Ahoj, máte za sebou někdo lumbálku a bylo to celkem "ok"? Prosím, nechci žádné horory, spíš příběhy, kdy to šlo.
Děkuji
Byla jsem na lumbalce, měla jsem štěstí na úžasnou sestřičku, která mě u toho objimala. Napichnuti příjemné není, cele se to se mnou zatocilo. Pak jsem ležela a pila kolu.
To zvládneš. Není to nic strašného, horší je spis ten strach v hlavě.
@petrasipkova1 právě, proto se to snažím nějak zpracovat a uklidnit se ☺️ děkuju. Měla jsem dva císaře, pichnuti do páteře bylo pro mě nejhorší z celého porodu, jenže to mělo jaksi "smysl, odměnu dítě pak za to" nebo jak to říct..
@nazka mělo by to zabránit postpunkcnimu syndromu. To je obrovská bolest hlavy. Ale pokud budeš poctivě ležet mělo by se ti to vyhnout 🙂 já to měla normální jehlou a musela jsem ležet 24 hodin pak je ta atraumaticka tu budeš mít ty pokud mluvili jen o dvou hodinách 🙂 ta je lepší 🙂 uvidíš že to bude v pohodě 🙂
Já ne, ale manžel ji měl nedávno, říkal, ze to bylo celkem v pohodě, akorat mu ji dělali v sedě a nemoh potom chvíli chodit, byl úplně gumovej, ale bolest to prý nebyla tak strašná. Druhy den už byl v pohodě 🙂
@nazka ještě jsou dobré kofeinové tablety - ty bral manžel docela dlouho, vzhledem k tomu, že měl po odběru právě zmíněný postpunkční syndrom a 2 měsíce jsem tak měla doma ležáka. Potom se ale dal dohromady a fungoval/funguje úplně v pořádku 🙂 Držím moc palce! Určitě to dobře proběhne i dopadne <3
Samotná lumbálka v pohodě, jen takový tlak, trefili se napoprvé. Musela jsem ležet 24h, bohužel nedodrženo - chtěli magnetickou rezonanci a šla jsem 2x na wc. Bohužel se mi 3.den rozjel postpunkční syndrom
Ležela jsem dvě hodiny, pak doma ale týden mě bolela hlava.delalo se to v sedě, sestra mi odmítla držet za ruku, koza pitomá,v tom nejhorším okamžiku když jsem se rozklepala. Jinak dobrý, jsou horší věci
Jinak ještě upřesním.. Hned po lumbalce jsem přešla na ten ležící pokoj, ležela jsem přes půl hodiny na břiše a přišla sestra mi vzít krev. Od té doby jsem už nemusela ležet.
@nazka 20 let zpátky to opravdu pro mě horor byl, ale nebudu to zbytečně rozepisovat, 8 let zpátky to byla opravdu změna a musím říct, že se to dá, samotné píchnutí příjemné není, ale není to nic, co by se nedalo vydržet, pak jsem měla akorat dvě hodinky ležet a vůbec jsem nevěděla, že jsem nějakou lumbalku měla.
Prodělala jsem před více jak 20 lety. Resp ne klasickou lumbalku, ale vpich kontrastní látky do páteřního kanálu plus odběr mozkomíšního moku. Vystresovana, mladá (17let) holka jsem přesně v okamžiku, kdy napichli začala omdlévat. Sestra s doktorem krásně zafungovali, během chvíle dokončeno, s doktorem jsme pak "zaspasovali" aby udělal fotky pěkně a barevné.
Ležela jsem následně 6hodin absolutně bez pohybu, pak mě sestra doprovodila na WC, pak zpět do postele, kdy jsem měla dovoleno si po půl hodině změnit polohu nohou (narovnat/pokrcit). A dalších 12 hodin jen takto.
Pak jsem byla na opichu páteře pod CT, tzv PRT. Když jsem viděla tu jehlu a obří injekci, dělalo se mi špatně. A následná pareza od kyčlí dolů byla docela úsměvná, když jsem doma zjistila, že si sama nezuju ani boty, protože jsem se predklonila, ale už jsem se nedokázala zvednout. Člověk by nečekal, jaký všechny svaly používá na takový jednoduchý úkon.
@nazka já jsem byla na lumbalce a bylo to v pohodě 🙂 dvacet čtyři hodin jsem pak musela ležet což mi vadilo protože jsem nemohla ani na záchod ... Pomáhá Coca-Cola doporučovala mi to neuroložka a z vlastní zkušenosti můžu říct že na tom něco bude :D