Lumbální punkce. Jaké to bylo?

nazka
26. led 2023

Ahoj, máte za sebou někdo lumbálku a bylo to celkem "ok"? Prosím, nechci žádné horory, spíš příběhy, kdy to šlo.

Děkuji

enli
26. led 2023

@nazka já jsem byla na lumbalce a bylo to v pohodě 🙂 dvacet čtyři hodin jsem pak musela ležet což mi vadilo protože jsem nemohla ani na záchod ... Pomáhá Coca-Cola doporučovala mi to neuroložka a z vlastní zkušenosti můžu říct že na tom něco bude :D

nazka
autor
26. led 2023

@enli mně říkali, ať si s sebou přinesu kafe a ležet 2 hodiny 🙈 jsem ráda, že z toho nemáš trauma ☺️

martt
26. led 2023

@nazka Ja jsem byla ale už to je 15 let tak se to třeba změnilo. Ja jsem musela ležet 2 hodiny dali mi Coca-Colu a sestřička mi uvařila i kafe. Samotný zákrok příjemný není, ale vydržet se to dá.

petrasipkova1
26. led 2023

Byla jsem na lumbalce, měla jsem štěstí na úžasnou sestřičku, která mě u toho objimala. Napichnuti příjemné není, cele se to se mnou zatocilo. Pak jsem ležela a pila kolu.
To zvládneš. Není to nic strašného, horší je spis ten strach v hlavě.

nazka
autor
26. led 2023

@petrasipkova1 právě, proto se to snažím nějak zpracovat a uklidnit se ☺️ děkuju. Měla jsem dva císaře, pichnuti do páteře bylo pro mě nejhorší z celého porodu, jenže to mělo jaksi "smysl, odměnu dítě pak za to" nebo jak to říct..

nazka
autor
26. led 2023

@martt dekuju a proč se vlastně dává ten kofein?

enli
26. led 2023

@nazka mělo by to zabránit postpunkcnimu syndromu. To je obrovská bolest hlavy. Ale pokud budeš poctivě ležet mělo by se ti to vyhnout 🙂 já to měla normální jehlou a musela jsem ležet 24 hodin pak je ta atraumaticka tu budeš mít ty pokud mluvili jen o dvou hodinách 🙂 ta je lepší 🙂 uvidíš že to bude v pohodě 🙂

krisstina93
26. led 2023

Já ne, ale manžel ji měl nedávno, říkal, ze to bylo celkem v pohodě, akorat mu ji dělali v sedě a nemoh potom chvíli chodit, byl úplně gumovej, ale bolest to prý nebyla tak strašná. Druhy den už byl v pohodě 🙂

1eso1
26. led 2023

@nazka Dělali mi cca dva roky zpátky. Je pravda, že jsem byla ve stavu, kdy mi bylo hodně špatně. Takže to mám asi trochu zkreslené. Ale nepřipadalo mi to jako něco hroznýho. Dělali mi to v sedě.

martt
26. led 2023

@nazka Tenkrát mi sestřička říkala aby mne po tom nebolela hlava. Mne to začali dělat v sede, ale začala se mi motat hlava tak mi to pak dělali v leze na boku a bylo to lepší.

nazka
autor
26. led 2023

@enli dekuju za info. Jojo, tu atraumatickou jehlu už mám koupenou. Je hrozně dlouhá 🙈 jestli je ta normální ještě horší, tak to je mazec.

sorboni30
26. led 2023

@nazka mě lumbální dělali když jsem ochrnula.. pichli mě, ale špatně. Tak mě museli píchnout znovu. No pro mě co vydrží hodně to bylo šílené..je to hlavně o Dr. a sestrách.. 👍

nazka
autor
28. led 2023

@sorboni30
@martt a jak dlouho to asi trvá?

sorboni30
28. led 2023

@nazka to je chvilka, je to o dezinfekci okolí vpichu a pak samotný vpich. Sca 10-15min.

