Ahoj, mam dotaz. Můj dlouholetý gyn se zdá býti už unaven profesí, vždy byl perfektní a pečlivý, ale na poslední kontrole našel myom, ke kterému mi prakticky nic neřekl, vlastně vůbec nic a na mé info (aniž by se ptal) ohledně bolestí v podbřišku občasné ad malých problémů nijak nereagoval.. Vypadla jsem z ordinace překvapená, bez informací.. Objednala jsem se jinam, kde neberou preventivní péči, ale přímo kontroly nebo konzultace při problémech, ale chci se zeptat i tady. Zkušenosti s myomem ? Ani nevím, zda je v děloze nebo na nebo vedle, nevím nic... jedinou info počkáme rok a uvidíme.. Vy jste byly třeba na častější kontrole ? Nebo se začaly léčit ? Nejsem těhotná a ani už nebudu, myom se objevil asi před rokem.
Myomy mám a skoro celý život jsem měla. Nezhoubné útvary, mě potíže nikdy žádné nedělaly. Jeden čas mě trochu tlačili do operace, že rostou, tu jsem zavrhla hned a žiji s nimi v souladu dosud. Už jsem po menopauze, to se pak rapidně zmenšily a taky jsem pila nějaké bylinky od pí. Kamenické. Pokud Ti nebudu dělat problémy, dá se s nimi v pohodě žít.
Male myomy, asi tak do 3 cm se neresi.. Mame je po tricitce a/nebo po porodu kazda druha. Pokid nezpusobuji extra silne krvaceni pri ms, tak neni nutne s nimi cokoliv delat.
Chodila jsem 2x ročně, pak 1x a nakonec sám zmizel, byl malinký. Když to není na operaci, nebo moc nekrvacis během ms, tak se jen sleduje. Jsou v lékárně bylinné směsi na myomy. V hlavě je to touha po dítěti.
Dekuji vsem ! (Touha po diteti, hmm, to me nenapadlo, byt to tak tedy je, ale holt kdyz se zacne s detmi “pozdeji”, tak uz moc rozsirovat rod nejde).
Pokud konzultaci, pak v poradně doktora Máry. Není v Evropě většího odborníka, než je on. Ale jistotu jeho péče máš jen když jdeš k němu do ordinace, která nemá smlouvy s pojišťovnami a za konzultaci se platí 3000. Jinak dělá u Apolináře, objedná i tam, ale není jistota, že bude zrovna v ambulanci on. Já u něj byla, odeslal mě k němu můj gynekolog, myom na vnější straně dělohy velikost dle mého gyn 7 cm a rozhodně k operaci, možná už k hysterektomii (byť mi nedělá žádné problémy). Dle doktora Máry má cca 5 cm a pokud nemám problémy, není důvod operovat a vyndavat v 32 letech dělohu už vůbec ne.
Myomy jsem měla dlouhou dobu pak jeden začal růst a nakonec šel i s dělohou ven, Ale nebyla to otázka měsíců, ale let, vždy ho gynekolog jen kontroloval při preventivních prohlídkách. Ve chvíli kdy se začal zvětšovat jsme zvolil léčbu prášky, která k ničemu nevedla takže konečnéé řešení bylo hysterektomie. Myom u mě bydlel cca víc jak deset let.