Lázně po operaci slepého střeva. Máte zkušenost?

nikoulinka
11. lis 2022

Ahoj holky 🙋
Máte někdo, prosím, aktuální zkušenost s lázněmi po operaci slepaku? Na netu čtu jen články z roku 2017, kdy podmínka pro splnění nároku, je, nemít hladký průběh. Neměla jsem. Vracela jsem se znovu na sál. Tak by mě právě zajímalo, jak to tedy je. Konkrétní zkušenosti. Moc děkuji 🙂

nikoulinka
autor
11. lis 2022

...

eva118
11. lis 2022

Já byla , ale už je to dávno. Operovali mě na poslední chvíli, dostala jsem pak teplotu, brala atb, krev v moči. Do roku po operaci se jezdí do lázní a to ženy, které ještě nemají děti. I tak se mi udělaly srůsty, ale po lázních mi jizva změkla, už jsem neměla takové bolesti. Do těch lázní se jezdí hlavně proto, aby se předešlo poruchám plodnosti, chlapi nejezdí, pokud máš děti, není důvod.

sorboni30
12. lis 2022

@nikoulinka lazne kvuli appendixu? Uz i kvuli tomuto se posílá na lázně? Mě to přijde jako banální věc operace appendixu.. I kdyz treba za 5min 12.. Je to ale prostě pouze malý výběžek.
Jaké by tam měly být procedury?

nikoulinka
autor
12. lis 2022

@sorboni30 nevím přesně. Nikdy jsem je nepodstoupila 😅 ale ze širokého okolí vím, že kdo měl operováno slepé střevo, měl nárok 3 týdny na lázně. Ale je to už x let zpět. Jak píšu v úvodu, někdy kol roku 2016-2017 mělo dojít ke změně a nějaké úpravě. Tak mě zajímají konkrétní zkušenosti.

sorboni30
12. lis 2022

@nikoulinka taky by me zajimala taková informace 👍😉😀

leymea
12. lis 2022

@sorboni30 jezdi, nebo aspon jezdilo. Kamaradce to nabidli (nemela deti) po operaci slepeho streva, pred cca 15 lety 🙂

lennus
12. lis 2022

@nikoulinka Zeptej se praktického lékaře nebo zavolej přímo do lázní. Já byla po potratech a předčasných porodech, nenech se odbýt, mám tu o lázních článek. Byla jsem ve Fr. lázních a na webu uvádějí u gyn. onemocnění vč apendixu.

nikoulinka
autor
13. lis 2022

@lennus moc díky 🙂 Něco takového jsem nenašla. V úterý jdu k OL, tak mám v plánu se právě poptat 🙂

veroniquecz
13. lis 2022

@nikoulinka pokud by byl ochotný MUDr napsat, tak bych určitě jela.
Já měla operovany apendix za minutu 12, musela se použit klasicky velký rez, zmrsili mi co šlo. Bohužel kvůli maturitě jsem do lázni nejela a byla to chyba. Potýkala jsem se později s velkými srusty v te oblasti, v okolí jizvy mám necitlivou tkáň dodnes i po 15 letech. Takže bych jela.

drep
13. lis 2022

@lennus škoda, že praktický lékař o lázních vůbec nerozhoduje. správná odpověď je: zeptej se svého chirurga, on je ten, který rozhodne, zda je léčba indikovaná nebo není a pak musí napsat do zprávy kód, podle kterého je lázeňská léčba indikovaná.

nikoulinka
autor
13. lis 2022

@veroniquecz já právě silně lázně zvažuju, pokud bude na ně nárok. Mě slepák prasknul, takže to bylo šílené. Do toho flegmona. Po 5 dnech jsem musela na sál znovu, páč se mi udělal absces, ne maly, ne jeden. Do teď mám drény v břiše. Neustále mi to čistí. Takže silně uvazuju no.

pavulka
13. lis 2022

@sorboni30 u někoho banální operace, u někoho boj o život. Syn je po operaci slepého střeva s komplikacemi. Řez přes celý podbřišek, další jizvy na břichu od drénů, jizvy od zavedení centrálního katetru. Sepse organismu, zánět podbřišnice. Kompletní výplachy dutiny břišní. Dva týdny na JiP. Když ti doktor pár hodin po operaci řekne, že musíme jen čekat, tak to opravdu jako banalitu nebereš. A ano, máme nárok na lázně dle pediatry i dle pojišťovny.

pavulka
13. lis 2022

@nikoulinka zeptej se i na chirurgii i svého lékaře. Nám paradoxně na ambulanci chirurgie řekli, že nárok nemáme. V rodině máme chirurga, který sdělil, že vzhledem k průběhu nárok máme, papíry nám vyplnila pediatra a schválení pojišťovny jsme měli snad do týdne 😉. Za zkoušku nic nedáš.

