Dobry den, je mi uz dost pres tricet a prala bych si otehotnet, zaroven vsak trpim generalizovanou uzkostnou poruchou.. Diky joze a pravidelne psychoterapii zvladam chodit do prace, snazim se sportovat. Vzhledem k nespavosti uzivam mirtazapin - sedativni antidepresivum, ktere je mozne uzivat i v tehotenstvi. Nejak funguju, ale uzkosti mam prakticky denne nekdy i dost silne. Lze i pri uzkostech otehotnet?
@lightinthetunnel1 ano, léčím se vic jak 16let.. Těhotenství jsme resili ve spolupraci gynekolog psychiatr, leky apod.
Ted mam 4leteho syna 🙂 zvladla jsem to jakz takz, těhotenství bylo fajn, porod min a poporodni deprese atd se mi sice nevyhly, ale rodina mi pomohla..
Asi bych tonresila predevsim s psychiatrem. Ja teda zadne tyto potize nemam, ale co mam deti tak mam uzkost, takpvou tu normalni materskou obavu. Bych se asi bala ze bych to nezvladla
Beru roky cipralex+psychoterapie.otehotnela jsem 3x vlastne hned.tehotenstvi i porod ok.jen poporodni deprese se mi nevyhla,chce to na to byt hlavne trochu pripravena(napr.mit leky na akutni stav,terapii po telefonu apod.),ale trvaly nastesti jen tyden...
Zhroutila jsem se po porodu ve 20. tydnu. Uzkosti silene, psychoterapie. Ted zacinam 12tt. Co jsem tehotna, uzkosti ustoupily uplne, asi hormony. Ale leky jsem nebrala.
Dekuju moc za povzbuzeni.. Ja se ani nebojim, ze bych tehotenstvi a matetstvi nezvladla, pracuju ve zdravotnictvi a navic s detmi, spis mam uz uplnou neurozu z toho, ze to pri ukostech nepujde, ze se mi zveda hladina stresovych hormonu..a tudiz se nemuze zahnizdit oplozene vajicko.. zrovna ted mam ovulaci a na tohle vsechno nyslim..takze mam uzkost.. Je to zacarovany kruh
@pipi_puncocha Dekuju moc za podporu
@lightinthetunnel1 Lze, a velmi rychle 🙂
@lightinthetunnel1 Lze. Já otěhotněla ihned, a to jsem předtím trpěla úzkostmi pěkně dlouho.......
@lightinthetunnel1 já bych tebou ještě počkala a našla v sobě větší rovnováhu. Sice jako vyměnit plenku je jednoduché. Ale když se ti každý den budí miminko 10x za noc, přes den to opravdu nedospís. Vecer může z ničeho nic začít moc plakat.. Sice máš v praci děti ale toto je fakt něco jiného.
@lightinthetunnel1 Mám 3 děti. První se povedlo po 4 letech snahy, mimoděložního a zamlkleho těhotenství. Od 20 mám deprese a úzkosti. S první dcerou jsem otěhotněla v době, kdy jsem se regulérně psychicky zhroutila. Jo a ovulaci jsem měla velmi sporadickou. Měla jsem jít do CAR a nervovala jsem se, že neotěhotním, protože se nervuji. Moc dobře tenhle pocit znám. Poradit Ti neumím, ale držím palce, ať se mimco brzy podaří.
Nech si nabrat prolaktin, měla jsem stresovou hyperprolaktinémii, tudíž stav bránící početí. V práci hodně ve stresu (též zdravotnictví), hlavně z jednoho kolegy a hodně služeb, Pomohla změna prostřední, odjela jsem na stáž. A najednou se po dlouhé době snažení povedlo. S úzkosti jako takvou osobní zkušenost nemám.
@lightinthetunnel1 Ahoj. Já mám úzkostnou poruchu (už asi 12 let), antidepresiva jsem začala brát až letos v zimě (stavy začaly být neustupující a neúnosné). Beru Setralin. Zprvu jsem brala i Neurol, o druhé těhotenství jsme se začali snažit až právě po vysazení Neurolu. Také jsem z toho měla strach, sice díky lékům jsem zpátky ve výchozí situaci (úzkost není nepřetržitá, přichází jednou za čas a je zvladnutelná), ale nebyla jsem si jistá, jestli to půjde. Docházím tedy i na terapii, učím se úzkost přijímat a pracovat s ní, nestresovat se z věcí dopředu a tak dále, ale neřekla bych, že bych třeba přišla na důvod úzkostí. Přijdu si jako vyrovnaný člověk až do doby, než to přijde. 🤷🏻♀️ Takže jsem se ani s těhotenstvím tedy nějak nestresovala, nedělala jsem si těhotenské testy, nemyslela jsem na to.
Měla jsem dvě biochemická těhotenství, nyní jsem ve 12tt a zatím to vypadá v pořádku. Stav úzkostí je asi tak stejný jako před těhotenstvím - výrazný rozdíl nevidím. Setralin vysazovat po dohodě s lékařkou nebudu (kvůli předešlým poporodním depresím).
Držím palce ať je ti lépe a ať se vám to podaří. Já vím, že se to lehko říká (a když je mi mizerně, tak takový věty nenávidím), ale chce to klid a nestresovat se. Prostě na to nemyslet a nechat to na přírodě. Už to, že tě stresuje jestli přes úzkost otěhotníš tomu celému nepomůže. Vážně moc držím palce. ❤️ Drž se! ❤️
Ahoj, nám to trvalo necelé dva roky, beru antidepresiva Cipralex, chodím na psychoterapii, nyní mám už skoro ročního zdravého chlapečka. Léky jsem brala i celé těhotenství, dosud kojím. Kdybys chtěla, napiš zprávu, moc držím palce, ať se na vás usměje štěstí co nejdříve.🍀