Může to být alergie?

martulka88
12. kvě 2023

Nesetkal jste se někdo se svěděním celého těla (pod kůží) a občasné otoky obličeje a co to bylo?
Již zhruba 10let jezdím na alergologii. Když mi dělaly krevní testy, tak jen lehce vyšly roztoči a jinak nic - nevim, co vše dělala za testy (myslím si, že jen klasicky základ, co se dělá na ruku - museli odebrat krev, jelikož moje tělo nereaguje na ťupliky na ruce). A tak mi dr.napsala cezeru, kterou beru denně. Když jsem jeden den vynechala, hned přišlo úmorné svědění. A když jsem se podrbala, nejen, že to nepomohlo, ale vyskákala kopřivka, která do hodiny zmizela. Dělala mi tehdy i rozbory s mými léky ( na crohna), které jsem brala a negativní. V úterý jedu na roční kontrolu a chci si nechat udělat znovu testy, ale nevím, jakým směrem ji nasměrovat (kvůli tomu mám cezeru vysazenou a ty stavy svědění jsou pro mne peklo).
U našeho syna, má 15měs., byla zjištěna ABKM ve 3měs. a tak jsme byli odeslání k místnímu alergologovi - shodou okolností syn mé alergoložky. Říkal, že se v roce 2018 měnil postup v testování a že by doporučil udělat nové testy - já totiž nevím, na co tu alergii mám, jen zobu cezeru. A připadám si jak blb, když se mne lékaři ptají na anamnézu a řeknu alergie, ale nevím na co 🤔 A ráda bych to fakt věděla, i kvůli synovi.

martt
12. kvě 2023

@martulka88 Já mám potravinové alergie a intoleranci beru taky cezeru. Z krve mám prokázáno alergii na jahody a kávu. Ale nesnesu více druhů ovoce ,zeleniny, med( u něho mám velkou reakci ) tak ty krev vůbec neukázala. Kdyz jsem se na to ptala doktorky tak říkala, že se jedná o intoleranci a tam je to těžké z krve prokázat jestli to tak opravdu je nebo není.

martulka88
autor
12. kvě 2023

@martt A jak se ti to projevuje? Je divné, že to musí být něco, s čím přijdu do styku každý den, protože kdykoliv jsem se pokusila nevzít si cezeru (i třeba v těhotenství či po porodu), tak reakce byla ještě týž den večer (léky beru ráno). Mám u toho i brnění rtů a jazyka. Nemohu jen tak cokoliv vysadit, abych zjistila, zda to třeba není lepek, mléko apod., kvůli crohna. Loni jsem držela bezml.dietu měsíc, když jsem kojila malého a díky několika faktorům, se mi rozjel relaps, který trvá defakto dodnes. Samozřejmě, kdybych zjistila, že mám alergii na to či ono, tak to vyřadím. Moje mamka má alergii na kovy, kromě zlata, ale testy nic neukázali. Ale je fakt, že na testech byla snad před 20lety určitě.

martt
13. kvě 2023

@martulka88 Já mám ty reakce různé. Na med pokud je v něčem jen stopové množství tak mi vyskáče vyrážka pokud je ho více tak se mi začne blbě dýchat. U jahod a u ovoce tak mne začne svědit v puse a kolem pusy a brnět jazyk. Kávu i když ji mám prokázánou tak tu snesu paradoxně bez reakce. Nesnesu i nějaká atb i když z krve se také alergie neprokázala. A třeba u augumentinu mne vyskáčí bolestivé boule a na mydocalm jsem mela reakci , že mne začalo strašně svědět ruce a tělo a pak mi vyskakaly pupínky. Ono ta alergie a intolerance se může objevit kdykoli během života. Mne se alergie ja jahody objevila až tak cca 5 let dozadu.

martulka88
autor
13. kvě 2023

@martt No mě se to objevilo tak těch 10let zpět (to mi bylo okolo 25), kdy jsem se ráno probudila a půlka jednoho rtu otekla a pak to svědění. A když mě svědí něco na obličeji, tak mi lehce brní rty a jazyk.

marge_s
13. kvě 2023

@martulka88 to muze byt cokoliv 🤷🏾‍♂️ vcetne histaminove intolerance, na leky se taky udelat spolehlivy test neda…chce to opravdu dobreho alergologa, ale ani tak to nemusi byt uspesne. Kazda rada draha. Mam to stejne pres dvacet let, 2-3x denne zyrtec a hotovo.
Kvuli synovi bych to asi neresila, tomu se muze objevit neco uuuplne jineho 🤷🏾‍♂️
Jsem moc neporadila, co 🤣