Má tady někdo roztroušenou sklerózu?

verunka_kout
26. bře 2015

Holky, prosím, napíšete mi někdo, jaké mohou být projevy roztroušené sklerozy? Na internetu jsem si něco našla, ale mé "příznaky" se tam vyskytují tak půl na půl. Čas od času vidím rozmazaně, brní mi prsty na rukou, jindy se mi udělá hrozné horko a třesou se mi ruce, někdy chci napsat smsku a nejsem prostě schopná, protože dělám chyby - přehazuju písmenka a čtu to po sobě stokrát a nejde mi to opravit. Mohla by to být RS? Mám hrozný strach, říkala jsem to manželovi, ten mi řekl, že je to blbost a tím to měl vyřešené ☹ Kdyby to byla RS dá se s ní žít normální život jako dosud, nedovedu si představit, že se mi tadyto stává třeba každý den?

acacia
26. bře 2015

Osobní nemám, ale u dvou spolužaček z VŠ se to projevilo ze stresu ze zkoušky u jednoho profesora. Prostě najednou obě přestaly vidět a pak jim diagnostikovali RS. Rozhodně bych zašla na Tvém místě na neurologii. Může to být cokoliv jiného. Jedna spolužačka má děti, druhá myslím ne, protože se účastní nějakého výzkumu na léky. Jinak ale obě žijí celkem dobře. Měl to vlastně i můj šéf v práci a taky jsem nic nepozorovala.

anushka111
26. bře 2015

Zrovna řeším to samé, a lítám mezi čtyřmi lékaři (neurolog. kardiolog, gynekolog, endorkinolog) - zatím nevím, to co popisujete může být také něco s cévami, nebo srdcem (mě zjistili že mám vyšší tep) na další výsledky čekám. Tři roky jsem s tím měla velké problémy, ale doktoři udělali jen základní vyšetření, kde nic nenašli a jenom mi řekli, že se moc řeším že jsem nervák. Teď se ukazuje že ne a že se toho nejspíš sešlo více dohromady.
Neurolog mi říkal, že se k němu vcelku často dostávají ženy právě s těmito příznaky a že se jedná často jen o nějaké drobné neurologické onemocnění, často způsoběné rozházenými hormony po porodu (často i několik let od porodu).
Nebojte se a zkuste na to přijít co nejdřív, ať se vám to nerozjede

adji
26. bře 2015

Osobní zkušenost taky nemám, ale z rodiny. Určitě si zajdi na neurologii, důležité je zachytit nemoc co nejdřív... Každopádně dvojité neostré vidění, špatná motorika, únava atd. mohou být symptomy právě této nemoci. Ono je několik typů RS. Určitě ale je ale důležité začít léčit co nejdříve, aby se to nerozjelo... Existují na to léky, které zmírňují projevy, ale vyléčit to nelze... Zatím bohužel... Mrkni na stránky roska.cz, tam najdeš spoustu info. Určitě si ale zajdi na neuro. Držím palce, ať je vše v pohodě.

morgan
26. bře 2015

Moje mamka má RS, diagnostikovali jí to nějak kolem třicítky, celý život žije víceméně normálně. Je to dost individuální, ale přemýšlet nad tím je u Tebe dost předčasné, doktorku každopádně neodkládej!

verunka_korunka
26. bře 2015

Sice ji nemám, ale pozoruji mě. Nemam dostatečný počet znaků pro RS, ale kvůli nějakým nálezem v hlavě mě hlídají. Na to aby ti ji diagnostikovali musíš splnit spoustu kritérií, a to co popisuješ podle mě nestačí 😉
Ale určitě si zajdi k neurologovi. Není normální brnění prstů a další věci co popopisuješ. Ale rozhodně se zbytečně nestresuj.
Projev RS jsou tzv. attaky (mrkni na net. Jsou někde napsané. Nejhorší byli asi neovladatelnost těla na několik minut) a ty jsem nikdy neměla. Musela bys mít myslím 3 aby ti řekli že máš rs. A nebo nález v mozkomisnim moku + nález na magnetické rezonanci.

