě to stejně donutilo a už to nechci odkládat

pavcatko
1. pro 2021

Já byla, když měl syn 5m a kojen snad nonstop 🙂 pediatr i praktik mi to oba doporučili ...

janety32
1. pro 2021

Já kojila 3m mimčo, vyplnila jsem to v dotazníku, co tam dávají, dr. si se mnou popovídal, dítě to neovlivní, spíš pro kojící matku že je to další zátěž, ale pokud chci, nic proti tomu nemá...Já i dítě bez reakcí 😉

goovana
1. pro 2021

Jsem plně naočkovana
Plně kojím
První reakce Teda byla šílená
Nicméně druhá už byla v pohodě
Malinký neměl sebemenší problém

pampeliska1313
1. pro 2021

Mně to gynekolog doporučoval buď ve druhým trimestru nebo po sestinedeli. Takže jsem šla jak jsem mohla.

efa1
1. pro 2021

Dceři byly akorát dva roky, ale kojená pořád hojně. Všechno proběhlo bez potíží, půjdu i na třetí dávku.

berta3
1. pro 2021

Byla jsem na očku, když bylo malému půl roku, první dávka v pohodě, po druhé dávce mi den nebylo dobře (zvýšená teplota, bolest svalů, únava). Kojime v pohodě dál.

barussska1
1. pro 2021

@goovana můžu se zeptar jaká byla reakce na první dávku?

fandysek_1
1. pro 2021

Také jsem šla při plném kojení půl ročního dítěte. Přežila jsem i únavu, bolest ruky a lehkou psychickou nepohodu. Přesně jak píšeš, obávala jsem se horšího průběhu nemoci.

andelka
1. pro 2021

Taky mám obě dávky, kojím teda už velké batole,ale často, přes den, na usnutí,v noci..Covid jsme měli všichni na jaře,i syn. Reakce první dávka slabá, druhá větší,ale oboje jen místní , nic závažného, a do týdne úplně cajk.

autor
1. pro 2021

Holky, moc děkuju za vaše názory. Přiznám se, že to jediné, co mě brzdí, je to, abych neublížila malé, taky kojím snad nonstop, má 5m, rostou zuby, mazec 😅. Ale mnohem více se bojím toho, že bych mohla mít horší průběh, nemohla kojit atd. Tohle riziko chci minimalizovat, abychom se jednou nemusely trápit nebo abych si nemusela říkat, že jsem se na to vykašlala. Proto ráda čtu, že jste se při kojení taky nechaly naočkovat.

marcicek84
2. pro 2021

Tvuj lekar ma ale pravdu a nic to nemeni na tom,ze ti tady napisou experimentatorky,ze reakce mistni,kdyz nikdo nevi co se projevi nebo zjisti v dlouhodobem horizontu...Fascinuje me,ze jeste pred dvemi roky by takove pouziti bylo zcela nemyslitelne a nikdo by to tehotnym ani kojicim nenabizel a ted najednou jsou tyto skupiny masivne presvedcovany sdelovacimi prostredky k vakcinaci a to hlava nehlava.Kazdopadne kdyz se setrely tyto hranice,jak rekl tvuj lekar,ano lze to,takze se musis rozhodnout sama.

katule1990
2. pro 2021

Já jsem se dlouho nechtěla nechat očkovat, manžel měl po obou dávkách hrozný vedlejší účinky, pokaždý 3 dny totálně KO a to jsem si při každonočním nespaní s dítětem nemohla dovolit. Ale dítě už mi spí konečně líp a přeci jen jsou ty průběhy covidu u mladších lidí asi horší než před rokem a šíří se to teď hodně, tak jsem změnila názor a očkovat se nechám (taky kojím). Příští týden jdu ještě pro jistotu na protilátky, abych se nenechala očkovat, kdybych je měla extra vysoké, s tím podle mě taky pak souvisejí ty horší vedlejší účinky vakcíny, snad všichni, kdo covid měli, měli horší vedlejší účinky, ten kdo ho neměl, tak jen bolest ruky.

me_druhe_ja
2. pro 2021

Pri kojení ano, v těhotenství ne. Mluvím o jakýmkoliv očkování.