jennyska
30. led 2023

@nazka ještě jsou dobré kofeinové tablety - ty bral manžel docela dlouho, vzhledem k tomu, že měl po odběru právě zmíněný postpunkční syndrom a 2 měsíce jsem tak měla doma ležáka. Potom se ale dal dohromady a fungoval/funguje úplně v pořádku 🙂 Držím moc palce! Určitě to dobře proběhne i dopadne <3

nazka
autor
30. led 2023

@jennyska jsi moc hodná, byla jsem na tom dnes ráno. Tak snad se mi ten syndrom nerozbehne. 🙏 Je to teda síla

kami1984
31. led 2023

Samotná lumbálka v pohodě, jen takový tlak, trefili se napoprvé. Musela jsem ležet 24h, bohužel nedodrženo - chtěli magnetickou rezonanci a šla jsem 2x na wc. Bohužel se mi 3.den rozjel postpunkční syndrom

gaba_h
31. led 2023

Ležela jsem dvě hodiny, pak doma ale týden mě bolela hlava.delalo se to v sedě, sestra mi odmítla držet za ruku, koza pitomá,v tom nejhorším okamžiku když jsem se rozklepala. Jinak dobrý, jsou horší věci

kytickaaa
31. led 2023

@gaba_h to je fakt smutné

nazka
autor
31. led 2023

@kami1984 to jde i až 3.den?ja myslela, že je to třeba "než se zahojí rána"

nazka
autor
31. led 2023

@gaba_h to je smutný, opravdu. Mně u toho sestřička včera objímála, byla strašně hodná. Bez ní bych to nesla hůř

nazka
autor
31. led 2023

Jinak ještě upřesním.. Hned po lumbalce jsem přešla na ten ležící pokoj, ležela jsem přes půl hodiny na břiše a přišla sestra mi vzít krev. Od té doby jsem už nemusela ležet.

hannnian
31. led 2023

@nazka 20 let zpátky to opravdu pro mě horor byl, ale nebudu to zbytečně rozepisovat, 8 let zpátky to byla opravdu změna a musím říct, že se to dá, samotné píchnutí příjemné není, ale není to nic, co by se nedalo vydržet, pak jsem měla akorat dvě hodinky ležet a vůbec jsem nevěděla, že jsem nějakou lumbalku měla.

cattus
31. led 2023

Prodělala jsem před více jak 20 lety. Resp ne klasickou lumbalku, ale vpich kontrastní látky do páteřního kanálu plus odběr mozkomíšního moku. Vystresovana, mladá (17let) holka jsem přesně v okamžiku, kdy napichli začala omdlévat. Sestra s doktorem krásně zafungovali, během chvíle dokončeno, s doktorem jsme pak "zaspasovali" aby udělal fotky pěkně a barevné.
Ležela jsem následně 6hodin absolutně bez pohybu, pak mě sestra doprovodila na WC, pak zpět do postele, kdy jsem měla dovoleno si po půl hodině změnit polohu nohou (narovnat/pokrcit). A dalších 12 hodin jen takto.
Pak jsem byla na opichu páteře pod CT, tzv PRT. Když jsem viděla tu jehlu a obří injekci, dělalo se mi špatně. A následná pareza od kyčlí dolů byla docela úsměvná, když jsem doma zjistila, že si sama nezuju ani boty, protože jsem se predklonila, ale už jsem se nedokázala zvednout. Člověk by nečekal, jaký všechny svaly používá na takový jednoduchý úkon.

kami1984
31. led 2023

@nazka očividně jde, v pátek lumbálka, v pondělí mě pustili a v úterý jsem byla hospitalizována na 3 dny znovu a skoro měsíc byla pak nepoužitelná...

nazka
autor
1. únor 2023

@kami1984 tak i přesto že jsi byla v nemocnici, tak se to stejně rozjelo. To je mazec..

nazka
autor
1. únor 2023

@cattus Ty sis teda taky užila..

kami1984
1. únor 2023

@nazka musím být vždy něco extra 🙂 🙂

nazka
autor
1. únor 2023

@kami1984 občas si to holka možná odpusť 😄😄