Najednou 5 kg nahoře za měsíc - i když cvičím a hlídám se

nika121
7. led 2019

Ahoj všem, potřebovala bych poradit. Dnes jsem se po měsíci vážila a mám o 5 kg více a to jim v podstatě pořád stejně jak jsem zvyklá. O Vánocích jsem sem tam ochutnala kousek cukroví (peču zdravé), na večeři jsem si dala maličko br. salátu a menší řízek. Denně chodim 11 km na procházky a obden cvičim doma. Nějak se mi nechce věřit, že bych z tohohle přibrala jen tak 5 kg. Jsem z toho nešťastná.

mona91
7. led 2019

A nemáš třeba před MS nebo kolem ní? Já to mívala z takového toho nafouknutí rozdíl i 7kg. Ale jako za měsíc přibrat 5kg není úplně na hned a není to nějak šílená hodnota. Může to být třeba i voda, nejsou ti malé prstýnky nebo oteklé nohy?

nika121
autor
7. led 2019

@mona91 Já díky své nízké váze MS nedostávám, bohužel. Ale v době, kdy jsem ji normálně ještě měla, tak jsem přibrala max 2 kg. Oblečení taky dopnu, otoky taky nemám.

mona91
7. led 2019

@nika121 zkus vlézt i na jinou váhu, mě ve váze se porouchalo nějaké číslo a ukazovala nám od deset kilo míň. To jen takovej nápad co se nám stalo. Ale to je tedy zvláštní pokud je jídelníček stále stejný z hrstky salátu a miniřízku člověk nepřibere 5kg. Kor jestli máš extrémně nízkou váhu.. co nutriční terapeut u toho jsi nebyla?

radullah
7. led 2019

Co štítná žláza? Ta u mě dělala šílený váhový skoky behěm pár týdnů, má na metabolismus velký vliv

tulikiss
7. led 2019

@nika121 tak ono zalezi jak jis normalne, pokud pises ze mas tak nizkou vahu ze nemas MS tak asi jis opravdu hodne malo a v takovem pripade je mozne, ze pokud si zacala jist o trochu vic tak tvoje vyhladovely telo naprosto vsechno ulozilo, protoze se boji ze zase bude hladovet. Jestli jist bezne malo, tak mas naprosto spomaleny matabolismus a pak opravdu staci snist to co pises a priberes.

ah1234
7. led 2019

@nika121 preco si nestastna ze si pribrala, ked mas nizku vahu a kvoli nej ani nevas MS ?? AKo chapem, zeby si bola znepokojena, ale nestastna ??

malinkaelinka
7. led 2019

Mě váha lítá +- 3 kg jen v rámci dne, stačí se nevykakat, víc najíst, pořádně napít a ejhle už to lítá... proto se váhou neřídím, pravidelně se měřím a dělám si srovnávací fotky a nejlepší ukazatel je pro mě oblečení. Jak mě oblíbená sukně tlačí v pase, vím, že se něco děje. Ale pokud jsi tak hubená, že nemáš ani menstruaci, tak bys spíš měla být ráda, pokud jsi opravdu přibrala.

ah1234
7. led 2019

@malinkaelinka ja ma to iste, rano vykaka vazim 46 a navecer nacpana 49 uplne v pohode :D

berenika39
7. led 2019

Ahoj, kolik ti je?

urtica
7. led 2019

@nika121 Nemenstruuješ kvůli nízké váze a jsi nešťastná, protože jsi přibrala 5 kg? Rozumím tomu správně, nebo mi něco uniká?!

nika121
autor
7. led 2019

Je mi 20. Jinak váha váží dobře, nedávno jsem byla u dr na kontrole a váha ukazovala stejně. Tam problém nebude. Jim tak akorát bych řekla, ale hodně dbám na zdravou stravu. Takže asi nejspíš také vidim problém v tom, že tělo takto zareagovalo na jídlo a cukroví, které po zbytek roku nejim.

urtica
7. led 2019

@nika121 Já tedy vidím úplně jiný problém...a závažnější...podstatně závažnější...

nika121
autor
7. led 2019

@urtica Který?

urtica
7. led 2019

@nika121 Vyplývá z mého předchozího dotazu - nemáš ms kvůli nízké váze, jak píšeš - přesto jsi nešťastná z toho, že jsi 5 kg přibrala..

cilkat
7. led 2019

Píšeš, že nemáš MS kvůli váze, to znamená že hormony rozhozený budou skoro určitě. Mě tohle (skokový přibárání) dělala těhotenská cukrovka... Cukrvka se dá poměrně snadno vypěstovat i nízkou váhuu a intenzivním cvičením. Zkus si nechat zkontrolovat cukr.

jednaholkaa
7. led 2019

@cilkat Souhlasim. Asi je to mimo tema a nic mi do toho samozrejme neni, ale pokud nemas MS, tak zdrava bohuzel nejsi, nehlede na stravu a prochazky.. Resila bych to u lekare.

