Zdravím, od včerejška mám dost nepříjemnou bolest v pravém lýtku, je to podobné křečovité bolesti. Občas mi to vyzařuje do stehna a do chodidla.
Uvědomila jsem si, že tu bolest nemám poprvé, akorát jsem jí nikdy nevěnovala pozornost až včera, kdy jsem si o tom něco četla a dost často narážela na to, že to může být trombóza.
Důležité je dodat, že ta bolest je hlavně klidová, s chůzí až tak nesouvisí.
A ještě jedna věc - necelý rok zpátky jsem měla problém, že když jsem ráno vstala z postele a šla, bolela mě obě chodidla. Trvalo to, než jsem se rozchodila. Když jsem si lehla i přes den a pak zase vstala, opakovalo se to. Pak to ustalo a začalo zase až nyní. Nevím, jestli to souvisí a tou bolestí v lýtku.
Pro doplnění nekouřím, neberu HA a nejsem těhotná, asi před 7 lety mi zjistili cystu v pravém kotníku, občas bolí, občas ne, teď zase po nějaké době ano.
Zítra jedu na chirurgii, tak jsem sama zvědavá.
Je možné, že to je třeba od zad? Jsem totiž hypermobilni a dost často mi praská a krupe v pánvi, či v kostrči, zkrátka v té oblasti. Stačí abych se nepatrně pohnula, třeba nějak natočila nohu a už to jde. Tak si říkám, jestli to není z toho, jak to mám uvolněné. Děkuji za diskuzi.
Citovat
@lenerka1 Mně to právě bolí pořád, jak v pohybu, tak i v klidu. Volala jsem na pohotovost, ptz jsem četla, že to může být i po kovidu trombóza a že to může dopadnout blbě. Covid jsem měla dva týdny zpět. Takže jsem teda volala na tu pohotovost a tam mi řekli, že trombóza by se projevila spíš otokem, zarudnutím a že by ta bolest byla spíš taková, že bych se te nohy nemohla ani dotknout. Tak si říkám, doufám, že to nebude nic vážného.
@madeleine31 Tohle mi tvrdili taky.. No.. Ze tří trombóz jsem otok nohy měla jen u té třetí 😁 U prvních dvou nebyl otok žádný.. Zarudnutí jsem neměla ani jednou.. Ty první dvě ani nebolely nějak šíleně, dalo se to vydržet, cítila jsem spíš jen takový "tlak" v lýtku.. Ta třetí bolela hodně, ale nechala jsem to zajít tak daleko já, protože ze začátku jsem si říkala, že to trombóza nebude, páč jsem si už tou dobou píchala preventivně Clexane, ale hold to byla nedostatečná dávka.. Nemusí být otok, nemusí být zarudnutí a na dotek mě to taky nebolelo, na nohu jsem si normálně sahala i mačkala.. Takže.. Já bych kvaltovala na ultrazvuk, radši zbytečně.. Po Covidu se to bohužel fakt stává..
@nitii snad to do rána vydrží!!!!! Bolí mě i kotník, ale to s tím nemusí souviset
@madeleine31 To snad jo, já to vždycky řešila až po několika dnech, tu poslední snad až po týdnu bolesti, to už bylo ale fakt docela blbý, to jsem na nohu už nemohla skoro ani stoupnout a už byla teda i dost oteklá.. Ale i u těch dvou před tím jsem šla až po několika dnech a to byla bolest furt snesitelná a noha bez otoku.. Pořád to trombóza být nemusí, může to být opravdu od zad nebo jen namožena noha, ale trvejte na ultrazvuku lýtka a odběru krve na D-dimery.. Budu držet palce a dejte vědět, jak jste dopadla..
@madeleine31 Když máte nohu nataženou a přitáhnete jakoby špičku nahoru bolí to? Při došlapu totéž? Ja nohu třeba neměla nateklou ani trochu, naopak byla ještě hubenější než ta druhá. A červená taky nebyla, začala měnit barvu až tak týden po nasazení prášku, a to jsem s bolestí chodila 10 dní.
Jinak já jí pravděpodobně mám z antikoncepce ( brala jsem 10let) a covidu.
@madeleine31 jinak noha v klidu nebolela.
@nitii Určitě napíšu🙂 Teď jsem četla o chronické žilní nedostatecnosti a tam to sedí úplně - bolest v lýtku křečovitá, klidová, hlavně na večer, z chůzí nesouvisí. To jsem si říkala, může být také ten problém. Teoreticky vzato i problém v SI kloubu, pánev mi porad krupe, jen jsem se pohla na posteli a předsunula nohu. Jsem hypermobilni. Ale zase je mi divné, že by to šlo přímo do lýtka a ještě jednoho.
Zítra budu chytřejší.
@madeleine31 já Teda asi taky patřím mezi výjimky, trombozu jsem měla 2x a otok ani jednou, a to poprvé byla fakt velká... bolelo to dost, ale spíš už tak 4.den bet léčení- první den jsem byla na utz, ale neměl dobře rozlišení, tak mě propustili, že to nic není. A nohy jsem se dotknout mohla, jen se na ni nešlo postavit 🙂. A nejpřesnější je ten utz, jinak já jsem taky atypická- nepila jsem, nekouřím, bez HA a geneticky pak vyšlo vše negativní.
@madeleine31 jinak doporucuju na noc ovládat obinadlem (ne moc utahnout), mělo by to ulevit, pokud je to tromboza
Já mám teda genetickou zátěž - leiden a protrombin, obojí heterozygot, jinak jsem taky bez HA, nekuřák.. Ale každá z těch tří trombóz byla něčím vyprovokovana - první po operaci kolene, druhá po úrazu kolene (jen jsem si ho podvrkla a pár dní jsem chodila o berlích, abych nohu šetřila, ale na trombózu to stačilo), ta poslední byla v prvním trimestru těhotenství, tam jsem měla už preventivně nasazený ten Clexane, ale nízkou dávku no..
Na bolesti lýtka jsem už díky těmhle zkušenostem hodně opatrná, pokud bolí jen jedno lýtko, čekám do druhého dne a pokud se bolest nezlepší, letim na pohotovost.. Radši jsem tam za hysterku, než to podcenit, trombóza bohužel není sranda..
Tak dejte zítra vědět, jak jste dopadla, držím palce 🍀
@nitii Tak trombóza vyloučena na sonu. Prý je to spíš svalová záležitost. Dva dny mám mít obinadlo a lioton, v pátek kontrola a eventuálně by se doplnilo neurologické vyšetření.🙂
Trombóza by měla bolet nepřetržitě, pokud není noha oteklá, bude to tou páteří. Měla jsem totéž, pro klid duše jsem se nechala vyšetřit, dělal se nějaký krevní test, byla jsem klidnější, začla víc cvičit na záda a vše se srovnalo.