Moje máma dostala dneska mrtvici, která si vyžádala dlouhou operaci a pravděpodobně dlouhou rekonvalescenci. Já jsem ještě mesic na RD pak se mám hlásit na UP. Je možné abych se o ni starala a pobírala nějaký příspěvek na péči o osobu blízkou? Otec je velice pracovně vytizeny a nezvládl by to. Jestli mi muže někdo poradit, budu vděčná
@volcok87 pokud vznikne delsi potreba osetrovani, pak je potreba zaridit prispevek na peci, to se zajde na sociálku, poda se zadost, ta posle papiry praktikovy se zadosti o vysetreni k posouzení zdrav. stavu, praktik vypise a odesle. Socialka posoudí, vetsinou i si pošle pracovníka k vlastnímu posudku a pak schvali nebo neschváli urcitou vysi prispevku. Trva to x mesicu cely ten proces, ale pokud priznaji, vyplati davky zpětně.
*praktikovi 🙈
Mám tchána po mrtvici přes deset let, je ochrnutý na půlku těla, hlava naštěstí v pořádku. Je invalida třetího stupně. Pobírá příspěvek na péči a stará se o něj tchýně, kterou by měl z těch peněz vyplácet, takže peníze nedostává ten kdo se stará, ale ten kdo tu péči potřebuje. Jak je to s OCR netuším, ono to dřív bylo prý jinak.
starost o blizkeho je velmi velmi narocna, doporucuji tez pozjistivat jaka organizace v okoli by vam mohla pomoci/odlehcit...
je potřeba zjistit jaká situace doopravdy bude, na úřadě práce si zajistit formulář žádost o příspěvek na péči. To je běh na delší trať protože k tomu musíte doložit lékařské zprávy, pak se kontaktuje praktik nemocné osoby a nakonec to musí projít revizákem. Nicméně pokud to vyjde, platí zpětně od data podání žádosti. Dále je vhodné si vyguglit agentury domácí péče v okolí domova. Za prvé sestřičky - pokud by bylo třeba pomoc s nějakou léčbou (podání léků, cvičení a tak) - to lze všechno na pojišťovnu. Pokud by péče měla být náročná a šlo by i o celkovou péči typu - hygiena, nakrmit a tak, je možné kontaktovat i pečovatelskou službu - ta už se ale hradí uživatelem. Dále jsou určitě možné půjčovny kompenzačních pomůcek, které vám doma usnadní péči o nemocného. Se vším by vám mohl poradit sociální pracovník buď na úřadě práce, nebo v domácí péči. Základní poradenství je zdarma.
Komplexnější informace můžete získat na www.pecujdoma.cz, kde je mimo jiné kontakt na bezplatnou poradenskou linku pro pečující. Ze své zkušenosti doporučuji.
@volcok87 existuje to dlouhodobe osetrovne, podmínkou je hospitalizace min 7 dni, vystavuje to v nemocnici os. lekar v den propusteni a musi to výslovně uvest do prop. zpravy. Zpetne to udelat nelze, nemuze to ani vystavit napr. prakticky lekar. Tohle dlouhodobý OCR se pobira 3m, resp. je placene 3m.