Medrol. Jakou s ním máte zkušenost?

marketa1218
16. únor 2024

Ahoj, jaké máte prosim zkušenosti s Medrolem? Měla bych mít kvůli imunologii nasazenou jenom nějakou lehkou dávku.

Co jsem tak četla, tak nic hezkého. Prosím, kdo má nějakou čerstvou zkušenost? Bylo vám špatně, přibírání na váze apod.?

Děkuji

zizkmi
17. únor 2024

@marketa1218 Ahoj, brala jsem ho 2x, po dobu 3 mesicu a nejdriv jsem se citila dost unavena, ale pak si asi telo zvyklo a v pohode. Pribirani na vaze jsem nepozorovala, ale brala jsem 1/4 nebo pulku tabletky. Teta ho brala dlouho, nejsem si jista, jestli ho stale nebere a taky si nejsem jista davkou, ale pribrala asi 10kg. Podle me hodne zalezi na zivotnim stylu, jidle, aktivite. Pokud budou davky minimalni asi bych se uplne nebala.

martulka88
17. únor 2024

@marketa1218 Medrol spadá do skupiny kortikosteroidů, takže ano, není to nic super. Veškeré vedlejší účinky se odvíjí od daného těla a výšce dávek. Pokud je to do 5mg, vedlejší účinky nejsou skoro vůbec. U vyšších dávek - klidně i 30/50mg, tak tam je vždy měsíčkový obliček (jako kdybys byla opuchlá, prostě zavodněná), přibírání na váze, velmi často i třeba bušení srdce, hlad/chutě atd. Jakmile se pak léky vysazují, časem se vše urovná. Ale vysazují se postupně, nemůžeš si je vysadit ze dne na den z vyšší dávky. Udělalo by to více paseky. Někdo, kdo je na vyšších dávkách deláí dobu může mít u vysazování abstinenční příznaky.
Takže, jestli máš jen pár mg, buď v klidu. Ale je lepší se trochu hlídat ve stravě. A počítej i s tím, že může být např.měsíčkový obličej, to je zcela normální a do 3 měs. od vysazení zmizí.

marketa1218
autor
17. únor 2024

@zizkmi
@martulka88

Holky děkuji, trochu jste mě uklidnily. Mám v plánu zařadit třeba více zeleniny a trošku něco omezit , snad to nebude tak hrozné no.

martulka88
18. únor 2024

@marketa1218 Jestli opravdu budeš brát minimum, bud to docela v pohodě. Já brala vysoké dávky půl roku 🙈 Mám crohna. Přibrala jsem 10kg, nejde mi to shodit - už rok jsem od vysazení. Nechtěla jsem nikde chodit, jak jsem se za sebe styděla 🙈 Ale patří to k tomu, kortikoidy jsou svinstvo. Ale někdy pomohou. Já už, po mé zkušenosti, kdy mi udělaly paseku, je brát nechci a dr.musí hledat alternativu. Ale to jen proto, že u IBD pacientů jaou vysoké dávky a snižují se. Ale jestli máš opravdu jen pár mg, neboj se.

dura175
18. únor 2024

@marketa1218 Medrol beru už skoro 3 roky po transplantaci. Ze začátku jsem brala 16 mg. Vyskákaly mi pupínky, měla jsem mírnou změnu v obličeji, nenazvala bych to přímo měsíčkovým obličejem, ale byla jsem prostě kulatější. Na hmotnost jsem nepřibrala. Postupně jsem dávky snižovala, teď beru 2 mg a necítím žádné obtíže. Na hmotnost léky vliv nemají, beru ještě imunosupresiva.

marketa1218
autor
18. únor 2024

My máme před IVF a mám ho nasadit kvůli zánětu v těle, imunoložka říkala, že jenom lehké dávky. Ale i tak z toho mám respekt, protože prostě kortikoidy. Předpokládám, že to nebude úplně na dlouho.
Díky za vaše zkušenosti.

zizkmi
20. únor 2024

@marketa1218 tak to bych byla v klidu. Ja ho prave brala taky kvuli IVF. Otehotnela jsem 2x a ani jednou nepribrala🙂