veroniquecz
13. lis 2022

@nikoulinka tak to bych určitě jela 🫶

veroniquecz
13. lis 2022

@sorboni30 apendix není banalita. A už Vůbec ne když praskne 🙄 na to se dá i zemřít.

veroniquecz
13. lis 2022

@eva118 co je to za blbost ze pokud mas děti, tak se nejezdi? 🙄

lennus
13. lis 2022

@drep To není pravda. Mě gynekolog odrazoval a praktická podpořila a sepsala žádost. Ale samozřejmě jakákoliv doporučení a zprávy jsou užitečné. Kdybych se nechala odradit, nikam nejedu a opravdu vděčím své praktické. Ta má všechny moje zprávy a zná můj zdravotní stav. A rozhoduje o tom revizní lékař pojišťovny.

drep
13. lis 2022

@lennus nemáš pravdu ty. Bez magické věty ve zprávě specialisty “je indikována lázeňská terapie dle VII/11 (či jiné)” nezmůže praktik nic. Praktik nemůže indikovat lázně.

lennus
13. lis 2022

@drep Mně gynekolog jen sepsal, co mám za sebou a jelikož to odpovídalo indikaci, praktická to sepsala a vyšlo to.

pavulka
13. lis 2022

@drep nám žádost o lázně sepisoval pediatr, uváděnou magickou větu ve zprávě od specialisty jsme neměli, pouze jsme dokládali výstupní zprávu z nemocnice, kde není o lázních uvedeno ani slovo. Lázně schválené máme 😉.

drep
13. lis 2022

@pavulka lázně obvykle sepisuje praktik/pediatr, nicméně schválení záleží na revizákovi. Nám se vždycky všechny žádosti o lázně bez “magické věty” vrátily, takže u nás v okrese to prostě jinak nejde

veruuu_kubesovic
13. lis 2022

@nikoulinka
Pokud ti lázně schvali, tak určitě jeď nevahej...
Ségře prasknul slepak, bylo jí tehdy tuším 12let, byla v lázních a měla pak srusty a velký problém s otěhotněním...

pavulka
14. lis 2022

@drep asi i hodně záleží na pojišťovně? Naštěstí jsme tedy narazili na revizáka, který z propouštěcí zprávy uznal, že jsou lázně vhodné a jsem za to ráda. Myslím, že je to poprvé a naposledy, co lázně potřebujeme a já říkám naštěstí, naštěstí nemám dítě s chronickou nemocí a beru to jako jednorázovou akci.
V okolí mám případ, kdy se paní jezdí vyloženě do lázni rekreovat, nad jejími problémy by ses asi pousmála, ale evidentně v tom někteří prostě umí chodit.

ivi88
14. lis 2022

@nikoulinka Sestra byla po operaci slepého střeva na podzim 2020, s pojišťovnou problém žádný nebyl. Byla ve Františkových laznich. Akorát tam v pulce chytla od spolubydlící covid a poslali ju domů...😂

bertik20
14. lis 2022

Vím, že v klimkovicích bylo spoustu děvčat po operaci slepáku - za jakých podmínek tam léčí dospělé, to netuším

sorboni30
14. lis 2022

@pavulka tak pokud praskne je to o něčem jinem logicky.. tam se o zivot bojuje. Ja mluvim o klasickem slepaku, který je venku behem chvilky..

veroniquecz
14. lis 2022

@sorboni30 porad je to břišní operace a já mám následky do dneska. Takže opravdu ne, není to banalita.,

sorboni30
15. lis 2022

@veroniquecz ja na operaci byla v 17 letech. Bohužel taky za 5 min 12 ale horsi bylo pro me tech 32 stehu co mam na břiše po rakovine slinivky a transplantaci jater. Dvakrát rezana do jednoho místa behem 4 měsíců.. Jako člověk, který pracuje na operacnich salech vam rekne "banalni operace" Člověk z venci který toho moc nevi to bere jinak. Nemyslela jsem to zle. 😉👍

pavulka
15. lis 2022

@sorboni30 napsala jsi obecně, že operace apendixu je banalita, tak jsem jen chtěla upřesnit, že není slepák, jako slepák. To je ta nevýhoda psaného slova 😉.
Jinak mimo téma ti moc gratuluji, že jsi zvládla druhou operaci a přeji už jen zdravíčko. Se stejným onemocněním se potýkala tchýně a ani operace už nemohla. Za mě je toto nejhorší druh rakoviny, s jakým se může člověk potkat a smekám před všemi, kteří to vybojovali 😘.

sorboni30
15. lis 2022

@pavulka ano mas pravdu..neni slepak jako slepak
Nekdy to blbe vyzni nez jak to clovek mysli a pak pise. Dneska uz je riziko vse co se tyka uspání a operací..
A mockrát děkuju. Ano je to jeden z nejhorsich rakovin-slinivka. Taky mi davali 5% na uzdraveni..a hodne znamych kolem nemeli to štěstí.
Zdraví je to nejcennější co máme. I ja Tobě preju jen to nejlepší. 🙏