Prosím o radu, jestli má někdo podobnou zkušenost nebo vám něco zabralo. Loni mi ze zdravotních důvodů vytáhli tělísko Mirenu. Do té doby vše v pořádku, lehce jsem i v době menstruace zašpinila, cyklus fungoval. Po vytažení ale nic. Dostala jsem dvakrát po sobě Norethisteron, který jen způsobil šílené bolesti břicha a tlak na konečník, ale menstruace nikde. Doktorka mi řekla, že by to nějak neřešila, protože otěhotnět už nechci. Dostala jsem klasickou antikoncepci. Tu jsem na jaře přestala brát, protože mi neseděla. Od té doby MS pořád nic. Teď mi zjistili cysty, tak mi píchli Agulotin s tím, že dostanu ms a cysta odejde. Opět šílené bolesti břicha týden po injekci, ale ms nic. Co vám prosím pomohlo? Žádné další vyvolávání už absolvovat nechci. A nemyslím si, že je v pořádku nemenstruovat, protože očividně je něco v těle špatně. Děkuji
Napřed napíšu svoji zkušenost. Měla jsem PCOS, ms jednou za čtvrt roku, hormonální nerovnováha zjištěna z krve a bylo to vidět i na vaječnících na utz. Na gyndě to řešili antikoncepcí, po nějaké době jsem ji vysadila, ms nikde, tak jsem ji zase začala brát, po čase jsem ji vysadila s tím, že holt bude cyklus nepravidelný. Ms naskočila úplně ukázkově, pravidelný cyklus. Na vaječnících žádný nález. Na můj dotaz proč mi zase ms chodí normálně, doktorka řekla, že mám být ráda. Což o to, já jsem ráda byla, ale chtěla jsem znát důvod, proč se mi to spravilo.
Dneska mám vaječníky zcela v pořádku a hormonální profil také.
Teď k tomu, co jsem dělala já. Pila jsem kontryhel, celkem nahodile jen z důvodu, že mi chutnal. Pro tvorbu hormonů jsou důležité tuky, tady bych se zamyslela nad jídelníčkem a zařazením zdravých tuků do potravy. Psychosomatika - zpětně vím, že jsem v určité fázi života potlačila svoje ženství, protože jsem se chtěla zavděčit matce. (Matka si od malička přála kluka, protože mají jednodušší život a nemusí řešit při cestování menstruaci atp.) Až jsem jednou došla k tomu, že tohle moje přesvědčení je kravina, že jsem dobrá přesně taková jaká jsem, tak se mi mohl srovnat cyklus. (Kdyby mi v té době někdo řekl, hele a všimla sis, že potlačuješ svoje ženství, tak to popřu a řeknu, že mele kraviny.) Tohle všechno si myslím, že přispělo k tomu, že mám cyklus normální.
Je to běh na dlouhou trať, není to hned. Dneska vím, že jsou i jiné bylinky podporující cyklus než kontryhel a kontryhel není vhodný pro každého a nemusí tě spasit. Na facebooku sleduji skupiny Bylinky pro všechny. Vede ji doktor Zbyněk Mlčoch zabývá se bylinkami dlouhodobě.
Podle tradiční čínské medicíny menstruaci ovlivňují i játra a nefungují li z energetického hlediska správně může být menstruace bolestivá, nepravidelná. (Ta tradiční čínská medicína je trochu "alternativní" testy na játra z pohledu západní medicíny můžou být ok, ale tčm ti řekne, že jsou oslabená.) Takže já bych šáhla po tradiční čínské medicíně, kde bych řešila jak podpořit játra. Až bych posílila, pročistila játra, zkusila bych řebříček - čaj z řebříčku, tinkturu z drmku. Jsou i bylinkové tinktury na cysty na vaječnících. Nasadila bych si olej z pupalky, je dobrý na nepravidelný ms cyklus.
Začala bych zkoumat svůj vztah k ženství, menstruaci, matkou, plodnosti (nemusí to být plodnost jen ve smyslu rození dětí, ale i dušení plodnost - dát průchod novým nápadům, myšlenkám, filosofii...). Hledat, jestli tam nemám někde blok. Jestli třeba nemám ms spojenou s pocitem špinavosti, odporu, problémů... Psychika umí ovlivnit spoustu věcí. Kdysi jsem viděla jeden webinář od Dítě vítáno, ta holka co ho vede si říká koučka fertility a říkala, že my chceme od těla dítě, ale nenávidíme svůj cyklus. Což mi přišlo jako zajímavá myšlenka. (Jo vím, že nechceš otěhotnět, ale přijde mi, že se chováme ke svému tělo schizofrenně na jednu stranu nenávidíme svou ms, protože je otravná, na druhou stranu ji chceme pravidelnou...)
Zkusila bych i hormonální jógu, nebo nějaké cviky na pánevní dno, ideálně po konzultaci si fyzioterapeutkou, co se zabývá gynekologií, aby sis to dole procvičila, prokrvila, aby se to tam zregenerovalo.
Já jsem třeba po té odpovědi byla gynekoložky, že mám být ráda, že mám menstruaci pravidelnou, byla rozpačitá z jejího přístupu a na čas na gyndu nechodila. (Což nikomu nedoporučuji kašlat na prevenci.) Pak si našla jinou. Nicméně silně pochybuji, že by mi tento alternativní přístup nabídla. Protože je to alternativa a ona mě musí léčit v souladu se svým vzděláním. Také můžeš vyzkoušet úplně všechno včetně dvou let intenzivní psychoterapie, seberozvojových kurzů, kde sice asi o sobě objevíš spoustu zajímavých věcí, ale nic z toho ti nezaručí, že ms přijde.
@levandule_k Děkuji, já to mám trochu složitější. Jsem po několika břišních operacích a z jedné z dětství mám v břichu docela mazec srůsty, kdy už mi třeba vaječník nešel loni uvolnit.
Kontryhel jsem zkoušela před těhotenstvím a pila ho z donucení, protože mi nechutnal ☹ Ale moc děkuji za rady! Nemyslím si, že bych vnitřně nějak trpěla se svým ženstvím nebo menstruací. Nestýská se mi po ní a vyhovovalo mi jen to pidi špinění při Mireně, ale vnitřně se mi nelíbí, že to teď očividně nefunguje, jak má ☹
Když ti kontryhel nechutná, tak ho nepij. Chuťově mu říkám, že jak vývar ze sena :D Mně třeba řebříček nechutnal, ale cítila jsem, že je mi po něm dobře, tak mi trvalo než jsem se k němu propila, má takovou trochu nahořklou chuť pro mě, ale teď mi chutná. Kolegyni chutnal hned. Pokud ti něco nechutná jako čaj, dá se to použít v tinktuře, když bys chtěla zkoušet bylinky.
To byl nástřel témat, kde pátrat, pokud bys chtěla zkusit tuhle cestu.😉 Téma ke zpracování může být jiné.
@g_m co nějaký čaj vyzkoušet a možná krevní testy na hormony od tělíska a všech těch věcí kolem můžete mít rozhezene hormony a nebo úplně vyple vaječníky