Lupénka po porodu, jak jste to řešily?

adji
25. čer 2015

Ahoj maminky,
potřebovala bych poradit od maminek, které už mají dětičky. Od 6 let trpím lupénkou. Naštěstí mi vždy pomohl pobyt u moře a na zimu jsem měla, kromě vlasů (tam je problém celoročně), klid. K moři jsem tedy jezdila každý rok i několikrát. Teď mám ale dva měsíce starého chlapečka a k moři se tedy nedostanu. Dneska jsem si našla flíček na ruce a bojím se, aby se to nerozjelo. Jak jste to řešily? Kortikoidům bych se ráda vyhla. Moc děkuji za případné rady.

lasirena
25. čer 2015

@adji ahoj mam ten sajrajt bohuzel taky, pokud kojis kozni ti ani zadne masti s kortikoidy nenapise. U me taky zabira jen more, letos se tam nastesti dostanu ale pristi rok ne, budu totiz ve stejne situaci jako ty. Zkusila jsem vse mozne ale jen s mirnym zlepsenim. Momentalne pouzivam konopne mydlo ceske znacky Carun a musim rict ze je opravdu dobre, krasne pokozku zklidni a zjemni. Chci zkusit i mast od teto znacky jsou na ni vyborne recenze. Jinak ostatni produkty z konopi od jinych vyrobcu mi nepomohli. Ze samponu mi pomohl Kertyol od Ducray jde k nemu koupit i krem ktery taky neni spatny. Pak je dobre se vykoupat i v olejicku Balneum Hermal.

berynka
25. čer 2015

Domluvit se s dr. třeba na fototerapii. Masti a koupele chce vyzkoušet, každému může zabrat něco jiného a je dobré upravit jídelníček (hlavně cukry a mléčné výrobky) a snažit se o duševní pohodu 🙂 .

adji
autor
26. čer 2015

@lasirena nějaké konopné mastičky jsem používala, ale tam bylo tak nízké procento thc, že to bylo jako obyčejná vazelína... Zkusím ty mastičky, jak píšeš a moc bych byla ráda, kdyby aspoň trochu zabral šampon. Koupila jsem si z mrtvého moře, ale taky nic... Moře mi bude prostě letos chybět ☹

@berynka ta fototerapie je výbornej nápad, ale bohužel by mi neměl kdo pohlídat syna... Při lupénce se mají omezit mléčné výrobky? Tak to v tom případě tomu moc nepřidávám... To mi doktorka nikdy neřekla, zkusím to, děkuju moc 🙂

lasirena
26. čer 2015

@adji ahoj zrovna dnes jsem u nas objevila prodejnu toho vyrobce Carun, dali mi tam prospekt a rekli, ze jiny vyrobky jinych znacek nezabiraji proto ze jsou to jen kosmeticke produkty ale ten Carun je zdravotni. Velka skoda ze zatim nevyrabi sampon, ale tu masticku pry budou delat i ve vetsim baleni nevim jestli se cenove vyplati vic... pak prodavaji i konopne seminko, pry se ji jedna lzicka nalacno muzou to i tehotne priznive pry pusobi i na tvorbu mleka a pokozku, jen skoda ze je to cenove drahsi ale zase asi ho po lete koupim a skusim...uz jsem vyhodila tolik penez za vyrobky ktere mi nepomohli ba naopak zhorsili stav... hodne se snaz byt na slunicku. Ja byla jednou s dcerou na bazenu venku mela jsem lozisko na noze u paty a jak mi na to svitilo slunce a mela jsem nohy mokry od chlorove vody tak se mi to vyloupalo a zmizlo. Pak ale bylo opet osklivo nosila jsem jen tenisky a opet se mi tam zacal objevovat flicek... je to vecny boj ☹

berynka
26. čer 2015

@adji tak to záření má různou intenzitu a dobu, takže to klidně může být třeba jen dvě minuty 😉. A když ti to dr. předepíše, tak v týdnu můžeš chodit podle sebe. Přes letní měsíce se ale stejně nezáří.
A s mléčnými výrobky je to při kojení těžké, to znám 🙂. Nakonec to nemusí být "mlíko", ale něco úplně jiného, co projevy může zhoršovat. Chce to zkoušet...

gabbika
26. čer 2015

@adji Ahoj, dovolím si poradit, byť sama ji nemám, nicméně ji má manžel a kortikoidy se taky snaží omezovat. Hodně mu pomohla mořská sůl, v DMku prodávají pytlíky mořské soli, je jí tuším kilo, tak vždy na polovinu si v ní dělal lázeň a mělo to docela dobrý vliv na pokožku - nahrazoval si tím tak moře, když jsme k němu kvůli maličkému nemohli. Pak koupele v Linole pro zvlhčení kůže. A souhlasím s tím, že u něj má nejzásadnější vliv na lupenku životní styl, jakmile jí nezdravě nebo si dá alkohol, vždy se mu nemoc zhorší.

