Ahojky, nevím jak lip to nazvat. Ale musela jsem dost radikálně změnit svoje stravování, už je to cca 3 měsíce.
Omezuju se v sacharidech, protože mi diagnostikovali diabetes 2. Typ. Jim bílé maso, ryby, hromadu zeleniny. Nese to výsledky, váha jde dolu, cítím se lip, tělo vypadá lip. Ale ten absťák! Vím ze je to o změně životního stylu kompletně, ale furt mi to chybi.
Já jsem si cely život jídlo užívala, jedla jsem hodně a nezdravě. Jednoduchý cukry ve velkým, fastfoody 2-3x týdně, uzeniny, limonády. A dělalo mi to psychicky nějak dobře, proste takovej stav, ze když jsem jedla tohle jídlo, tak jsem cítila fakt uspokojení. :D
K tomu starýmu životnímu stylu se vracet nechci, nebudu, myslím, ze nejhorší mám za sebou. První týdny mi bylo i fyzicky zle z nedostatku cukru. Proto jestli tu je třeba někdo, kdo si tímhle procesem prosel, kdy vám prestal ten starý životní styl chybět ?
@95newmommy2020 já se na sebe naštvala teď přes coronu, kdy mi zavřeli fitko, šlo to ruku v ruce i s malého odstavením.. Tak jsem se vrhla na proteinovou dietu.. Jsou to téměř 3 měsíce (poslední 2 týdny jsem se vrátila na nějakých 1700 kcal na den).. A je pravda, že jsem si to přepnula v hlavě. Teď jim vyváženě, 4x týdně chodím cvičit a jde to.. Fastfood mi nechybí, sladké mi nechybí.. Chce to srovnat hlavu a hlavně zpočátku to je asi i abstak, jako když někdo kouří a zničehonic přestane.. Tělo dostane šok.. Ale ty tak už jíš 3 měsíce, to už nebude o absťáku ale o hlavě.. Zkusila bych k tomu přistupovat tak, že tohle není dieta, tohle jídlo si můžu dát, ale nechci.. Vždy když jsem si něco zakazovala, tak se v hlavě přeplo, a děsně jsem to chtěla sníst.. 🙈 Teď jídlo neřeším, jím, abych žila, aby mi fungovalo tělo.. A tím, že si nic nezakazuju, tak vlastně ani nemám nutkání to chtít jíst.. 😊
@95newmommy2020 taky jsem přešla z režimu fastfood/ chlast/ nedostatek spánku a pohybu na lepší. Cesta to byla dlouhá a nadělala jsem na ní plno zbytečností. Jako právě omezování sacharidů. Z toho jsou právě ty chutě a absťáky. Vy jako cukrovkářka budete mít určitě doporučenou denní dávku sacharidů. Takže doporučuji vážit přílohy a ty sacharidy za den si zkrátka spočítat. Plus samozřejmě přidat nějaký pohyb co vás bude bavit, tím se zlepší nálada a pohybem se zlepšuje i citlivost na inzulín. Jako u každé závislosti to nějaký ten týden potrvá. Ale můžu říct že dnes když si dám nějakou sladkou srajdu nebo fast food, tak už mi to ani nechutná.
Díky za odpovědi. 🙂) Teď jsem ve fázi, ze mám třeba chuť na sladký, tam hledám nějakou alternativu. Neustále čtu složení, v krámu stravim hrozny kvanta času. :D Hledat kokosovou mouku taky bylo zajímavý. Asi to bude lepší až se to ustálí. Jen to vydržet. Někdy mám pocit, ze by bylo jednodušší odvykat od drog než od toho jídla. :D
A mate fakt obdiv, ze to dáváte. 🙂))
@95newmommy2020 mě se dobře peče a erythritolem nebo xylitolem (ani jedno se nevstřebává do krve, a nezvyšuje tak hladinu cukru).. Jinak tyto speciální mouky objednávám na LC na dlani 🙂 držím palce, ale jsi dobrá 3 měsíce je dlouhá doba, ale určitě bych zkusila změřit přístup, že tohle nesmím, pak to totiž vážně nechybí 🙂
@95newmommy2020 hlavně pozor na jednu věc- nejsou nezdravé potraviny, ale jsou nezdravá množství. Takže to že třeba oříšky jsou zdravé ještě neznamená že se jich může sníst hromada. Pořád to jsou kalorie. Pokud zvládnete mít doma kvalitní čokoládu a dát si z ní jen kousek denně, tak je to lepší než jíst hromadu "zdravých alternativ" (s tou čoko bacha, někdo to nezvládne a sežere celou, takže to vůbec nesmí do baráku).
