Dobrý den, zkusím se zeptat tu,třeba někdo bude mít podobnou zkušenost.
V pondělí mě začalo bolet v krku,v úterý večer 37,7 bolest svalů a kloubu.To už jsem tušila...ve středu jsem sice už neměla teplotu a cítila se lépe ale za to jsem ztratila čich a chuť a měla zazivaci potíže.Doktor mi ještě ve středu odeslal zadanku na covid test.bohužel jsou přetížení a na výtěr jdu až v úterý.tedy za týden od prvního priznaku.Má vůbec smysl tam chodit? Na 99% to asi je covid,karantenu dodrzujeme cela rodina.Myslím že v zo úterý už budu třeba bez příznaků,je možné že vir bude ještě prokazatelný?
Pokud už jsi v karanténě, lékař ti ji vypsal, musíš na test, bez něj ti ji nezruší. Osobně to považuji za zbytečné plýtvání penězi.
@misar91 no, bohužel, je to tak, známá řešila se svou holčičkou následující situaci. Nemocné dítě ve školce, celá třída šla do karantény. Po 14 dnech, kdy neměla žádné problémy, s ní měli jít konečně na test. Nechtěli, protože zcela bezpříznakové dítě, které bylo 14 dnů jen doma, nechtěli podrobit tomu hnusnému testu. Začali jim vyhrožovat pokutou 3 miliony. Na test museli. Byl naštěstí negativní a karanténa tím byla hned ukončena.
@elencze mám čerstvou zkušenost. 1.10 mi ředitelka volala, že zavírají školku kvůli pozitivně nakaženemu dítěti, hygiena nám napsala, že buď zůstane dcera v karantene 10dni a bude mít negativni test nebo zůstane 14 dni a pak na test chodit nemusí, aby splnila podmínky pro návrat do školky. Jelikož mi ředitelka volala a já byla 2dny po operaci ještě v nemocnici, zůstal s ní doma 10dni manžel a na testu byla, aby šla do školky po 10dnech.
No taky by mě to zajímalo. Já s manželem jsme lehli ve stredu,prostřední v pátek. Já s manzelem už kromě unavy a ztráty čichu a chuti nic. Děti úplně ok. Nejbližší termín na test ve čtvrtek. Pokud tedy půjdem na test,jak to bude s karanténou? Bude nám všem od pozitiv testu běžet zase 10 dní,když už budem bez příznaků,ale nemoc jsme prodělali o týden driv? To nedám, takže raději na test nepůjdu...
@misar91 tak to holka zcela jistě ne. Naši to měli na jaře to byla ještě Era toho že pokud nemas dva negativní testy za sebou tak ti nezruší karanténu. Byli doma v sedmi lidech 56 dní. Nedivím se že je tolik nakažených když po deseti dnech jsou všichni ještě pozitivní a promenáduje se kde chtějí... Jestli jsou přenašeči to je věc druhá to nevim ale přijde mi to padlé na hlavu
@hanve A přesně kvůli takovým sobcům se ten virus šíří dál a dál. Sorry, ale tohle je prostě fakt hnusný uvažování, počítání dnů, kdy musíš nebo nemusíš sedět doma na zadku - pro jiného je to počítání dnů do smrti.
@veronika_tvrda ne,opravdu nejsem sobec. Vy mě neznáte,tak mě nesuďte. Já vás taky neznám a nenapadam vás tu. Pokud nemáte odpověď k mému dotazu,pak se asi nemáme spolu o čem bavit.
@misar91 Ztrata cichu a chuti je dost vymluvny priznak, ze to asi bude ono. Takze teoreticky bys na test nemusela. Ale ja bych ho kazdopadne podstoupila, at mas jistotu. Pokud jdes az pozdeji, tak bych hlavne uz ted kontaktovala maximum lidi, cos mohla potkat az dva dny pred prvnimi priznaky - ty vsechny jsi mohla nakazit a ti muzou nakazit nekoho dalsiho. Takze uz jen timhle tomu dalsimu sireni muzes pomoct.
@rencinka87 A hygiena ti pak bude vdecna, az zjisti, ze uz sis nejen pripravila seznam kontaktu, ale ze uz jsi je sama varovala, ze teoreticky muzes byt nakazena a oni tim padem taky.
Otázka je, jestli není lepší mít ofiko v papírech, že člověk měl pozitivní test a covid prodělal. Do budoucna... kdoví co bude...
I třeba kvůli dalším pozitivním kontaktům, aby nebyla další karanténa? Nebo chystá se plošné testování, jak to bude s těma, co už byli teda ofiko pozitivní?
@misar91 jinak ještě k prokazatelnosti testu, ano, vir se nejspíš zjistí i pak, ty PCR testy jsou hodně citlivé a neudávají množství viru, proto byl třeba na jaře, kdy jsi musela mít dva negativní testy, člověk mnohdy doma i 2 měsíce, i když už dávno neměl příznaky a zřejmě nebyl ani infekční. Proto se měnily podmínky.
@misar91 však se má chodit 5. - 7. den od prvních příznaků, ne?