Nádor. Dá se to zvládnout?

21. pro 2024

Dobrý den, prosím velmi dobrému kamarádovi našli agresivní invazivní zhoubný nádor.
Měl někdo? Jaká je asi prognóza, bojíme se nejhoršího.
Bude zahajovat léčbu - celková chemoterapie, následně operace a odstranění močového měchýře. Pravděpodobně pak následně vývod, ještě je i nějaká možnost plastiky z tlustého střeva, ale nevím jak se rozhoduje která z variant to bude
To slovo agresivní je hrozný.
Chápu, že záleží jak jeho tělo přijme léčbu.
Zná někdo někoho kdo to měl? Jak to zvládl? Dostal se z toho? Co jsem pročítala tak jsou dvě verze. Buď je šance vysoká nebo je to druhá forma a šance na vyléčení malá.

Teď přes Vánoci se toho děje okolo mě moc. Dnes už jsem ani nespala 😥

konidana
21. pro 2024

Presnou prognozu a vyvoj neumi odhadnout ani zasveceny osetrujici onkolog. Kazdy reaguje jinak. Fyzicky i psychicky. Ale muj skorotata (mamky pritel) mel nador. Prosel chemotepii i opareci, nevim uz v jakem poradi. Trvalo to asi 2 roky mozna o kus dyl. Vzali mu kus streva i cely mocovy mechyr i okolni tkane a uzliny. Ma 2 vyvody, jak ze streva (nevim jakeho) i moci. A nedavno byl uznany jako vyleceny. Vyvody ma teda uz nafurt. Je v duchodovem veku a zvladl to.

konidana
21. pro 2024

Jo a nic necti, zbytecne te to bude stresovat.
Jestli nema vzdalene metastazy, tak sance je vzdy😘
Zejmena kdyz je mozna a planovana operace. Proste to odstrani a hotovo.

autor
21. pro 2024

@konidana to je skvělé, že to takhle zvládl

autor
21. pro 2024

@konidana to zní nadějně 😉 - pro uklidnění je to dobré. šance je vždy.

leila7
21. pro 2024

Ahoj a kolik je tvému kamarádovi let?

autor
21. pro 2024

@leila7 58

rajdamajda
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
autor
21. pro 2024

@rajdamajda děkuji

leila7
21. pro 2024

Ahoj mela jsem tatínka který měl rakovinu močového měchýře nikdo nic nezjistil jen ho boleli zada a dost často krvácel jenže pak se objevili metastáze které mu vystřelili až k páteři a bylo.nevylecil se dostal ještě covid z minuty na minutu byl ležák.bylo mu 70 let bojoval ale bohužel od zprávy ze má rakovinu a metastázy žil 4 měsíce ale z toho přes měsíc byl v nemocnici.jinak byl čiperný nic mu do té doby nebylo nevěděl vubec nic.kdyby něco tak napiš ať to neřešíme tady.je mi kamaráda moc líto ale třeba bude mít větší štěstí.

merope
21. pro 2024

U každého nádoru záleží, jak rychle se na něj přijde. Proto se u žen doporučuje pravidelné samovyšetření - a pokud si v prsu něco nahmátneš, tak šup rychle k lékaři. Máme v širší rodině mnoho onemocnění rakovinou a všichni to měli nalezené včas, takže se vyléčili (ač teda ta chemoterapie je dost záhul na tělo a mozek, takže to prostě zhorší život i trošku hlavu, bohužel).

Blbé je, jakmile se přidají metastázy.

A mimochodem nejhorší v okolí byl nezhoubný nádor na blbém místě - tam byly ty prognózy úplně šílené (ale nakonec je to jakž-tak nějak vyřešeno, ač to teda zlobí, ale už neohrožuje na životě).