rejalin
2. pro 2021

Ja jsem byla, když synovi byl rok (kojila jsem opravdu hodně). Měla jsem to požehnané dvěma doktory s tím, že zátěž je to především pro mě, když kojím. Obě dávky téměř bez reakce (pouze bolest ruky a u druhé jsem měla pár dní pocit, že na mě něco leze), syn byl v pohodě.

martulka88
2. pro 2021

Je to zcela individuální a je to jen na tobě. Já jsem "riziková" a i těhotná. Dva lékaři zásadně řekli očkovat až nebudu těhotná, protože je pro mne vyšší riziko problémů po očkování - v lednu jsme o syna přišli v 38tt a žádný lékař si nevezme na triko, že bych mohla o další miminko přijít. Covid jsem prodělala v těhotenství a měla jsem jen zánět nosohltanu. Naopak můj taťka, zcela zdravý chlap, málem zemřel. Muž očkovaný je a vlastně všichni v mém okolí. Nikde nechodím - jen k doktorům a nebo na procházky. Očkovat se nechám nejdříve po šestinedělí - TP konec února. A pokud covid ustoupí na jaře, tak pak bych se nechala očkovat na konci léta, ať mám protilátky na zimu.

andelka
2. pro 2021

@katule1990 já jsem covid měla, moje máma i brácha taky (ale měli jsme ho 7-11 měsíců před očkováním,ne nějak krátce předtím), a nic špatného. Hůř to nesl děda a manžel,ale ti podcenili klidový režim. Manžel se nechal očkovat v plné práci,před a po noční,a děda, který má už tak potíže s plícemi měl doma chlapy na rekonstrukci baráku a samozřejmě taky klid žádný,a pak měl zimnici, horečku..ne dlouho,ale i tak to nebylo nic příjemného.

marcicek84
2. pro 2021

A doporčuju stránku na fb zákony bohatství, čte tam paní Peková z odborného časopisu International Journal of Vaccine Theory, Practice, and Research takže je to ozdrojované, není to nic pěkného, rozepisovat to tady ale nebudu, ať si zájemci najdou a udělají si obrázek sami...

katule1990
2. pro 2021

@andelka Díky za zkušenost 🙂. My jsme covid měli bezpříznakově, manžel se nechal očkovat cca 3 měsíce potom a nežádoucí účinky fakt nic moc, jen tu ležel v horečkách, zimnicích, rukou ani nepohnul a klasický chlapský cíťa to není 😀. Myslím, že měl ještě hodně protilátek a proto se to stalo, ostatní v mým okolí byli po očkování celkem v pohodě, max. bolest ruky, únava, 1 den zimnice. Takhle delší dobu po covidu (jako u vás) už asi protilátky ani nebudou. Každopádně si je změřit jdu a jsem zvědavá, co vyjde 🙂.

autor
2. pro 2021

Díky všem na názory, už jsem objednaná, jdu hned v pondělí. Strach, že bych na tom mohla být opravdu špatně vyhrál nad riziky očkování. Přece jenom mám dvě malé děti, které jsou závislé na tom, abych fungovala. Cítím, že je to tak správně.

autor
2. pro 2021

A ráda bych podotkla, že jsem to dnes ráno řešila s laktační z Mamily a ta mi, kromě jiných věcí, jasně řekla, že pokud cítím, že je to tak správně, tak do toho mám jít, že případné nevolnosti se budou týkat mě, nikoliv miminka. Že k miminku jde zanedbatelné množství látky, kterou stejně zničí trávicí trakt dítěte. Kojit i nadále dle potřeby

andelka
2. pro 2021

@katule1990 je fakt,že manžel se očkoval 4-5 měsíc po covidu, u kterého neměl úplně lehký průběh. A to,že chodil normálně do práce tomu též nepomohlo. Měl dva dny únavu, teplotu..ale vždycky si šel lehnout hned jak se mu neudělalo dobře a během pár dnů byl v pořádku. Já jsem si dala očkování vždy na čtvrtek,aby bylo doma co nejmíň dětí,měla jsem málo práce a byl víkend v dohledu.

asutak
3. pro 2021

Šla jsem se očkovat, když malá měla 5 měsíců a je plně kojena. Vše oka. Jen po druhé dávce trochu únava, ale lepší toto, než aby mě to složilo, protože z lahviček pít neumí a nevím co by pak pila, kdybych skončila v nemocnici s těžkým průběhem. 🤔