luckyne
26. bře 2015

Já sama sice RS nemám, ale pracuji už několik let s lidmi, kteří touto nemocí trpí a zároveň jsem se jí věnovala i ve svých dvou diplomkách (kdybys chtěla, můžu poslat odkaz). Prvotní příznaky fakt bývají hodně různorodé - dočasná ztráta zraku vlivem zánětu zrakového nervu, poruchy hybnosti (třeba zakopávání, pocit slabosti končetiny...), neúměrná únava, různé brnění...Každopádně stejně všichni ostatní tady doporučuju zdravotní stav řešit s neurologem, protože čím dřív se případná nemoc podchytí, tím lepší jsou vyhlídky na kvalitní život v budoucnosti (samozřejmě průběh RS je hodně variabilní a v podstatě neexistují dva lidi s totožnými problémy). Tvoje příznaky jsou ale poměrně nespecifické a může to být vlastně čímkoliv, napadá mě třeba i migréna se zrakovou aurou...
Já jsem minulý rok byla hodně unavená, zhoršil se mi zrak, ráno jsem měla ztuhlé klouby, byla jsem i dost nervózní, měla jsem tachykardii a i když obvodní lékař by mě nejradši poslal za psychiatrem, nenechala jsem se odbýt a nakonec z toho vylezla chronická borelióza. Sice mě přeléčili antibiotiky, ale určité potíže mám dodnes a smiřuji se s tím, že už se jich asi nezbavím.
Držím palce, ať se brzy dáš dohromady!

dorinek
27. bře 2015

@verunka_kout - to co píšeš, mohou být docela klidně příznaky RS. Ale taky to může být jiný (neurologický problém). Nejlíp uděláš, když si co nejdřív dojdeš k doktorovi, ať tě objedná na neurologii a důrazně žádej magnetickou rezonanci. Nenech se odbýt, že nejdřív se vezme krev, pak se udělají nějaký další (nepodstatný) vyšetření, jako oční pozadí a RTG páteře a týdny budou ubíhat a budeš akorát ztrácet čas.Pokud je to RS, tak na mag.rez. to bude vidět a budeš mít jasno. Je důležité co nejdříve nastoupit léčbu. Pokud se RS neprokáže, tak potom ať hledají dál. Jakmile nastoupíš léčbu, tak cca do 3-6 měs. potíže většinou ustoupí. Občas jsou horší dny, jindy není nic vidět. Chvilku to trvá, než se s tím člověk vyrovná, ale žít se s tím dá docela dobře. Držím pěsti, ať je to jen nějaká "prkotina" 😉 Hlavně to začni řešit a na nic nečekej.

p_ch
27. bře 2015

teda já RS nemám ale mám stejné příznaky jaké popisuješ... ale nikdy mě ani nenapadlo to řešit... díky :/

dizi
27. bře 2015

@verunka_kout Naše známá měla podobné příznaky, které trvaly asi půl roku po porodu. Pak samy odezněly. Chodila po doktorech a nikdo ji nedokázal říct, proč se jí to děje (prošla všechny vyšetření, i ty na RS).

bekulkamama
7. led 2016

Veru koukám a čtu, už je to tu staré, jak jste dopadla? Šla jste k dr? Dvojité či mlhavé vidění vymizí a člověk to lehce přejde, oční lékař by vám řekl zda je to problém očí a nebo vy vás poslal na neurologii, tyto příznaky bohužel naznačují nejen možnou RS ale i desítky jiných, takže nepanikařit a řešit, RS mám, takže o tom něco vím... doufám, že jste v pohodě 🙂

hest
7. led 2016

MOje maminka jí má už přes 30 let, držím palce, záleží pak jak moc to má člověk progresivní, má to i můj spolužák a žije s tím, pracuje, je to individuální..

amaje
3. pro 2016

Dnešní den jsme se na blogu www.sestinedelky.cz rozhodly věnovat mateřství s roztroušenou sklerózou. Dopoledne jsme publikovaly na toto téma rozhovor s Janou Hlaváčovou ze Sdružení mladých sklerotiků (http://sestinedelky.cz/jake-je-materstvi-s-rozt...), odpoledne bude následovat osobní příběh jedné z maminek, které byla roztroušená skleróza diagnostikována právě v šestinedělí.

Nevím, nakolik je tato diskuze ještě aktuální, ale třeba vám to alespoň trošku pomůže.