Brýle mám asi od sedmé třídy a nikdy jsem se s nimi extra neskamarádila (mám pocit, že fakt neexistují takové, které by mi slušely, překáží při sportu atd.), ale na operaci nebyly peníze. V 17ti letech jsem přešla na čočky, vše super, ale během práce mi přestaly vyhovovat - v práci celý den koukám do počítače a oči byly i přes oční kapky hrozně suché. Ale stejně jsem otěhotněla, takže jsem od práce měla klid, byla jsem na mateřské / rodičovské a teď mě po dvou dětech zase čeká návrat do práce. Dospěla jsem do fáze, že i když se všech "zbytečných" zákroků fakt bojím a radši nic neriskuju, tak jsem vážně začala uvažovat o laserové operaci očí, i finance by na to momentálně byly. Tento týden jsem byla na kontrole u oční doktorky a při té příležitosti jsem se jí o tom řekla a zeptala jsem se, jestli jsem z jejího pohledu vůbec vhodný kandidát. No - zvedla oboje obočí a řekla mi, že kdyby mi bylo 25 let, tak by neváhala, ale mně bude 35 🙈 . Že mě sice na klinice odoperují, ale že kolem čtyřicítky oko začne přirozeně stárnout, takže se těch brýlí stejně na dlouho nezbavím - když vezmeme v potaz, kolik peněz do toho investuji. Případně že si mám nechat na jednom oku cca půl dioptrie, aby mi efekt té operace vydržel déle, než kdyby mi to laserem vzali na nulu (i když mi to paní doktorka vysvětlovala, stejně jsem moc nepochopila, jak mi to pomůže a jak to ten efekt prodlouží - třeba mi to tu někdo dovysvětlí). Když jsem volala manželovi, tak mi řekl - takže do toho nejdeš viď. No a já mám teď dilema - byla jsem taková, že bych to teda rozjela a začala vše zařizovat, ale teď už mi zase hlodá červíček, jestli to už nedoklepat s brýlemi a nepodstupovat zákrok, kde prostě nějaká rizika jsou. Ve finále se musím rozhodnout sama a je mi jasné, že je to individuální, přesto by mě zajímaly vaše zkušenosti.
A pokud bych do toho teda šla - bydlíme v zahraničí a na zákrok bych šla v Čechách (je to tak o polovinu levnější 🙂 ), ale musela bych si to moc dobře naplánovat s dovolenou atd. Je reálné to zvládnout třeba během 14ti dnů i s kontrolami atd.? Jsou nějaká omezení - řízení auta apod., s kterými bych měla počítat?
Děkuji 🙂
@aliishaa mám vystudovanou optimetrii, pracovala jsem na takové klinice. Za mě to nikomu nedoporučuji. Když pominu, že ne vždy se to podaří na poprvé, rohovka zůstává nevratně poškozena. V hromadě případů se to za pár let vrátí znova, ale vada už se obtížně koriguje brýlemi, protože rohovka se zdeformuje. Měla jsem pak v optice několik lidí, kteří byli po operaci třeba deset let, kteří měli pocit že vidí špatně, ale brýle nepomáhaly. Prosím, vím, že je to s brýlema opruz, ale když jste to vydržela celý život, tak to už dáte. Po čtyřicítce jdou dioptrie do plusu. Takže jak vám řekla vaše Dr., Časem se vám budou teď dioptrie snižovat. Zkuste si představit číselnou osu od -7 do +7. Nula na číselné ose je emetropické oko (to, které nepotřebuje korekci) teď máš -6.5D a za 10let ti čočka zvýší dioptrie třeba o jednu do plusu tj. Že už nebudeš mít -6.5D ale -5.5D.
.. jasně že se ti to nezlepší o moc, ale doktorka má pravdu, že když ti vylejzrují krátkozrakost, tak brýle na čtení tě neminou. Laseruje se rohovka, stárnutím tuhne čočka. Takže tam se to laserem nijak neupraví 🙂 snad jsem to vysvětlila trochu srozumitelně :D je to každého věc, ale já bych na to nešla - a to jsem od fochu
@kackabis je, tak to byste mi mi mohla vysvetlit, proc mne do plusu fakt nejdou a dle meho ani nemohou? A prijde mi to i logicke, ta vetchozrakost neni dana stavbou oka ale neschopnosti akomodace 🤷🏾♂️ To myopii nepomuze. Ja teda vidim kulovy na dalku i na blizko, pohadka o zlepsujicim se zraku se nekona
Ja byla ve 37. Vsechno spatne. Jedna dioptrie mi zustala, 3 roky tak suche oci, ze ani brecet nepomahalo. Ted, 5 let po, je to lepsi, ale oci me trapi porad, navic se mi jedna dioptrie z 6 vratila a na rizeni a presnejsi koukani (muzeum, tv, spolecenske akce, kde potrebujes lidi videt) potrebuji bryle i tak. Lexxum Budejovicka, operovala sama prednostka, proste je to zasah do oka. Uz nikdy bych nesla, souznim s
@kackabis
Zrovna jsem se o tom bavily ve středu s kamarádkou, ono má čočky, já brýle. Dr. mi operaci také nedoporučila (astimagtismus, nevím jestli je to komplikace k té operaci), obě jsme došly k závěru, že do rizika operace se nám jít nechce. Druhá kamarádka už byla několikrát na konzultaci a vždy z toho taky vycouvala, asi jsme srabi😂, ona má sestru taky optometristku a nedoporučila jí to, tak nevím. Pokud se to povede, tak je to určitě fajn. Já měla jednou zánět duhovky a měsíc a půl jsem nemohla dělat skoro nic, takže už jsem na ty oči opatrná, ono toho člověk bez očí moc dělat nemůže☹.