@pe_tu_ss_ka Jo dík to zkusím. To bude jednodušší objednat. 🙂) S tema sldidlama ještě zkušenost nemám, tak to muzu taky prubnout.
@piskoteka Jojo to je fakt. :D No z tou čokoládou je to naštěstí v pohodě. Koupila jsem 80% a to je takovej chutovej hnus, ze sotva dam jen kousek. :D
Ale aspoň jsem si uspokojila tu psychickou potřebu mít čokoládu.
V první řadě velká poklona, to nejtěžší máš za sebou. Takyse v posledních měsících snažím postupně měnit jídelníček a moje slabina jsou sladkosti. Takže dost přesně vím, co takový absťák obnáší. 😀 Už jsem párkrát "ujela", ale paradoxně mi to pomohlo. Zjistila jsem, že když si dlouhodobě držím vyvážený jídelníček a správné porce, tak takový jednorázový úlet nehraje roli. Váha mi i přes to jde pomalu setrvale dolů. Proti výčitkám mi pomáhá, že si úlet by sladkém vykompenzuji pohybem. Prostě když mlsám, přidám si ten den (nebo nejpozději ten následující, zkrátka co nejdřív) na pohybové aktivitě. Kamarádka tady z MK mě přivedla k heatu. Nikdy jí nepřestanu být vděčná, protože to je aktivita, při které se spaluje sakra dobře.
P.S. Až teď mi došlo, že jsem se nechala unést a nedošlo mi, že jsem v tvojí úvodní zprávě zahlédla zmínku o diabetu 2. typu. Tam nevím, jak to s příjmem cukru a pohybem přesně funguje, asi to nebude tak úplně jednoduché. A v případě spalovacích sportu asi zas budeš potřebovat pohlídat hladinu krevního cukru. Ale snad by poradil diabetolog, jak se s tím nejlíp popasovat a občas si malinko dopřát, když přijde slabá chvilka. Já se nechala unést komentáři holek a zapomněla, co jsem v úvodu četla... V každém případě držím palce. To dáš, máš krásně nakročeno!
@95newmommy2020
a nepomohlo by dat si neco nezdraveho obcas na chut?vyjmecne?treba v den vyplaty at to neni moc casto?ono uplne odpirani ti taky nemusi dlouho vydrzet,jednou to rupne a bude zle...
Jdi skvela, ze mas 3 mesice za sebou. Tezkorict, jestli je to to nejhorsi, nekdy paradoxne byva nejhorsi ta dlouhodobost, ne ten zacatek. To te nechci strasit, jen pripravit na to, at clovek neocekava rychle zlepseni, ulevu, ktera treba neprijde... Ja mam zkusenost trochu (duraz na trochu) podobnou - ze dne na den prisna dieta (prvorozene dite melo silnou abkm, takze najezd na eliminacni dietu, kde prvnich par dnu zijes pomalu z vody a pak daldi mesice pridavas par nejakych potravin... Prehanim, ale chapes). Ja teda mela jinou vychozi pozici,nikdy jsem srajdy nejesla, fasfood, limo atd. Ale bylo to cca 2 mesice po porodu, unavena kriticky, takze sladke jsem jela ve velkem,,treba velkybox pralin, celou nutellu atd. A najednou zit o vode a o chlebu (temer). Tvl, ja malem chcipla. Ale videla jsem vysledky a delala to pro decko, tak ta motivace byla ultra silna. Pak ale prave v nemoci prisel regres,cozpodle nutricni poradkyne je uplne ok,navzdory me diete u ditete vyrazne zhorseni a ja se sypala. Nevyspala, hubena jak lunt, bez coko a jeste to nepomaha. Pomohlo mi to, ze mi rekla to, co ja tpbe v uvodu. Nevzdavej to,drz se. U nas to trvalo 3 roky. Prezila jsem to 🙂
I ve světě zdravé výživy jsou jídla, která se vyrovnají nezdravým prasárničkám 🙂 Doporučuju třeba recepty z webu aktin.cz, využívají hodně různá náhradní sladidla. Inspirace je teď všude spousta, já mám ráda třeba banánové lívance nebo nanuk Míša má dobré složení.