nika121
autor
7. led 2019

Tak třeba když jsem teda takhle přibrala, tak se MS vrátí

cilkat
7. led 2019

@nika121 Bylo by to jedině dobře. A taky pomalu přibírat dál (1-2kg za měsíc by bylo super), ale pokud si fakt nejsi vědomá žádné stravovací změny, fakt bych to probrala s doktorem... prudkej výkyv váhy neznámého původu je vždycky špatně. Ta cukrovka je u toho ještě vlastně celkem dobrá varianta (tu doktoi uměj poznat a pracovat s ní).

urtica
7. led 2019

@cilkat Možná se pletu, ale z kontextu se mi zdá, že se slečna nestravuje úplně normálně a tam je pak ten velký výkyv váhy jen tím, že se trochu víc najedla, opravdu možný - i bez další zdravotní komplikace (píšu taky z vlastní zkušenosti). Samozřejmě je lepší to vždy probrat s dr., ať už je ten problém v těle nebo v hlavě - bylo by dobré ho řešit.

dagmar_hribek
7. led 2019

Pokud mas tak nizkou vahu ze nemáš MS tak to je docela pruser ne?pokud neni MS tělo přestává hormonalne fungovat a ano je mozne ze 5 kg udelali vánoce.pokud jsi jedla silně pod svuj bazalni metabolismus coz bych tomu věřila a najednou jsi pres vánoce navysila kalorie tělo na to zareagovalo vse uložilo pro pripad ze zase bude hladovet.pokud zbytek roku jis sice zdrave ale málo tak věr ze kterekoliv navýšení kalorií tělo zaznamema.proto i ruzne drasticke diety, sice vedou k ubytku ale sebemensi narust kalorii a vse je zpátky.ale hodne udelaji i odpadni latky, obsah střev, voda, je hodne faktoru co ovlivní váhu.5kg nutne nemusí znamenat 5kg tuku.

irena1111
7. led 2019

Uzobla jsi zdravé cukroví, měla jsi trošičku br. salátu a menší řízek, máš tak nískou váhu že nemáš ani MS? To je docela drsné čtení. Absenci MS bys měla určitě řešit s dr. protože to není rozhodně normální a může to značit zdravotní problémy. A pokud jíš během roku málo ateď sis dle tvých slov dopřála tak tělo klidně mohlo zareagovat takovým přírůstkem ale taky to může být jiný problém. Určitě by bylo na místě udělat krevní odběry, zkouknout štítnou žlázu a cukr.
Můžuu se zeptat kolik vážíš? Nebo alespoň jaký máš BMI?

nika121
autor
7. led 2019

Před Vánoci jsem byla na odběrech + mi udělala doktorka na přání biochemickou analýzu a krevní obraz a vše bylo ok i štítná žláza. Měla jsem 42,5 kg a teď mám 48,5 kg. Pořád tomu nemůžu uvěřit

nika121
autor
7. led 2019

Pardon, mělo tam být 47,5

irena1111
7. led 2019

@nika121 To je teda sakra málo. A kolik měříš?

berenika39
7. led 2019

@nika121 a proč tomu nemůžš uvěřit? pokud máš problém s poruchou příjmu potravy, což máš, mělo by to pro tebe být dobré znamení, že bude lépe, co? tohle je záležitost pro psychologa, nenechej to zajít daleko. napiš do ip, mám , bohužel, blbou zkušenost.

dokument
7. led 2019

@nika121 a nejsi spis podvyzivena? Ze mas tak nizkou vahu, ze nemas ani menses. To neni uplne v poradku. Pak se uplne normalne trosicku najis a telo to chce dohnat. Nebo taky muzes mit poruchu vnimani sebe sama. Kdyz ti vadi, ze pri vaze, kvuli ktere pak nemas menstruaci, jsi pribrala. To bys mela spis jasat. A je to urcite 5 kg? Neni to 0,5 kg? Jde o to zda to vnimas realne. Jinak radoby zdrave cukrovi...chacha, zadne takove neexistuje. Vzdy v tom je nejaky obsah cukru, treba prirodniho, ale porad je tam cukr a taky casto tuku. Ja jsem videla jednou varit jakousi pani v Sama doma, varila detem s ADHD, jidla a dezerty bez sacharidu, ale bylo v tom ohromne mnozstvi tuku. Tak kdyby se v tom zhlidla nejaka dietarka, tak asi splace nad vysledkem 🙂

odula
7. led 2019

@dokument to asi nesplace. Naopak. Primární problém při dietě nejsou tuky (notabene -záleží na tom jaký ) ale právě cukry.

odula
7. led 2019

@nika121 můžu se zeptat kolik meris? Jestli mi to uteklo tak pardon

nika121
autor
7. led 2019

@odula 155

dokument
7. led 2019

@odula a nemelo by to byt vse v rovnovaze?