Matka Rh-. Mohlo potrat způsobit nepíchnutí injekce globulinu?

wery33
13. únor 2021

Krásný den holky.
Ráda bych se zeptala na zkušenost. Jsem Rh- muž + a dcera po porodu +. Problem je, že mi po porodu nebyla pichnuta injekce globulinu.
V lednu sem potratila v 77tt a též mi nebyla injekce aplikovaná. Myslíte, že potrat právě způsobilo to, že i nebyla po porodu pichnuta? A může mi ji píchnout i můj prakticky lékař nebo jen gynda? Děkuji

tynule123
13. únor 2021

@wery33 ty jsi potratila v jakém týdnu? Po porodu nebo během tehotenstvi?

slunickonanebi
13. únor 2021

@wery33 a nedostala jsi ji již v průběhu těhotenství? Jinak aplikuje gynekolog, ovšem mám za to, že jen do určitého časového období po porodu nebo potratu. Pokud jsi injekci v těhotenství či po porodu nedostala, určitě toto nezpůsobilo, že nastal potrat dalšího těhotenství, tam byla jistě jiná příčina. Vygoogli si příbalový leták, nejčastěji se podává Rhesonativ.

wery33
autor
13. únor 2021

@tynule123 teď v 7tydnu sem potratila. Porod před 10 lety jinak naprosto v pohodě. Jen až na tu injekci

wery33
autor
13. únor 2021

@slunickonanebi právě, že nedostala. Ani během ani po.. A některé holčiny mě právě upozornili, ze potrat mohl být způsoben tím, že tělo bojuje proti plodu.

slunickonanebi
13. únor 2021

@wery33 mám za to, že případné protilátky nezpůsobí potrat v počátku gravidity, ale mohou v těhotenství ohrožovat plod až v pozdějších stádiích gravidity. Dejte do Googlu
VÝZNAM VYŠETŘENÍ PROTILÁTEK A KREVNÍ SKUPINY V Těhotenství

verdos
13. únor 2021

@wery33 Je zvláštní, že jsi po porodu injekci nedostala, mám všechny tři děti + a já jsem -, takže jsem dostala pokaždé (pokaždé dělali hned při porodu odběr krve z pupečníku, dělaly se testy a v následujících dnech mi bylo sděleno, že dítě je Rh+ a musím dostat injekci).
Nicméně i já jsem jednou (mezi 2. a 3 dítětem) potratila v 7. nebo 8. týdnu... injekce neinjekce 🙂. Těch faktorů, které toto můžou způsobit, je opravdu mnoho, nijak bych se na toto neupínala, tím spíše, že se to stalo jednou. Navíc ta potratovost během prvního trimestru je fakt vysoká obecně, už si nepamatuju to číslo, ale jestli snad 1/4 těhotenství takto končí?

knoesell
13. únor 2021

@wery33 dostala jsem injekci během těhotenství na gyndě a den po porodu v porodnici, právě z důvodu, aby u příštího těhotenství nehrozil potrat v případě, že by miminko bylo Rh+. Zeptala byvhzse gynekologa

wery33
autor
13. únor 2021

@wery33
@verdos je to zvláštní, spíš porodnice kde sem tehdy rodila nebyla úplně dobrá, ale jiná tehdy na výběr nebyla jíž. Každopádně vím, že po potratu mi též měla být pichnuta a nic.. Ja se na to neupinam jen spíš mě zarazilo jak si to můžou dovolit lékaři to opomenout.

wery33
autor
13. únor 2021

@knoesell právě, že mi to psalo spousta holek.. Ale chtěla sem více názoru. Na gyndu sem psala a ještě zavolám.

wery33
autor
13. únor 2021

@slunickonanebi četla sem články a tam právě zmiňují, ze je to pravděpodobně, ze to způsobilo právě to. Že k mudr musíš co nejdřív což sem ani nestihla. Každopádně se neupinam na to, že to bylo tím. Jen mě zajímalo zkušenost i jiných 😉 každopádně sem měla injekci dostat už dvakrat a nic. Tak musím zavolat na gyndu a optat se.

klokanka31
13. únor 2021

@wery33 Dává se injekce nejen proto, že tělo může s plodem bojovat, ale taky po porodu může mít dítě silnější žloutenku. Mě to píchli po operaci když jsem měla mimoděložní. A mojí mámě po 1.porodu, brácha měl silnou žloutenku. Se mnou to pak bylo ok.

l.u.c.i.e
13. únor 2021

Jsem taky rh- a obě děti rh+. Po prvním těhotenství jsem po porodu v nemocnici injekci dostala. Při druhém těhotenství jsem už žádnou injekci nedostala. Dává se kolem 20tt myslím. U mě už
byly protilátky moc vysoké, že injekce neměla smysl. Dává se do určité hodnoty. Druhé těhotenství jsem dotáhla do konce s tím, že už po porodu měnili malému krev. Nyní jsem potřetí těhotná a už hrozí, že budu muset do Prahy na výměnu krve do dělohy. Držím palečky, aby u vás nebyly v příštím těhotenství moc vysoké protilátky a pokud vím, tak samotný potrat kvůli protilátkám by být neměl. Zeptejte se svého gynekologa, jistě bude znát hodnoty protilátek krve a podle toho uvidíte, co vám doporučí.

janinasm
Autor odpověď smazal
Zobraz