Nevím, jak striktní máš omezení, ale bacha, ať to není "všechno nebo nic", i kompromisy jsou potřeba.
A když potřebuju psychicky nakopnout, poslechnu si podcast Marketa's vibes, to je skvělý koučink ke zdravému životnímu stylu.
Je mi jasný, že to nevydržím věčně a striktně, ale rada bych se ještě držela. Hledala alternativy nebo přepla myšlenky jinam. Trochu se bojím, ze je to jak s léčením alkoholismu. Kdy se alkoholik už nesmí dotknout alkoholu. Jinak co se tyče sportovní aktivity, tak tam to je ještě horší. Nemám moc kondici, jsem hned zadychana a zamota se mi hlava při větší námaze nebo rychlejším tempu. Takže zatím to vědu tak, ze prochazky, brusle, plavání. Ale ne nějaký extra výkony. 🙂)
Jsi dobra, ja bych to nedala... zrovna jsem sezrala tiramisu a k tomu jsem mela karamelove latte 😅🐷
@95newmommy2020 To vůbec nevadí, pozvolna budeš kondičku a výdrž vylepšovat. Je to i super motivace, když vidíš, jak se postupně lepšíš (a je jisté, že to uvidíš - právě v tom zadýchávání a výdrži se to promítne úplně nejrychleji). Lepší pomaleji, než to přepálit hned zkraje a motivaci ztratit. Jinak té paralely s alkoholismem jsem se taky hodně bála, shrnula jsi to naprosto přesně. Ale mně právě pomáhá, když nejsem úplně striktní a něco malého si dopřeji. Snažím se, aby to bylo naplánováno do dopoledne, protože tím dám tělu dost času, aby to do večera spálilo. No a ta kompenzace pohybem, ta taky výborně funguje. A když si takhle po troškách s rozumem dopřávám, tak pak nemám takové ty záchvaty, kterých jsem se bála, kdy doslova sežeru, na co přijdu.
@95newmommy2020 když jsem šla poprvé cvičit vloni na konci prosince, tak jsem myslela, že omdlim už při rozcvicce 😂 ale během zavření posiloven, jsem cvičila doma (Jillien Michaels ripped in 30days, 4 videa jsem si stáhla na ulozto. cz) a po měsíci a kousek, kdy nám otevřeli posilovnu, jsem na sobě hodně viděla, že mám větší sílu u výdrž.. Teď už udělám různé cviky, které jsem předtím vůbec nedala, nebo s nimi měla velké problémy.. Ale jestli chceš zkusit tu Jillien, tak je to každý den 30 minut, jedno video na 10 dní.. A fakt jsem viděla velký skok po těch 30 dnech.. Jsou to lehké cviky 🙂
@95newmommy2020 oprava je to Jillien Michaels 30 days shred. To ripped in jsem chtěla jet potom, ale to už mi otevřeli naší posilovnu 🙂 ale to je Roy taky super, akorát jsou to 4 videa a po týdnu je měníš.
Omezovat sacharidy je v pořádku, ale jenom ty nezdravé-jednoduché cukry, tzn. ty limonády, pak veškeré sladkosti, sladké pečivo, čokolády, všichni určitě víme, kde jsou ty jednoduchý cukry, samozřejmě ve všem, co nám chutná 😀. Ale omezovat komplexní sacharidy jako pečivo a přílohy (rýže, brambory, těstoviny) opravdu nemusíš, ba je to dokonce nežádoucí, akorát pak budeš mít hlad a málo energie a tu potřebuješ víš na co? Na sport. Zdravý životní styl není jen jídelníček, ale jde to ruku v ruce s pohybem. Ono i ten pohyb samotný pak způsobí, že budeš mít menší chuť na ta nezdravá jídla. Mysli na to, že tahle změna by měla bejt dlouhodobá, prostě natrvalo, takže i pro tebe únosná, tudíž občas si dát něco dobrýho nezdravýho je ok, pořád lepší než měsíc to striktně držet bez jedinýho prohřešku a pak se někde přežrat, mít z toho výčitky a ze vzteku se na to všechno vykašlat.