@kackabis Děkuji moc za vysvětlení, asi jsem takový názor potřebovala, abych zase zařadila zpátečku 😀. Chápu to dobře, když moje oční vada není tak velká (-1,75 a -2,25 dioptrie), tak je tu šance, že časem uvidím lépe a třeba se alespoň doma obejdu bez brýlí? Sama doktorka mi říkala, že chápe, že ta moje oční vada je taková "blbá" - není to moc, ale zároveň je to hodně na to, abych fungovala bez brýlí.
@hojda Právě, když se to povede, musí to být super. Ale stačí si přečíst "informovaný souhlas" na jakékoliv klinice a člověku dojde, že to vůbec není sranda. V nejhorším případě přijít o zrak jen z marnivosti, nevidět vyrůstat děti 😔. Já jsem posera i u nutných zákroků, ale tam alespoň vím, že to (většinou) nejde jinak.
@janedv Děkuji za názor, je mi to líto, muselo to být hrozné. Přitom většina diskuzí je plná spokojených lidí, co toho nelitují, negativní zkušenost jen sem tam, ale na koho to zrovna vyjde, to nikdo neví. Suché oči mě trápí právě od doby, co jsem měla čočky a kombinace práce na počítači + foukání od klimatizace mě ty oči úplně odrovnaly v tomhle... ani pauza od toho na rodičovské nepomohla, doteď nesnesu ani větrák, nic. Oční kapky, spreje - i ty na doporučení od doktorky jsou naprosto bez efektu.
Já na operaci byla, když mi bylo 20, teď mi je 32 a cca půl roku mám zase brýle, takže cca 10let mi to bez brýlí dalo.. Měla jsem nějak kolem 2 dioptrií, teď mám to samý.. Taky se rozhoduju, zda do toho jít znovu, tenkrát jsem si platila doživotní záruku, takže můžu jít na další operaci zdarma.. Ale konzultovala jsem to s lékařkou v Lexumu a ta mi řekla, že jestli chci, tak co nejdřív, že přesně po 40 se začnou oči kazit na blízko, tak abych si "užila" aspoň pár let bez brýlí.. Ale já teda našla brýle, které mi sedí a bez nich si už připadám "divná", takže zatím jsem spíš proti další operaci 😁
@kackabis Děkuji, tak to je mazec, že můžu být bez brýlí a ještě zadarmo 😀.
@nitii Kéž bych taky našla brýle, v kterých bych se cítila dobře 😀. Ale ty moje poslední brýle mi seděly asi nejvíc, našla jsem paní v optice, která dobře poradila i co se týče tvaru obličeje apod., ty předchozí paní v optice mi bez pardonu cpaly např. červené brýle, i když jsem říkala, že červenou vyloženě nesnáším 😀. Tak se jen modlím, aby tam paní ještě pracovala.
hele, já měla 7 a 8 dioptrií, oči dle všech dr jsem měla v klidovém stavu, zhoršení o čtvrtku co 4 roky je dle nich ustálený stav, jenže tímto bych se dostala někdy v 50ti třeba na 12 dioptrií. šla jsem na laser před pěti lety, to mi bylo 33 a jsem za to nesmírně ráda, během těch pěti let se mi vrátila čtvrtka a půlka a jinak drží... raději začnu ve 33 od nuly než ve 40ti s desítkou dioptrií. oči na blízko mám zatím perfektní jako vždycky, je možné, že spíše to očekávám s věkem
@vladenkamaminka Já už jsem v klidovém stavu asi 9 let, za tu dobu se mi to nehnulo, ale mám opravdu málo oproti vám (-1,75 a -2,25 dioptrie). Kamarádka měla myslím 8 dioptrií a ta prý měla opravdu problém pohybovat se po bytě, pokud si brýle nenasadila hned po probuzení, což si nedovedu představit, to je pak operace v každém případě velká úleva, když se vše podaří!
