Krásný den. Mám zdravou, krásnou, šikovnou 3 měsíční dcerku. Hodného a milujícího partnera, krásný domov, ale z ničeho nedokážu mít radost. Často přemýšlím jestli by mi nebylo lépe samotné, přitom dcerku miluji. Partner se snaží a já jsem na něj někdy nepříjemná, nezvládnu se radovat. Dřív jsem byla pořád veselá a měla radost z maličkostí. Bojím se vyhledat psychologa protože bych to musela říct i doma. Myslela jsem že to přejde a nic. Bývají lepší dny. Jsou někdy i takové kdy mám chuť sednou do auta, odjet někam daleko a být jen sama.
@sigyn Malá je úplně skvělá, od narození kromě potíží a kojením žádný problém, teď už má jen UM a jsme v klidu obě. Někdy mám fakt pocit, jestli jsem se rozhodla správně. Přítel mi hodně pomáhá a mám pocit že si toho nedokážu vážit jak bych chtěla.😢
Ja jsem měla tyhle pocity prvních 6m. Zlomilo se to nějak kolem toho 7, kdy i malý začal být více interaktivní, já se konečně zaběhla a začala jsem zvládat víc věcí. U mě to hodně způsobilo takové to zastavení života ze sta na nulu, malý byl dost náročný a v podstatě jsme měla minimální možnost dělat cokoliv krom něj. Teď už kolikrát vydrží i 10min na zemi, tak je to lepší.
Nicméně pokud tě to trápí hodně, tak bych neváhala za někým zajít. A stejně tak bys to měla říct i partnerovi doma, že máš takovéhle pocity. Zdůraznit třeba, že on za to nemůže, ale že se prostě tak cítíš. Určitě tu částečně pomůže i to, že o tom budete mluvit, že tě podpoří 🙂
Tyto stavy nejsou žádná výjimka.
Porod a velká životní změna po něm...k tomu se někdy přidá i únava nebo nevyspání. Hormonální hladina po porodu se ustaluje nějakou dobu, kojení je také trošku jiný než běžný stav. Pokud už ale nekojíte a je to tři měsíce po porodu, tak to nemusí moc souviset s endokrinním systémem.
Doporučila bych nic si nevyčítat a nehledat konkrétní a logický důvod. Deprese žádný konkrétní/logický důvod mít bohužel nemusí 😉
Pokud se necítíte na to, sdílet to doma, tak je i možnost přijít na konzultaci i s miminkem.
Psychologa vyhledej, ulevi se ti. Nejlépe v kombinaci s psychiatrem.
On příchod dítěte je velká změna, která vám obrátí život vzhuru nohama, takže tyhle pocity jsou časté. Ono se to zlepší až bude dítko trochu aktivnější (cca v půl roce)