Ahoj holky, ženy 🙂
Snažím se zhubnout a nějak to nejde,přestala jsem kouřit asi tak 4 měsíce už nekouřím, měsíc už neberu antikoncepci,2 měsíce nesladím vubec,jím málo a často,pohyb mám taky,jezdím s kámoškou na kole a někdy si i zaběháme,a doma si taky trošku pocvičím a s dětima honička taky někdy stačí ale váha ne a ne dolu ba naopak nahoru. Mužu mít štítnou žlázu?
Štítnou žlázu máš, jako každý, to, jestli ti funguje dobře nebo ne zjistí lékař, stojí za to si nechat udělat vyšetření, u praktického lékaře.
Pravděpodobnější ale je, že sice jíš málo a často, ale ne věci, které mají menší energetickou hodnotu, než je tvůj výdej - super že sportuješ.
Nezdá se to, ale každé jídlo si zapiš - kolik čeho, mrkní na net na enregetickou hodnotu a sečti. Stačí to dělat dva tři běžné dny a sázím boty, že to bude o hodně víc, než bys měla jíst na to, abys ubírala na váze.
Držím palce, jediná cesta je přesně znát svůj příjem - hodnotu - a držet takovou hladinu, abys hubnula.
vyřaď lepek a zhubneš raz dva moje zkušenost 😉
@eva89pouzarova Problém samozřejmě se štítnou žlázou mít můžeš, zajdi si na odběr krve a uvidíš.
Nicméně proč vlastně píšu. Jednou jsem náhodou zapla v televizi pořad Jste to co jíte. Byla tam holčina, která trpěla nadváhou. Nebylo to teda nic tragického, ale nějaké to kilo navíc měla. Její životní styl byl neustálý sport, takže pohybu měla dost no a co se jídla týče, tak sice nebyl to ideál, ale že by se přežírala tak to taky ne. No a světe divse, holka taky spíše přibírala než aby šli kila dolů. V podstatě se zjistilo, že její denní příjem kalorií není dostačující a nový jídelníček byl kalorický vyšší než ten její původní. Ovšem holčina se novým jídelníčkem moc netrápila, občas něco nahradila něčím jiným než měla a váha šla pořád nahoru. Jakmile si to v hlavě srovnala a začla se daným jídelníčkem řídit, tak váha šla konečně dolů.
A proč to píšu? všichni co se snažíme zhubnout (včetně mě) si myslíme že když omezíme jídlo, budeme se více hýbat, tak že zhubnem. Ovšem tenhle díl pořadu mě přesvědčil že to tak ne vždy musí být. A co se vysazení lepku týče, tak známá přišla s tím, že její kámoška vysadila lepek a zhubla. Takže taky vysadila lepek a ejhle - u ní to prostě nefungovalo. Takže každé tělo funguje jinak. Být tebou když se potvrdí že máš štítnou žlázu v pořádku a pořád budeš chtít zhubnout, navštiv výživového poradce. Zatím všichni o nichž vím z okolí že tam byli dosáhli kýženého výsledku. Ovšem jak všichni tvrdí, je třeba striktně dodržovat jídelníček. Což ne každý je schopen (včetně mě).
Štítnou žlázu si nech zkontrolovat, to stojí jen odběr krve.
Ale hlavní faktro vidím v tom, že´s přestala kouřit - to se pak nabírá velmi snadno i 10 kg a jde to špatně dolů, takže to chce čas. Každopáně GRATULUJU k tomuto nelehkému kroku a nevzdávej to kvůli váze, ta půjde dolů.
Druhý faktor je ta vysazená antikoncepce, opět zásah do hormonálního systému, na který může tělo reagovat obalováním tukem nebo zadržováním vody.
Za mě: omezit sladkosti, bílé pečivo, jíst spíš ráno, oběd, odpol a večer už minimum a spíš prostě lehčí jídla (zase se nestresovat, stres může mít kontraproduktivní vliv, prostě když máš hlad, najez se), těžší jídla na ten oběd, o knedlík míň než jindy, trochu míň těstovin než jindy, jíst spíše do polosyta než úplně syta (a určitě ne se nacpat, co to jde), žaludek se trochu stáhne a tělo si zvykne využivat toho víc. Ovoce zeleniny si dej, co hrdlo ráčí, sezona před náma... Sýr, jogurt, maso... Do omáček stačí v pohodě mlíko nebo i bez mlíka, když je dobrý základ, dost zeleniny ap., bez mouky, do špenátu necpat strouhanku... nesladit čaj (když už, tak medem, ne cukrem), prostě taková opatření, která nebolí, ale vliv mají 😉
A ano, zachovat pohyb a sport, i kdyby jen chůze - pro člověka nejzdravější, takže třeba dobré botky do práce, tam si nechat nějaké hezké na přezutí, a chodit kus pěšky, jestli je někde hezký kousek, třeba cestou z práce, pokud to není přes centrum Prahy.
Dobroty omezit - brambůrky, čokoládu, oplatky... naučit si spokojit s malým kouskem má u mnoha lidí lepší efekt než vyloučit úplně a pak zhltnout tabulku při absťáku. Ale někdo radši chuťové buňy nedráždí.
no ono neni dobre taky jist malo ale jde o to jist pravidelne! kdyz se kouri tak se naopak zhubne..... pokud se bojis (mate v rodine atd) te stitne tak zajdi k obvodni a rekni si at ti na to vezme krev, za to nic nedas!