@aliishaa Já jsem tedy starší, bylo mi v lednu 40 a několik let jsem o laseru uvažovala, mám podobné dioptrie jako vy, cca od 19 let, poslední roky stále stejné hodnoty... no a když jsem se konečně odhodlala a zavolala na vybranou kliniku pro informace, tak mi bylo řečeno, že už jsem na to stará 🙈 Přesně jak píše @kackabis ... že mě klidně zoperují, když na tom budu trvat, ale že už to pro mě nemá vpodstatě význam a nevyužiju benefity té operace, protože se bude zhoršovat zrak na blízko... následně jsem tedy šla do optiky na přeměření a nové brýle a tam jsem to s nimi řešila a taky mi to pěkně vysvětlili... a brýle mám pěkné, vlastně si neumím představit, že bych je nenosila... ale to je o štěstí, na koho v té optice narazíte, jak moc se vám chce věnovat a má pro to trochu estetický cit, opravdu pomoci vybrat brýle, které vám sluší.... tak držím palce👍
Mám ve svém okolí čtyři lidi po operaci. Dva bývalí kolegově jsou naprosto spokojení - jsou to padesátiletí neurochirurgové, celé dny zírají do operačního mikroskopu na klimatizovaném sále, oba šli mezi 30 a 40 lety. Můj táta šel skoro v šedesáti, měl i kataraktu. Spokojený není vůbec, má šíleně suché oči, mžitky a světélka před očima, klinika se k tomu postavila zadkem. Kamarádka šla v pětadvaceti, vada se jí do pěti let vrátila, plus ty suché oči. Čočky toleruju jen u outdoorových aktivit, ale brýle mi sluší, ne že by mi někdy nepřekážely, ale do operace jsem nešla a ani nepůjdu. Nebudu riskovat, že budu to promile, u kterého budou komplikace, s poruchou zraku bych nemohla dělat svou práci.
Teda díky za diskuzi, já pořád čekala až bude odrozeno (nedoporučuje se to před plánovaným otěhotněním) a dokojeno a najednou mi je 42 (a ještě pořád kojím). Tak to koukám už mám smůlu. No neva, třeba bych stejně tu odvahu nesebrala 🙂
@marge_s hele, já to tady střílím od boku, bez vyšetření samozřejmě nemůžu dávat diagnózy. samozřejmě pokud je myopie z důvodu nějaké fyziologické abnormality (jako -14D je fakt maso) tak tam samozřejmě se oko nesrovná. Presbyopie fyziologicky v 90%případů dosahuje maximální hodnoty +3,5D (u emetropů a myopů - u hypermetropie, samozřejmě se to sčítá, takže tam to do plusu může jít neomezeně) tzn. Že i kdybyste dosáhla té maximální hodnoty +3.5D tak vám to stále dělá -10,5D do dálky, takže to vás vážně nevytrhne. U autorky je to něco jiného. Ta má dvě dioptrie do dálky a tam je operace fakt zbytečná. U -14D nevim, to bych nad tím zřejmě přemýšlela, to je opravdu hodně. Za mě spíš výměna čočky v pozdějším věku. Tam když se to posere, vždycky jde vyndat a nahradit jiným typem. Ten laser je prostě buď a nebo. Popravdě za svojí 8letou kariéru jsem měla jen jednoho klienta v optice, co měl -12D na dálku a +3na blízko, a paní došla do optiky bez brýlí, že jsou to její první brýle :D no šla jsem z toho do kolen. Pokud vám nevadí nosit čočky, noste je. Rozhodně tím očím ublížite míň než odpálením rohovky. Na naší klinice jsme to měli jako zaměstnanecký benefit - laserové odstranění dioptrií. Kolegyně měla minus trojky s pulkovym cylindrem. Byla jednou, nepovedlo se, byla podruhé, potřetí a teď má minus dvojky s pulkovym cylindrem a rohovku tak tenkou, že kdybych jí dala pohlavek tak jí vyletí sklivec duhovkou ven... Co na tom, že má doživotní záruku, když už jí na rohovku nemůžou sáhnout..
@kackabis dik moc, ja vim, ze na dalku se tezko “diagnostikuje”, ale informace zajimavy 🙂 a dobre zazitky :D
Mimochodem, jsem si rikala, jak je to s tou zarukou, ze to prece nejde orezavat donekonecna a ono to fakt nejde 🤔
(ja jsem v klidu s kont cockama, akorat me prave stve, ze se mi nejak zhorsil astigmatismus a pri techto doptriich je vyber cocek pro astigmatismus maly a k tomu asi budu muset jeste bryle na cteni 😡..: a tak jsou horsi veci 🤪 , rozhodne bych do toho nevrtala)
Byla jsem v 36 letech - obě oči . Na jednom - 6,5 a na druhem - 4,5 dioptrie . Viděla jsem ihned po zákroku , ale škrábalo to . Musela jsem kapat a nosit sluneční brýle . Jsem nyní 6 let od operace , je mi tedy 42 a vrátilo se mi na jednom oku půl dioptrie . Jinak vše ok . Šla bych do toho znovu 🙂 . Refrakcni centrum Praha , vedle Vaclavaku , tam jsem byla .