Jestli to chceš vzít opravdu vážně, nech si jídelníček zkontrolovat odborníkem (u tebe při cukrovce nutriční terapeut s vystudovanou lékařskou fakultou nutnost) a možná najdeš slabiny. Nejčastěji to je při "zdravé stravě":
- malý energetický příjem
- málo komplexních sacharidů
- málo vlákniny
- málo bílkovin
- deficit nějakého vitamínu či minerálu
@95newmommy2020 Na tvém místě bych zkusila najít si buď nějakého dobrého výživového poradce (co nedoporučuje výživové doplňky, ale je spíše víc psycholog) nebo dobrého trenéra, co rozumí výživě nebo dobrého psychologa.
Sama jsem jenom s psychoterapií absolutně automaticky změnila jídelníček, vůbec mně to nevadilo a tak nějak to šlo samo i s váhou. Jen jsem teda pak otěhotněla, únava... no, zase jsem nabrala ☹. Ty máš motivaci s tím diabetem - určitě by tě to mohlo namotivovat k tomu, najít si zdravé mlsání. Mimochodem - mě dříve 80% čokoláda přišla jako hnus. Teď si ji klidně a ráda dám.
Tu Jillien jsem i zkusila. Ale nevydržela jsem to :D Nějak sem si přišla nepatricne doma před TV cvičit. :D Ale to bylo i tím, ze na mě Koukal manžel a to vážně už jako né. Jinak jídelníček mám sestaveny z diabetologie, teda ne ze bych měla nastaveny co přesně jist. Jen nejakej ukazkovej jídelníček a jaký mám mít hodnoty a kalorie. Teď to mám i od nich nastavené redukčně. Mělo by se to pak pozvolna měnit i podle výsledku.
@95newmommy2020 já taky necvicim před partnerem 😄 vždy jsem cvičila ráno, když byl malý po snídani, nebo jsem se zavřela v pokoji, když dorazil partner z práce 🙈
@pe_tu_ss_ka Jo to opravdu nejde před tema chlapama. :D Jenže ten můj pracuje z domova, tak je to těžký, ho budu muset vyslat ven.
@95newmommy2020 jo tak 😂 no my se byli schopní i zhadat, když mi sestavil kruhový trénink doma, že něco dělám špatně, i když mě to tak učili v posilovně 🙄😂 takže pak jsem začala cvičit sama při notebooku.. No tak asi malého do kočárku a vyslat je na krátkou procházku 😄
Fast food je taková lábuž proto, že je velmi intenzivně vychucený a chtě nechtě si ho nacpeš vrchovatě plnou pusu, nejí se po společensky únosných soustech. Což je obojí celkem snadno aplikovatelné i na zdravou stravu 🙂 Zaměř se na precizní vychucení jídla, to jde i s pomocí koření, balsamico octa a dalších věcí, které se ti do "diety" v pohodě vejdou. A jednou za čas si dej do nosu a jez s prominutím "jako prase", prostě se pořádně nacpi. 🙂
@rebe Tak balsamico to je boží, to má i podobnej účinek na mozek, na uspokojení. 🙂
@95newmommy2020 A pak ještě kikkoman sójová omáčka!
Vydržela jsi tři měsíce, jsi fakt dobrá a nejhorší máš asi pravdu za sebou. Teď je na řadě druhá fáze: najít si to, co si budeš užívat místo toho 😉 (možná najdeš zdravé recepty, které budou taky uzivacka. Je jich všude spousta a spousta je fakt dobrých (a spousta ne). Možná najdeš aktivitu (sport, nebo třeba kulturu... Jít na výstavu místo mekáče může plně fungovat... A možná ta cesta povede jinudy.) Každopádně tahle fáze je fakt o naučení nových modelů chování a to trvá... Obvykle minimálně rok.
Držím palce. Dáš to 😉 .