Mrtvice a péče po. Mohu pobírat příspěvek na péči o osobu blízkou?

volcok87
19. led 2020

Moje máma dostala dneska mrtvici, která si vyžádala dlouhou operaci a pravděpodobně dlouhou rekonvalescenci. Já jsem ještě mesic na RD pak se mám hlásit na UP. Je možné abych se o ni starala a pobírala nějaký příspěvek na péči o osobu blízkou? Otec je velice pracovně vytizeny a nezvládl by to. Jestli mi muže někdo poradit, budu vděčná

jijulka
19. led 2020

@volcok87 existuje to dlouhodobe osetrovne, podmínkou je hospitalizace min 7 dni, vystavuje to v nemocnici os. lekar v den propusteni a musi to výslovně uvest do prop. zpravy. Zpetne to udelat nelze, nemuze to ani vystavit napr. prakticky lekar. Tohle dlouhodobý OCR se pobira 3m, resp. je placene 3m.

jijulka
19. led 2020

@volcok87 pokud vznikne delsi potreba osetrovani, pak je potreba zaridit prispevek na peci, to se zajde na sociálku, poda se zadost, ta posle papiry praktikovy se zadosti o vysetreni k posouzení zdrav. stavu, praktik vypise a odesle. Socialka posoudí, vetsinou i si pošle pracovníka k vlastnímu posudku a pak schvali nebo neschváli urcitou vysi prispevku. Trva to x mesicu cely ten proces, ale pokud priznaji, vyplati davky zpětně.

jijulka
19. led 2020

*praktikovi 🙈

dandaa
19. led 2020

Mám tchána po mrtvici přes deset let, je ochrnutý na půlku těla, hlava naštěstí v pořádku. Je invalida třetího stupně. Pobírá příspěvek na péči a stará se o něj tchýně, kterou by měl z těch peněz vyplácet, takže peníze nedostává ten kdo se stará, ale ten kdo tu péči potřebuje. Jak je to s OCR netuším, ono to dřív bylo prý jinak.

volcok87
autor
19. led 2020

@dandaa já jsem ale četla na webu ze ten příspěvek teď dostává osoba pečující, ale jestli je to pravda nevím

jijulka
19. led 2020

@volcok87 příspěvek na peci dostava ten dotycny, co tu peci potrebuje, z nej si plati pecovatelku atp. Většinou to ale chodi na ucet pribuznym.

dandaa
19. led 2020

@volcok87 dřív to tak bylo, ale už pár let všechny peníze dostává tchán. Může to být jinak tím, že je invalida.

lida9
19. led 2020

starost o blizkeho je velmi velmi narocna, doporucuji tez pozjistivat jaka organizace v okoli by vam mohla pomoci/odlehcit...

sister05
20. led 2020

je potřeba zjistit jaká situace doopravdy bude, na úřadě práce si zajistit formulář žádost o příspěvek na péči. To je běh na delší trať protože k tomu musíte doložit lékařské zprávy, pak se kontaktuje praktik nemocné osoby a nakonec to musí projít revizákem. Nicméně pokud to vyjde, platí zpětně od data podání žádosti. Dále je vhodné si vyguglit agentury domácí péče v okolí domova. Za prvé sestřičky - pokud by bylo třeba pomoc s nějakou léčbou (podání léků, cvičení a tak) - to lze všechno na pojišťovnu. Pokud by péče měla být náročná a šlo by i o celkovou péči typu - hygiena, nakrmit a tak, je možné kontaktovat i pečovatelskou službu - ta už se ale hradí uživatelem. Dále jsou určitě možné půjčovny kompenzačních pomůcek, které vám doma usnadní péči o nemocného. Se vším by vám mohl poradit sociální pracovník buď na úřadě práce, nebo v domácí péči. Základní poradenství je zdarma.

borntolive
21. led 2020

Komplexnější informace můžete získat na www.pecujdoma.cz, kde je mimo jiné kontakt na bezplatnou poradenskou linku pro pečující. Ze své zkušenosti doporučuji.