dtt_87
13. črc 2015

Ahoj maminky s lupénkou - chtěla bych vás poprosit o radu ohledně kojení. Lupénkou trpím odmalička a sem tam se ztratila nebo se zmírnila její forma. Co se mi narodila malá (2 měsíce), tak mám lupénku na prsních dvorcích a bradavkách ☹ Snažím se strupy vyčistit, aby je malá nespolykala (bojím se, že by to mohlo vést k větší pravděpodobnosti, že lupénku bude mít. Jak jste to zvládali s kojením? Kojili jste a přitom si zasažené místa něčím mazali nebo jste odsávali a krmili miminka z láhve? Mockrát děkuji za vaše reakce 🙂

lasirena
13. črc 2015

@dtt_87 ahoj ja kojila asi jen 2 mesice mala mi bradavky taky rozkousala tak jsem pak kojila pres kloboucky, bylo to min bolestivé, mela jsem malo mleka dcera neprospivala do toho me boleli prsa tak jsme presli na UM, jinak si myslim, ze se nemusis bat ze by mala dostala lupenku kdyz by spolykala strupy, je to dedicni onemocneni, spoustecem je stres nizka imunita hormonalni zmeny...naše deti ten gen v sobe maji ale nemusi to u nich propuknout...

aluzkocourkova
28. únor 2017

Zdravim maminky s lupenkou. Take me tato nemoc trapi od puberty. Mam to ale nastesti jen na loktech od 17 let. Zdědila jsem po matce..😞 Bohuzel ted po sestinedeli se mi to zhorsilo a lupenka se projevila v nehtech totakovym zpusobem,ze mi zacaly oba prostrednicky slejzat. Nejen ze to nevypada hezky,ale je to i neprijemne. Mate to taky nektera v nehtech? Prosim o jakoukliv radu a zkusenost,co s tim? Co na nehty pouzivate?Dekuji predem za nejakou reakci!!!

lasirena
1. bře 2017

@aluzkocourkova ahoj doporučuji pokud jsi na facebooku pridej se do skupiny Lupenka-Psoriaza urcite tam najdes rady od vic lidi. Ja ji na nehtech mam ale neni to tak hrozne takze zatim neresim.

adji
autor
1. bře 2017

@aluzkocourkova Občas se mi to na nehtech taky objeví, jako takové prohlubně. Mažu to jen Lipobasem, nebo když je nutno, tak kortikoidovou mastičkou Belosalic. Co ti na to řekli na kožním?

aluzkocourkova
2. bře 2017

@adji Ja na koznim zatim nebyla.. Uz poznam,co to je a vim,ze by mi doktorka na to napsala zase kortikoidy,ale to nechci,kdyz kojim a vzdavat se kojeni kvuli tomu rozhodne nebudu. Malemu jsou teprve 2,5 mesice a hezky prospiva. Celkem je mi jasne,ze se mi to zhorsilo diky totalni zmene meho rezimu,od nevyspani po obcasny stres a zhorseni kvality jidelnicku. (Tim mam na mysly,ze mam vysoky prijem cukru, protoze jsem se ty prvni dva mesice nehorazne ladovala sladkym, nejspis diky ubytku energie a to jsem drive sladke vubec nepotrebovala. Ted uz je to ale lepsi..Je znamo, ze cukry vysoky prijem cukru neprospiva lupence. Obcas se doctu,ze doporucuji vynechat mlecne vyrobky. Tak to uz 2 dny zkousim bez nich a zkusim vydrzet nejakou dobu a uvidim co to ude!a. Jen jsem chtela poradit,jake pripravky bez obsahu kortikoidu se vam osvedcily na nehtovou lupenku. Hodne se pise o kokosovem oleji treba z Dm, tak to taky vyzkousim. Predem dekuji za jakkekoliv reakce a preji vsem,at vas to maminky moc netrapi pri materske ;)

adji
autor
2. bře 2017

@aluzkocourkova taky to budu muset protrpět, až porodím... Syna jsem kojila jen 2 měsíce, protože jsem vůbec neměla mlíčko, takže teď doufám to bude lepší (i za cenu, že se lupenka rozjede). Mě osobně nepomůže vůbec nic, kromě moře, kortikoidů ☹ V září jsme byli u moře, takže teď se držím, ale tenhle rok nejedeme, protože druhorozený bude hodně malinký a zase mám hrůzu, jak se to rozjede...

marketakozarkova
3. bře 2017

@adji Dobrý den, zkusila bych příště nechat si pomoci od laktační poradkyně. Nejlepší jsou prý od Mamily 🙂 Mlíčko nemizí jen tak 🙂 Přeji at je to tentokrát bez problémů 🙂